14 Noiembrie 2020

FOTO | Cum arată postura corectă la birou pentru adulți și copii



Vorbim mereu despre pandemie și despre cum aceasta ne-a schimbat complet stilul de viață, în contextul implicațiilor majore care s-au răsfrânt în plan profesional, cât și în cel personal. Munca de acasă și/sau telemunca au fost primele măsuri care s-au adoptat pentru a limita răspândirea virusului. Unii se simt mai comod în propriile case, în timp ce alții vor să se întoarcă cât mai rapid la birou. Însă, de oriunde ai lucra, reține că este important să-ți menții sănătatea din toate punctele de vedere. O postură adecvată la masa de lucru ne ajută mușchii să funcționeze eficient, limitând instalarea oboselii, a disconfortului și a durerilor la nivelul spatelui.

Iar dacă la birou ne mai dădea cineva un brânci când stăteam cocoșați în scaun, acasă lucrurile sunt mai relaxate și nu prea ne trage nimeni de mânecă.

Odată cu noile restricții impuse 9 noiembrie 2020, munca de acasă s-a transformat din recomandare în obligativitate, potrivit noilor dispoziții legale. Însă și atunci când lucrăm de acasă se impune o atenție sporită la postura noastră în scaunul de lucru, un aspect greu de controlat, cu atât mai mult cu cât mulți români nu au un scaun performant de birou acasă, care să le permită neapărat menținerea unei poziții corecte când lucrează.

„În ceea ce privește echipamentele fizice, este important ca acestea să ajute la menținerea unei posturi corecte, pentru a evita afecțiunile de stres repetitiv. E important să evităm munca în poziții nenaturale -pe canapea, în pat, etc. Utilizarea unui scaun ergonomic de foarte bună calitate, care să susțină corpul în echilibru dinamic și „să forțeze” o postură corectă ajută foarte mult. Apoi, blatul de lucru ar trebui să aibă o înălțime corelată cu înălțimea utilizatorului, sau să fie reglabil, astfel încât să mențină postura corectă: umerii să nu fie ridicați, genunchii să nu atingă blatul, unghiul șoldului să fie mai mare de 90 grade”, a declarat pentru Wall-Street.ro Horațiu Didea, managing partner al Workspace Studio.

Horațiu Didea mai spune că un aspect important, dar deseori ignorat este și plasarea ecranului la nivelul ochilor. Problema aici este că laptopul obligă la o înclinație nesănătoasă a bărbiei, în contextul în care unghiul n-ar trebui să fie mai mare de 15 grade. Așa apar durerile și afecțiuni cervicale.

Cum arată postura corectă
  • tălpile sprijinite pe podea
  • unghiul genunchilor mai mare de 90 grade
  • unghiul soldului mai mare de 90 grade
  • umeri în poziție ca atunci când stăm în picioare (să nu fie ridicați)
  • unghiul de înclinație a bărbiei mai mic de 15 grade
  • coatele sprijinite pe blat sau cotierele scaunului, cu unghiul cotului mai mare de 90 grade

Scaunul ar trebui să se miște în tandem cu mișcările naturale ale corpului, să mențină corpul într-un echilibru dinamic permanent.

-Horațiu Didea, managing partner al Workspace Studio-

Și copiii trebuie să fie atenți la postura lor

Mai mult, pe lângă faptul că munca de acasă a luat un avânt considerabil și școala online și-a făcut loc oficial în viețile tuturor elevilor din România, cel puțin pentru 30 de zile. România a intrat oficial, începând din această săptămână în carantină parțială. Printre măsurile anunțate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență se numără și tranziția tuturor școlilor din țară la sistemul online de învățare, timp de 30 de zile.

În acest context, pentru că cei mici petrec mai mult timp în fața unui device, părinții trebuie să fie atenți ca aceștia să aibă o postură corectă în scaun, pentru a preveni riscurile care pot apărea pe termen lung și care pot duce la afecțiuni grave de sănătate ale spatelui, dar si ale sistemelor muscular, osos sau cardiovascular.

„În contextul ultimelor decizii ale autorităților privind trecerea în online a tuturor școlilor, părinții ar trebui să aibă în vedere amenajarea unui birou corespunzător pentru copii. Ei se mișcă foarte mult, astfel că evită în mod natural stresul repetitiv, însă au nevoie de un birou cu înălțime potrivită și de un braț ajustabil de monitor care să le permită plasarea ecranului la o distanță corectă de ochi și la o înălțime potrivită”, a mai explicat Horațiu Didea, managing partner al Workspace Studio.



Citeste si