Interviul de angajare este o situatie stresata pentru cei mai multi dintre noi. Trebuie sa te intalnesti cu persoane necunoscute, trebuie sa joci rolul unui personaj care seamana cu tine, dar care este totusi diferit de tine, trebuie sa porti haine incomode, cu care nu esti obisnuit. Pe scurt, interviul de angajare este o experienta pentru care foarte putini sunt pregatiti.

Experienta unui interviu de angajare poate fi destul de traumatizanta pentru unii oameni. Iar emotiile sunt cu atat mai mari, cu cat persoana respectiva isi doreste cu orice pret jobul. Exista, totusi, cateva trucuri care, daca sunt puse in practica, ii pot ajuta pe oameni sa scape de stres, sa se calmeze si sa dea cele mai bune raspunsuri angajatorului.

Trucuri ca sa scapi de emotii in timpul interviului de angajare

Nu te duce nepregatit la interviu

Citeste, citeste, citeste. Cauta cat mai multe informatii despre compania pentru care urmeaza sa lucrezi: date financiare, ce planuri de dezvoltare au, cum isi trateaza angajatii. De asemenea, fa-ti o lista cu intrebari pe care sa le pui angajatorului in timpul interviului (despre companie, colegi, program de lucru), scrie forbes.com.

Interviu de angajare

Foto: Shutterstock / tsyhun

Pregateste-te de interviu cu o zi inainte

Pregateste o mapa care sa contina CV-ul, lista cu intrebarile pe care vrei sa le pui angajatorului, un pix, coli albe pe care sa faci notite. Acorda o deosebita atentie vestimentatiei. Poate ca hainele nu il fac pe om, insa prima impresie conteaza. Alege o tinuta business. Acest lucru te va face sa ai mai multa incredere in tine si te va ajuta sa mai scapi de stres.

Fa o planificare minutioasa a zilei in care va avea loc interviul

Scrie intr-o agenda tot ce urmeaza sa faci in ziua in care este programat interviul de angajare. Ora la care trebuie sa te trezesti, ora la care pleci de acasa, mijloacele de transport cu care vei calatori, ora la care trebuie sa ajungi la interviu. Nu lasa niciun minut descoperit. Aceasta planificare te va ajuta sa scapi de o mare parte din stres.

Fa o simulare

Cu o zi sau doua inainte de interviu, ia masina si fa un drum pana la adresa la care trebuie sa ajungi. In cazul in care nu ai masina, fa un drum cu mijloacele de transport in comun, ca sa estimezi timpul de care ai nevoie ca sa ajungi la firma. In felul asta scapi de stresul ca ai putea sa intarzii.

Incearca sa ajungi mai devreme la interviu

Incearca sa ajungi mai devreme cu 15-20 de minute fata de ora stabilita pentru interviu. Fa o plimbare in jurul imobilului si asigura-te ca ai ajuns la adresa corecta.

Fii atent la tot ce se intampla in jurul tau

Acorda o deosebita atentie tuturor detaliilor din jurul tau: cladire, receptie, lift, modul in care esti primit la interviul, felul in care angajatorul incepe conversatia. Acest exercitiu te va ajuta sa nu mai dai atentie "vocilor" din capul tau care nu fac decat te descurajeze si sa iti creeze o stare de agitatie permanenta.

Trage adanc aer in piept

Daca pe masura ce se apropie momentul interviului simti ca inima vrea sa isi iasa din piept, fa o scurta plimbare de 2-3 minute inainte sa te intalnesti cu viitorul angajator. Te va ajuta sa te destinzi si sa mai scapi de emotii.

Ia notite in timpul interviului

Ia-ti notite in timpul interviul. Scrie ce ganduri iti trec prin cap in momentul acela, ce intrebari ai vrea sa-i pui angajatorului, detalii care iti sar in ochi in timpul interviului. Acest exercitiu te va ajuta sa stai concentrat si sa nu lasi gandurilor negative sa preia controlul.

Interviu de angajare

Foto: Shutterstock / Mangostar

Stai concentrat

Nu lasa gandurile sa preia controlul. Vorbeste tare, observa partenerii de dialog, fii atent la toate miscarile pe care le fac, pune intrebari.

Nu te abtine sa razi

Daca e cazul, nu te abtine sa razi. Da, trebuie sa joci un rol, insa nu trebuie sa treci in extrema cealalta si sa devii prea scortos. Rasul te va ajuta sa te relaxezi, sa dai cele mai bune raspunsuri si sa te faci placut in fata angajatorului.

Jobul tau are mai multe sanse sa fie vazut de oamenii potriviti pentru tine, daca il promovezi la noi. Posteaza aici.

Sursa foto: Shutterstock.com / Anton Gvozdikov

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri