Constructorul german de automobile sport Porsche AG analizează preluarea unei participaţii la Varta AG, în contextul în care producătorul de baterii cu probleme cântăreşte diferite opţiuni pentru a-şi restructura datoriile, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit acestor surse, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, constructorul auto intenţionează să preia nu doar o participaţie majoritară la divizia de baterii pentru automobile electrice a Varta dar şi o participaţie minoritară la întregul grup Varta, notează Agerpres.

Porsche a confirmat că este deschis la ideea de a juca un rol în procesul de restructurare a grupului Varta, în ideea de a "păstra în Germania această tehnologie cheie".

Porsche îşi urmăreşte propria sa strategie cu privire la bateriile pentru automobilele electrice, care să completeze planurile grupului mamă Volkswagen AG. Strategia celor de la Porsche include construirea de celule de baterii via societatea mixtă Cellforce, precum şi planuri pentru o facilitate de producţie cu o valoare de 3,3 miliarde euro, pentru care Porsche caută parteneri financiari şi strategici.

Într-un comunicat de presă difuzat duminică, Varta a informat că analizează două propuneri pentru restructurarea sa financiară, împreună cu creditori şi potenţiali investitori. Printre aceştia se numără Porsche, o companie controlată de antreprenorul austriac şi acţionarul majoritar Michael Tojner precum şi alte părţi interesate. Toate opţiunile potenţiale de restructurare pentru Varta vizează injectarea de noi fonduri cu o valoare de "ordinul zecilor de milioane de euro", a subliniat compania. De asemenea, ambele propuneri ar presupune delistarea acţiunilor Varta în timp ce anumiţi creditori ar suferi o restructurare "semnificativă" a datoriilor.

Varta are probleme pe plan internațional și a amânat investiția de 1 miliard de euro în România

Acţiunile Varta au înregistrat o cădere de 80% la deschiderea bursei de la Frankfurt, după care au fost oprite de la tranzacţionare. Căderea a şters 350 milioane de euro din valoarea companiei.

Producătorul de baterii este în discuţii cu creditorii după ce nu a reuşit să îşi revină, aşa cum se aştepta, după o restructurare a datoriilor în 2023. Compania a dat vina pe diminuarea cererii pe pieţele sale de bază precum şi pe impactul unui atac cibernetic din luna februarie.

Sursele citate de Bloomberg susţin că, în conformitate cu un potenţial acord pentru stabilizarea Varta, ar urma să fie făcută o nouă investiţie de 100 de milioane de euro. Însă participaţiile deţinute de actualii acţionari ai Varta vor fi puternic diluate. De asemenea, băncile ar urma să piardă aproape jumătate din solicitări, peste 485 de milioane de euro, în cadrul operaţiunii de salvare, au adăugat sursele.

În primăvara lui 2022, statul român se afla în tratative cu cei de la Varta care voiau să-și extindă prezența în România. Germanii ar fi vrut să investească un miliard de euro într-o fabrică ce urma să producă baterii V4Drive. Până în toamnă, însă, Varta a anunțat că va amâna această investiție, iar profiturile Varta Microbattery au scăzut în acel an.

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor, profitul net al companiei s-a redus cu 80% între 2021 și 2022, asta deși veniturile totale au crescut în 2022 cu 5,5% și au ajuns la peste 490 de milioane de lei. La acel moment, Varta avea peste 450 de angajați care lucrau mai ales în unitatea de producție de la Brașov. În 2019, multinaționala primise un ajutor de stat de 25,3 milioane de euro pentru a-și extinde capacitățile de producție.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri