Romania are a doua cea mai mare rata de emigrare din lume, dupa Siria, conform datelor furnizate de Banca Mondiala. De aceea, deloc surprinzator, un studiu realizat de Bestjobs si The Boston Consulting Group arata ca 55% dintre romani isi doresc sa lucreze in strainatate.

Cei mai multi dintre respondenti au sub 30 de ani si au studii superioare. Romania se afla la acelasi nivel cu state precum Austria, Germania, Italia, Irlanda, Belgia sau Danemarca in ceea ce priveste dorinta de mobilitate a fortei de munca (intre 50% si 60% dintre respondenti), se mai arata in studiu.

In top 10 tari unde acestia si-ar dori sa lucreze se numara Germania, Marea Britanie, Franta, Elvetia, Statele Unite, Canada, Spania, Austria, Belgia sau Italia.

Romania se afla in topul tarilor in care si-ar dori sa lucreze respondentii din Israel, Coreea de Sud, Italia, Turcia, Ghana, Nigeria, Egipt, Norvegia, Grecia sau Qatar.

La nivel global, cele mai atractive tari pentru candidatii care ar vrea sa emigreze sunt Statele Unite ale Americii, Germania, Canada, Australia si Marea Britanie.

De ce vor romanii sa emigreze

Dorinta de a avea un trai mai bun, instabilitatea politica din tara, nevoia de acces la servicii guvernamentale si sociale mai bune sau oportunitati mai bune de cariera sunt cele mai importante motive pentru care romanii ar vrea sa lucreze in alta tara.

"Observam ca in multe state din Europa Centrala si de Est disponibilitatea de relocare a candidatilor a scazut semnificativ in ultimii ani, pe fondul imbunatatirii conditiilor economice. Si totusi, in tari precum Romania, climatul politic si social reuseste sa influenteze tot mai mult decizia de mobilitate a fortei de munca, in contextul in care angajatii isi doresc nu doar siguranta financiara, ci si un mediu stabil si predictibil in care sa traiasca", declara Madalina Dan, Clients Manager in cadrul Bestjobs.

Studiul „Global Talent” privind preferintele candidatilor in ceea ce priveste mobilitatea si ocuparea unui loc de munca este unul dintre cele mai mari studii la nivel mondial, cu participarea a peste 366.000 de respondenti din 197 tari. In Romania, studiul a fost realizat in parteneriat cu Bestjobs, pe un esantion de 4.000 de respondenti din mediul urban.

Sursa foto: Dreamstime.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri