Capitalismul a venit ca venit ca o mana cereasca in Romania si a fost mult dorit de catre romani, care considerau acest sistem drept salvarea din comunism, a declarat pentru wall-street.ro Radu Frunica, specialist in recrutare de top. Desi schimbarea sistemului nu a adus doar lucruri bune in tara noastra, Furnica recunoaste ca odata cu instaurarea capitalismului Romania s-a dezvoltat, si asta in principal datorita “tolerantei” fata de investitiile straine si posibilitatiilor acordate romanilor de a se dezvolta si de a-si adauga abilitati profesionale.

“Nu se poate pleca intr-o analiza, oricat de sumara ar fi ea, a capitalismului si a impactului pe care el l-a avut asupra noastra, in Romania, de la un punct care sa ignore unde eram noi atunci si ce solutie cautam, ce era important pentru noi. Capitalismul a venit ca o mana cereasca, a fost salvarea, pentru ca o viata care era destinata sa fie petrecuta toata doar in comunism era un cosmar”, a explicat Furnica.

A studiat informatica, cand un computer era cat o cladire

Radu Furnica a urmat studiile liceului de informatica de la Iasi pentru a deveni programator, insa si-a schimbat repede traiectoria profesionala.

“Am facut Liceul de Informatica din Iasi si o buna bucata din tineretea mea am vrut sa fac ceva legat de computere. La varsta aceea era ceva cu adevarat deosebit, vorbim de anul 1972. Cand studiam eu computere, erau trei computere in toata tara, trei centre de calcul. Un computer era cat o cladire cu trei etaje si se chema Iris 50, fiind fabricat in Franta. O verisoara de-a mea era profesoara de matematica la Iasi si mi-a spus ca se formeaza liceul de informatica, dotat cu computere, si daca trec examenul voi fi programator. Eu am fost in a doua promotie a liceului, am terminat studiile liceale in `76”, isi aminteste Furnica.

Dupa finalizarea liceului, a ales sa intre in Marina

“Mi-am dat seama pana in clasa a 12-a ca a fi programator in Romania, in acei ani, inseamna sa fii verificat de securisti de dimineata pana seara, toata viata ta, pentru ca puneai mana pe datele reale ale unei economii, care dorea sa tina totul secret. Cand am realizat ca programarea inseamna sa iti interzici o multime de lucruri in viata, m-am orientat catre marinarie si bine am facut. In acest domeniu am lucrat noua ani, dupa patru ani de studiu in facultate. Deci 13 ani am fost ocupat cu marinaria, dupa care am emigrat in Olanda, am facut scoala de management la Rotterdam si de-acolo mi-am relansat existenta intr-un nou domeniu, al recrutarii”, a precizat Radu Furnica.

“Eu am devenit ofiter de marina comerciala, ca sa vad lumea. Am vazut lumea, dar nu pot sa spun ca mi-am dorit sa am o profesiune in domeniu”

A intrat in domeniul recrutarii din dorinta de a-si aduce aportul in piata muncii romaneasca, mai exact la schimbarea modului in care angajatii din Romania erau promovati la inceputul anilor `90.

“Mi s-a propus sa lucrez in domeniu, intr-un moment in care nici nu stiam de acest sector si mi s-a parut interesant pentru ca stiam ca in Romania una dintre problemele majore pe care le aveam era promovarea oamenilor, care nu se facea pe baza compententelor, ci pe baza parerilor unora”, a explicat Furnica.

Asa ca in 1994, intors in tara, s-a angajat la cea mai mare firma de executive search din lume, Korn Ferry International, care tocmai deschisese biroul din Bucuresti. In 2000 Furnica a cumparat firma si i-a schimbat numele in Leadership Development Solutions. In cei 25 de activitate, pana in prezent, specialistul a recrutat peste 700 de manageri de top.

Capitalismul, idealizat

Dupa perioada dificila prin care au trecut romanii in timpul regimului comunist, capitalismul se intrevedea ca un sistem ideal pentru tara noastra.

“Am idealizat capitalismul, la vremea respectiva. Dezastrul comunismului asupra societatii a fost atat de mare, incat ne doream alta solutie, iar cea mai evidenta pentru noi era capitalismul. Cele mai bune parti ale capitalismului tineau de faptul ca acesta produce valoare, pe cand in comunism acest lucru nu era posibil. Existenta, sub imperiul fricii, era una foarte grea, in timpul comunismului”, mai povesteste Furnica.

Poate cel mai important castig al Romaniei, odata cu instaurarea sistemului capitalist, au fost investitiile straine, care au intrat in tara noastra. In acelasi ritm, s-au dezvoltat si specialistii in business.

”Apreciez cel mai mult faptul ca a existat toleranta fata de investitiile straine. Fara investitiile straine din Romania nu ar fi existat nicio imbunatatire in mediul social. In al doilea rand, s-a liberalizat piata fortei de munca, in sensul ca oamenii au putut sa se reorienteze catre noi directii profesionale si asta i-a ajutat sa creasca extraordinar, in ultimii 25 de ani. Sunt foarte multi oameni, de foarte buna calitate, care in urma cu 25 de ani erau mult sub competentele de acum. Ei au crescut frumos, fiind la un nivel de competenta profesionala la nivel de varf, la nivel global, comparativ cu restul lumii. Iar asta nu s-ar fi putut intampla in timpul regimului anterior”, a explicat specialistul in recrutare de manageri.

Tot in perioada capitalista, subliniaza Furnica, salariile specialistilor au urcat si sunt la niveluri comparabile cu cele ale angajatilor din Europa de Vest, desi nu au ajuns inca acolo.

“In 1992 un director de vanzari era foarte multumit cu un salariu de 300 de dolari, iar acum nici de zece ori mai mult nu este destul, mai ales daca vorbim de o companie cu acoperire nationala”, a declarat Radu Furnica.

El considera ca oamenii de afaceri romani sunt cei care si-au adus cel mai semnificativ aportul la instalarea capitalismului in Romania si la evolutia tarii noastre, in perioada post-decembrista.

"Daca ne referim la indivizi, am tot respectul fata de toti acei profesionisti, care au adus companiile pe care le-au condus la culmi de evolutie, de-a lungul celor 25 de ani. Romania nu ar fi aici,unde este, daca nu ar fi existat ei", a detaliat Radu Furnica.

Specialistul recrutarea de manageri a aratat ca oamenii de afaceri au pus urmarul la dezvoltarea Romaniei, in ciuda clasei politice din tara noastra.

"In primul rand, acesti eroi necunoscuti ai ultimilor 25 de ani, care au dat tot ce au avut ei si au facut companiile sa aiba succes, nu cu ajutor infrastructurii de stat, adica a politicii, ci in ciuda acesteia", a adaugat Furnica.

“Vorbesc despre antreprenorii romani, dar si romani care au condus companii private. Mediul privat, care a platit taxe”

Radu Furnica evidentiaza si o degradare a capitalismului in Romania

Desi vazut ca sansa Romaniei la dezvoltare si evolutie, capitalismul a si dezamagit mediul de afaceri, din mai multe puncte de vedere.

“La noi este o balmajeala, nu este un sistem capitalist adevarat, pentru ca nu exista respect pentru proprietatea privata si pentru competenta. Noi suntem astazi intr-un sistem bazat pe impostura, pe un sistem de selectie inversa, in care non-valorile sunt atrase catre centrul sistemului, iar valorile sunt impinse catre afara sau se lasa la fund ele singure. Este un sistem dominat de lene si impostura. Vad o buna populatie, care nu vrea sa munceasca si s-a trezit ca este parte din comunitatea europeana fara sa fi facut nimic, deci nu merita sa fi devenit membri ai comunitatii”, a explicat Furnica.

Tot el a scos in evidenta si problema lipsei unei evaluari a activitatilor angajatilor romani de la stat, platiti din banii publici.

“Este un furt din valoarea publica. Pentru ca nicaieri, in tot sistemul de stat, nu exista nici cea mai mica masurare a performantei. Nimeni nu verifica daca angajatii de la stat isi fac munca, fie ca este vorba despre angajatii din ANAF, fie ca este vorba de vreun minister sau vreo companie de stat. Nimeni nu masoara. Si nimeni nu le evalueaza activitatea. Ar trebui evaluati, iar daca se constata ca nu isi fac treaba, sa fie dati afara”, a mai spus Radu Furnica.

Radu Furnica a incheiat spunand ca cei 25 de ani de cariera in domeniul recrutarii executivilor de top, a invatat ca oamenii nu sunt egali, mai ales cand vine vorba despre rezolvarea unor probleme complexe.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri