Imagineaza-ti ca intr-o zi seful tau intra in birou si iti spune ca un coleg incepator este mai bun decat tine si te va inlocui, iar tu vei pleca din companie. Acum imagineaza-ti acelasi scenariu, doar ca vei fi inlocuit in functie de un robot.

Un studiu la care au raspuns 2.000 de persoane din Europa si America de Nord arata ca angajatii sunt mai deranjati daca in locul lor la job este numita o alta persoana, decat daca sunt inlocuiti de un robot. Se pare ca oamenii accepta mai usor cand sunt inlocuiti de roboti pentru ca imaginea de sine nu este atat de scazuta, precum ar fi in cazul in care o alta persoana le-ar lua jobul, scrie Bloomberg.

Iar inlocuirea angajatilor cu roboti nu va ramane doar la nivel teoretic. Evolutia tehnologiei va provoca in mod sigur un roller coaster de schimbare a angajatilor si a joburilor, iar marea provocare este mentinerea unei perspective optimiste a oamenilor din companii.

Oamenii trebuie sa se simta utili, sa stie ca sunt importanti si conteaza in aceasta viata, iar locul de munca are un mare aport in asta.

Cand vine vorba despre inlocuirea unui coleg sau inlocuirea altor persoane in general, respondentii si-au schimbat parerea, astfel ca ei considera mai potrivita schimbarea cu un alt angajat decat cu un robot, sustine unul dintre autorii studiului, Christoph Fuchs, de la Universitatea din Munchen. Cercetatorul a asemanat reactia oamenilor atunci cand aud ca vor fi inlocuiti la job cu o alta persoana cu tradarea pe care au simt atunci cand au fost inselati intr-o relatie sentimentala de catre partener, ceea ce este de obicei o experienta stresanta, care dauneaza stimei de sine a celui inselat.

De retinut ca automatizarea poate fi derulata cu usurinta daca oamenii nu se simt inlocuiti, ci, mai degraba, eliberati de unele sarcini.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri