18 Aprilie 2016

Totul despre folosirea masinii de serviciu in interes personal



Multi dintre noi avem masina de serviciu pe care, de multe ori, o folosim si in interes personal. Acest lucru insa, din punct de vedere juridic, are anumite implicatii, stipulate in Codul Fiscal si clarificate in ultimul update al acestuia. Concret, se delimiteaza clar aspecte care pana acum erau interpretate in mod discutabil atat de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), cat si de catre antreprenori si economisti sau contabili, conform Revistei CARIERE.

Folosirea respectivului vehicul este avantaj in natura, impozabil

Codul fiscal considera avantaj de natura salariala utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii sau inchiriat de la o terta persoana, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca sau cel al desfasurarii activitatii. Aceasta este regula, de la care tot Codul fiscal prevede exceptii.

In 2016 este considerata avantaj in natura pentru salariat, avantaj impozitat cu 16%, folosinta unui bun inchiriat, nu numai a unui bun cumparat. Potrivit Codului fiscal, si leasingul operational este inchiriere. Daca masina apartine salariatului, iar angajatorul deconteaza benzina utilizata lunar de salariat, in interes personal, tratamentul fiscal este acelasi: se datoreaza impozit pe venit si contributiile sociale. In esenta, un avantaj acordat salariatului de catre angajator este impozabil la nivelul angajatului in categoria veniturilor din salarii, daca reflecta folosinta in scop personal a bunului sau serviciului acordat salariatului, ca urmare a unei relatii contractuale. In schimb, deplasarea de la locul de munca la domiciliu si invers nu reprezinta folosinta in interes personal al salariatului.

Citeste articolul integral pe Revista CARIERE.



Citeste si