8 Noiembrie 2007

Aveo, primul model construit de Chevrolet in UE



UkrAVTO, producator al modelelor Chevrolet in Ucraina si partener al General Motors, a inceput productia sedanului de clasa mica Aveo la fabrica FSO din Varsovia, Polonia. In aceasta locatie vor aparea primele modele, care vor purta “Marele Plus” (sigla Chevrolet), avand astfel primul “certifcat de nastere” european din istoria marcii.

La Fabryka Samochodów Osobowych, aflata in capitala Poloniei, parteneriatul americano-ucrainian a inceput cu asamblarea celui mai vandut model din gama Chevrolet, si se urmareste extinderea liniilor de productie pentru adaugarea a inca doua variante hatchback noi pentru modelul cu 4 usi in trei volume.

„Modelul Aveo este deja cea mai bine vanduta marca a noastra in Europa cu peste 79.000 de unitati comercializate anul acesta pana in prezent”, a declarat Wayne Brannon, Director Executiv Chevrolet Europa. „Producerea modelului Aveo in Polonia va spori capacitatea de constructie pentru marca Chevrolet la nivel mondial si ne va permite sa satisfacem cererea in crestere la nivel regional si sa reducem timpii de livrare.”, puncteaza seful diviziei europene motivele expansiunii.

Anul viitor se asteapta ca in uzina poloneza sa fie construite 60.000 de modele, urmand ca pana in 2009 sa se apropie de capacitatea maxima a unitatii, 100.000 de unitati anual. Mutarea G.M. vine ca un raspuns la cresterea cererii pietei europene pentru modelul Chevrolet Aveo, vanzarile marcii crescand in primele trei trimestre cu 32%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In tarile membre ale Uniunii Europene, Chevrolet a vandut 153.634 unitati, conform ACEA.

Modelul Aveo este principalul rival al Loganului autohton si integrarea europeana a modelului cu nume american, origini coreene si fabricat pana acum in Ucraina, va anima duelul dintre cele doua autoturisme de buget, atat pe piata din Romania cat si in Uniunea Europeana, acolo unde Dacia este pe val si spera sa isi dezvolte spectaculos cifrele de vanzari in urmatorii doi ani.

In primele trei trimestre in Romania, Aveo este modelul cu cea mai importanta crestere, prin cele 6792 de unitati facand un salt de 160% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Totusi, fata de amfitrionul Logan, volumul total al vanzarilor pentru acest model reprezinta doar 10%.

Fabrica FSO din Varsovia, in care vor fi construite autovehiculele Aveo, este detinuta si administrata de UkrAVto, un partener de traditie al GM din Ucraina. General Motors si UkrAVTO vor stabili impreuna in cadrul fabricii o societate mixta de productie. Conform Contractului de asociere UkrAVTO va detine 60% dintre actiunile societatii iar restul de 40% va fi controlat de reprezentanta GM din Coreea de Sud, GM Daewoo.

Chevrolet are o traditie indelungata in productia de autovehicule in Polonia. Primele modele Chevrolet au fost construite inca din anul 1928 in Varsovia iar o a doua fabrica localizata in suburbiile din Wola si-a inceput productia in anul 1937. La acel moment, muncitorii polonezi erau instruiti la sediul General Motors International A/S din Copenhaga. Printre autovehiculele cu patru usi produse la Wola se numarau modelele Master Sedan, Master De Luxe, Master Touring Sedan si Imperial Limousine.



Citeste si