Odata cu vestea ca un copil va aparea in viata lor, viitorii parinti afla si de o serie de beneficii pe care urmeaza sa le primeasca. Iata care sunt concediile si banii pe care le acorda statul roman noilor parinti.

Astfel, un prim pas foarte important in acest parcurs este, pentru mame, declararea starii de graviditate si informarea corecta a angajatorului. Chiar daca sarcina devine observabila, in niciun caz sa nu va bazati pe varianta “se vede oricum/ toata lumea a vazut” pentru ca in lipsa unei informari corecte angajatorul este exonerat de raspundere in cazul unui incident. Prin urmare, informarea scrisa a angajatorului, insotita de confirmarea medicului specialist, trebuie depusa la registratura companiei, unde veti primi si un numar de inregistrare. Doar din acel moment angajatorul poate lua in considerare stare de graviditate a salariatei.

Beneficiile din acest moment nu sunt direct financiare si sunt acordate pentru protectia mamei si a copilului. Un exemplu ar fi acordarea unei dispense de 16 ore pe luna, fara reducerea drepturilor salariale, in cazul in care investigatiile medicale legate de sarcina se pot efectua numai in timpul programului de lucru. In functie de natura si conditiile de munca, descrise in fisa postului, medicul specialist poate recomanda reducerea programului de lucru cu ¼, fara diminuarea salariului, iar pentru cazuri extreme poate recomanda acordarea concediului de risc maternal cf OUG 96 din 2003.

Concediul de risc maternal – este un tip de concediu medical care se acorda in momentul in care se identifica riscuri legate de natura muncii, riscuri care nu pot fi inlaturate de catre angajator prin schimbarea functiei sau fisei postului. Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004. Certificatele de concediu de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, Poate fi luat in intregime inainte de cocediul de maternitate, dar si fractionat, impartit intre perioada pre si post natala. Ce este important de cunoscut este ca acest concediu medical se acorda fara a indeplini un anumit stagiu de cotizare. Plata unui concediu medical este strict legata de indeplinirea stagiului minim de cotizare, adica 6 luni lucrate complet anterior lunii in care s-a acordat concediul medical.

Concediul de maternitate – se acorda pe o perioada de 126 de zile impartite de regula egal intre perioada de sarcina si lauzie. Cu toate acestea, la cererea persoanei beneficiare, concediul de sarcina si cel de lauzie se pot compensa intre ele, cu conditia sa se pastreze un minim obligatoriu pentru cel de lauzie de 42 de zile calendaristice. Plata acestui concediu medical depinde insa de realizarea stagiului de cotizare minim obligatoriu iar indemnizatia este reglementata de OUG 158/2005 aprobata cu modificari si completari de Legea 399/2006 si reprezinta 85% din veniturile brute realizate in ultimele 6 luni. Odata cu nasterea copilului, tatal poate inregistra copilul ca persoana in intretinere, beneficiind de o deducere de impozit salarial mai mare, in cazul in care venitul brut realizat este sub pragul de acordare a deducerilor

Concediul pentru crestere si ingrijire copil- pe scurt CIC - momentul intrarii in Concediu de Crestere si ingrijire copil trebuie pregatit cu grija si cu ceva timp inainte pentru a putea realiza intregul pachet de formalitati. De cele mai multe ori mama se bazeaza pe angajator sa o anunte ca e momentul sa beneficieze de acest tip de concediu, ceea ce este extrem de riscant, ajungandu-se foarte usor la situatia in care se epuizeaza cele 126 de zile de Concediu de maternitate acordate de medicul de familie si a nu declara la timp suspedarea contractului de munca in Revisal pentru a intra in CIC. Mama depune la angajator o cerere in care mentioneaza data inceperii CIC insotita de certificatul de nastere al copilului si dovada ca celalalt parinte nu a solicitat si el acelasi tip de concediu.

Angajatorul elibereaza o decizie de suspendare a contractului de munca si completeaza o adeverinta tip (Anexa 2) cu stagiul de cotizare si veniturile nete aferente perioadei de referinta ( 1 an anterior nasterii copilului). In aceste venituri poate fi inclusa mai nou si valoarea tichetelor de masa. Suma maxima acordata ca indemnizatie este de 8.500 lei/luna net.

Aceste documente fac parte din dosarul care se depune la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din localitatea de domiciliu. Conform OUG 111/2016 dosarul trebuie depus in termen de 60 de zile de la data suspendarii contractului individual de munca pentru a intra in CIC. Tot OUG 111/2016 mentioneaza foarte clar si modalitatile prin care poate fi alcatuit sau intregit stagiul de cotizare in cazul in care solicitantul nu a beneficiat de un contract de munca.

In Concediul de crestere si ingrijire copil poate intra si tatal copilului incepand cu a doua zi dupa nasterea acestuia.

In cazul copilului cu grad de handicap, certificat de catre o comisie medicala, lucrurile se schimba putin, dar acesta este un subiect aparte.

Concediul de crestere si ingrijire copil se acorda pe perioada de 1 an si 11 luni de la data nasterii copilului. Ultima luna pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani se numeste "Luna Tatalui" si este un concediu ce trebuie efectuat de catre acesta. Indemnizatia mamei se sisteaza si este acordata tatalui, care depune un dosar cu aceleasi documente pe care le-a depus mama la intrare in CIC. Daca tatal refuza acest concediu, mama poate ramane in suspendare de contract insa fara a primi indemnizatie pentru crestea si ingrijirea copilului pentru aceasta luna.In Bucuresti, se acorda si un stimulent financiar pentru nou-nascuti, in valoare de 2.500 de lei. Pot beneficia de stimulentul financiar parintii care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: cel putin unul dintre parinti sa aiba domiciliul sau rezidenta in municipiul Bucuresti si nasterea sa fi fost inregistrata intr-o maternitate de pe raza municpiului Bucuresti (publica sau privata). Dosarul pentru obtinerea acestei sume trebuie depus in termen de maxim o luna de la data nasterii copilului, la sediul Centrului de Informare si Consiliere pentru Cetateni din Sos. Stefan cel Mare, nr. 38, sector 2 si la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti din str. Foisorului, nr.56-58 sector 3, de luni-vineri intre orele 9-15.

Beneficii dupa reluarea activitatii

Reluarea activitatii poate fi facuta in orice moment pe durata Concediului de Crestere si ingrijire Copil ; este un proces ce trebuie pregatit din timp. Avand in vedere absenta totala de la locul de munca pentru o perioada ce depaseste 30 de zile, avizul medicului de medicina muncii trebuie reinnoit obligatoriu, iar documentele interne reactualizate ( salariul – daca este cazul unui salariu min pe economie, fisa postului actualizata – in cazul in care au intervenit modificari; declarative de luare la cunostinta a ROI daca au intervenit modificari) . Se depune catre angajator o cerere de reluare activitatii cu precizarea primei zile de activitate. Angajatorul declara incetarea suspendarii contractului de munca in Revisal cu cel putin o zi anterior datei de realuare a activitatii si se elibereaza o decizie, in acest sens, necesara obtinerii STIMULENTULUI DE INSERTIE.

Cererea pentru acordarea stimulentului de insertie si actele necesare, in copie sau in original, se depun la primaria localitatii de resedinta. Valoarea neta lunara a stimulentului de insertie este de 650 lei si se acorda pentru parintele care si-a reluat activitatea mai devreme de implinirea varstei de 2 ani a copilului; Conditia este ca realuarea activitatii sa se faca cu cel putin 60 de zile inainte de a implini copilul doi ani.

Foarte important de cunoscut este ca, pe perioada in care parintele beneficiaza de stimulentul de insertie, acesta nu poate fi concediat

Stimulentul de insertie se acorda pe perioada cuprinsa intre data de incepere a activitatii si data la care copilul implineste 3 ani. Trebuie cunoscut faptul ca ambii parinti pot declara copilul ca persoana in intretinere, la angajator, si pot beneficia de deducerea de impozit corespunzatoare. Conform Codului Fiscal, ambii parintii pot beneficia de prime neimpozabile, in cazul in care angajatorul doreste acordarea acestora, in cuantum de maxim 150 de lei, pentru fiecare copil, pentru Sarbatori :Paste, Craciun si 1 iunie.

Totodata, in cazul imbolnavirii copilului, parintii pot beneficia de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, maxim 45 de zile lucratoare, acordat de medicul de familie, intr-un an pentru fiecare copil.

“In practica nu sunt multe disfunctionalitati legate de acest subiect. Parintii au invatat sa se informeze. Cel mai important aspect este insa comunicarea cu angajatorul si parcurgerea pasilor necesari la timp. Aici mai este de lucru: la increderea angajatului in bunele intentii ale angajatorului cu privire la fiecare beneficiu in parte. In niciun caz ascunderea sarcinii si amanarea anuntului nu este in beneficiul niciuneia dintre parti. Este foarte interesant ca am intalnit parinti, care, mai ales pentru al doilea copil, programeaza nasterile si concediile medicale dupa un calcul financiar bine pus la punct, astfel incat sa beneficieze de suportul financiar maxim pe care legea il asigura” a declarat, pentru wall-street.ro Laura Gheara, managing director General Human Resources, companie de resurse umane.

Alocatiile copiilor

In conformitate cu prevederile Legii nr.61/1993 republicata, toti copii cetateni romani, straini sau apatrizi care domiciliaza in Romania, au dreptul la alocatie de stat dupa cum urmeaza:

  • in cuantum de 300 lei/luna pana la varsta de 2 ani sau pana la 3, in cazul copilului cu handicap;
  • in cuantum de 150 de lei/luna pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani;
  • in cuantum de 300 lei/luna pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri