Somerii sau persoanele din mediul rural fara venituri sau cu venituri mai mici de 500 de lei pe luna care se gandesc la reconversie profesionala sau pur si simplu vor sa mai invete o meserie au posibilitatea de a efectua gratuit cursuri de formare. Cei care nu fac parte din aceste categorii pot plati pentru formare. Primul pas pe care trebuie sa il faca este sa se inscrie in datele unei agentii pentru ocuparea fortei de munca si sa isi aleaga cursul dorit. Disponibile in curand, printre altele, sunt cele de ospatar, lucrator in comert sau manichiurist.

"Somerii inregistrati in evidentele agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, precum si alte categorii de persoane care beneficiaza de cursuri gratuite, dar si orice alta persoana interesata sa participe la formare cu suportarea contravalorii acesteia se pot inscrie la cursurile incluse in Planul National de Formare Profesionala aprobat de Ministrul Muncii si Justitiei Sociale", se arata intr-un raspuns furnizat la solicitarea wall-street.ro de catre ANOFM.

In luna septembrie vor demara 178 programe de formare profesionala la care se pot inscrie 2.895 de persoane.

Programele de formare profesionala cu cele mai multe locuri disponibile pentru luna septembrie vizeaza calificari precum:

  • agent de securitate – 185 persoane;
  • ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie publica - 170 persoane;
  • competente cheie – comunicare in limba romana si competente de baza in matematica - 120 persoane;
  • operator introducere validare si prelucrare date – 156 persoane;
  • bucatar – 145 persoane;
  • lucrator in comert – 133 persoane;
  • frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist – 112 persoane;

Formarea profesionala a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca se face tinandu-se cont de cerintele de moment, dar si de perspectivele pietei muncii si in concordanta cu optiunile si aptitudinile individuale ale persoanelor ce doresc sa se inscrie la cursuri.

Cine se poate inscrie GRATUIT la aceste cursuri si cum o pot face

La cursuri pot participa atat somerii inregistrati in evidentele agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, precum si alte categorii de persoane care beneficiaza de cursuri gratuite, dar si orice alta persoana interesata dupa achitarea contravalorii cursului.

Serviciile de formare profesionala se asigura, gratuit, la cererea persoanelor angajate, cu acordul angajatorului, sau la cererea angajatorului, si pentru persoanele aflate in urmatoarele situatii:

• au reluat activitatea ca urmare a incetarii concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani sau 7 ani in cazul copilului cu handicap;

• au reluat activitatea dupa perioada indeplinirii serviciului militar activ;

• au reluat activitatea ca urmare a recuperarii capacitatii de munca dupa pensionarea pentru invaliditate.

Persoanele care beneficiaza de servicii de formare profesionala si se incadreaza in munca, potrivit legii, pot beneficia in continuare, pana la finalizarea programului de formare profesionala inceput, de serviciile de formare profesionala gratuite la care aveau dreptul daca nu s-ar fi angajat.

Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, care beneficiaza in mod gratuit de servicii de formare profesionala, au urmatoarele drepturi, printre altele:

• sa beneficieze de pregatire teoretica si practica pe toata durata cursului si sa sustina, gratuit, de cel mult doua ori examenul de absolvire la finalizarea acestuia;

• sa beneficieze de rechizite si materiale de instruire si sa primeasca in folosinta manuale;

• sa beneficieze de consultatii medicale, analize medicale si teste necesare frecventarii cursului.

Pentru inscrierea la programele de formare profesionala, persoanele trebuie sa prezinte urmatoarele acte:

a) recomandare din partea centrului de informare si consiliere privind cariera sau a serviciului de mediere;

b) cerere de inscriere la programul de formare profesionala; in situatia persoanelor care beneficiaza de servicii de formare profesionala gratuite, cererea cuprinde si angajamentul persoanei cu privire la suportarea consecintelor legale prevazute de lege;

c) actul de identitate, in original si in copie;

d) certificatul de nastere, in original si in copie;

e) actele de studii eliberate in conditiile legii, in original si in copie;

f) actul medical din care sa rezulte starea sanatatii persoanei si faptul ca aceasta este apta din punct de vedere medical pentru exercitarea meseriei in care doreste sa se califice.

Reconversie profesionala cu plata

Costurile programelor de formare profesionala difera in functie de tipul de curs (initiere, calificare, recalificare, perfectionare si specializare), de numarul de ore alocat pentru pregatirea teoretica si practica si de complexitatea cursului care poate impune asigurarea de materii prime si materiale costisitoare.

Persoanele care nu beneficiaza de gratuitate si doresc sa urmeze un program de formare profesionala organizat de agentiile pentru ocuparea fortei de munca sau centrele regionale de formare profesionala a adultilor suporta contravaloarea cheltuielilor pentru organizarea programului.

Pentru inscrierea la programele de formare profesionala persoanele vor prezenta la agentia pentru ocuparea fortei de munca urmatoarele acte:

a) recomandare din partea centrului de informare si consiliere privind cariera sau a serviciului de mediere;

b) cerere de inscriere la programul de formare profesionala;

c) actul de identitate, in original si in copie;

d) certificatul de nastere, in original si in copie;

e) actele de studii eliberate in conditiile legii, in original si in copie;

f) actul medical din care sa rezulte starea sanatatii persoanei si faptul ca aceasta este apta din punct de vedere medical pentru exercitarea meseriei in care doreste sa se califice.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri