În România, salariul mediu net a ajuns, în septembrie 2022 la valoarea de 4.003 lei, în creștere cu 70 de lei comparativ cu luna anterioară, conform celor mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică (INS). Pentru prima dată după mai multe luni, sectorul IT nu se mai află în vârful clasamentului. Care sunt domeniile cu cele mai mari salarii din România?

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,8%. În ceea ce privește salariul mediu brut, acesta a fost 6.457 lei, 109 lei mai mare decât în luna august a acestui an. În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost 98,2% ȋn luna septembrie 2022 față de luna septembrie 2021 și 100,5% ȋn luna septembrie 2022 față de luna august 2022.

În luna septembrie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu august 2022, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, bonusuri pentru management, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), arată INS. În plus, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Dacă vrei să-ți calculezi salariul pentru a ști cu câți bani rămâi în mână la final de lună, poți accesa accest Calculator de Salariu Net dezvoltat de wall-street.ro.

Top 10 industrii cu cele mai mari salarii din economia românească

Companiile mari din privat au crescut cu 12% salariul brut în 2022, aceasta fiind cea mai mare creștere din ultimii 15 ani, chiar dacă nu a ținut pasul cu inflația, arată datele unui studiu realizat de PwC România. Presiunile pe creșterea salariilor vor continua și în 2023, cu toate ar fi de așteptat să vedem procente ușor mai mici, mai spun specialiștii de la aceeași companie de consultanță.

După mai multe luni la rând în care angajații din sectorul IT au câștigat cel mai bine din toată economia, primul și al doilea loc a revenit în septembrie 2022 salariaților din industria grea. Pe prima poziție în topul celor mai mari salarii din România sunt angajații care lucrează în domeniul produselor de cocserie şi a celor obţinute din prelucrarea țițeiului (16.085 lei), fiind urmați de specialiștii care activează în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, ce au obținut un salariu mediu net de 12.569.

În IT (Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice) salariul mediu net din industrie, în luna septembrie a fost de 9.701 de lei, potrivit datelor de la INS.

Nr. crt. Domeniu de activitate Salariu mediu net
(RON)
1. Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului 16.085
2. Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale 12.569
3. Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice 9.701
4. Informaţii şi comunicaţii 8.225
5. Activităţi de editare 7.745
6. Transporturi aeriene 7.070
7. Activităţi de servicii anexe extracţiei 6.813
8. Industria extractivă 6.716
9. Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) 6.572
10. Intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii 6.467

Sursa: INS

La fel ca și luna anterioară, la polul opus se află angajații care lucrează în hoteluri și restaurante, care au câștigat 2.233 de lei, acesta fiind cel mai mic salariu mediu net încasat în România.

Citește și: Topul celor mai apreciați angajatori din România în 2022. UiPath nu mai e pe prima poziție ca anul trecut

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri