17 Iulie 2024

Favoritul lui Trump crede că mașinile electrice sunt o păcăleală



James David Vance, vicepreședintele ales de Trump pentru cursa prezidențială din 2024, este un contestatar cunoscut al automobilelor electrice. Republicanul cu o carieră în Silicon Valley, care a devenit cunoscut grație best-seller-ului „Hillbilly Elegy”, consideră că mașinile electrice nu sunt atât de eco pe cât se laudă producătorii, dar Elon Musk îl susține și pe el, și pe Trump, conform Business Insider.

Elon Musk seamănă, într-o anumită măsură, cu J.D. Vance, cel ce va ocupa funcția de președinte în situația în care Donald Trump obține cel de-al doilea mandat la Casa Albă. Ca și Musk, Vance a fost un contestar aprig al lui Trump, dar a trecut de partea sa și a devenit unul dintre cei mai loiali aliați ai săi. De asemenea, la fel ca și Musk, Vance a strâns o bună parte a averii în Silicon Valley. Între timp, și miliardarul cu origini sud-africane, dar și politicianul cu aspirații înalte au părăsit California.

J.D. Vance. Sursă foto: Consolidated News Photos / Shutterstock.com

Astăzi, sediul Tesla se află în Austin, Texas, după ce Musk s-a declarat nemulțumit de taxele mari din bogatul stat de pe coasta de vest. Vance, în schimb, locuiește în Alexandria, Virginia, un oraș preponderent liberal. Ceea ce este chiar mai interesant este că running-mate-ul lui Trump nu consideră că mașinile electrice reprezintă o soluție reală la problema climatică. El nu crede, în fond, nici că încălzirea globală a fost produsă sau accelerată de activitățile omului.

Ce părere are J.D. Vance despre mașinile electrice

„Toată afacerea cu EV-urile este o păcăleală”, a declarat Vance, în 2022, în cadrul unui podcast. „Dacă bagi o mașină în priză, oamenii cred că există pitici magici în spatele peretului care produc energie electrică, dar, în mod evident, acea energie vine tot din combustibili fosili. Cu alte cuvinte, produci mașini în cea mai murdară economie a lumii. Te bazezi în continuare pe combustibilii fosili pentru a produce energie”, a explicat Vance, referindu-se la industriile din China și Statele Unite.

Aici, la Wall-Street.ro, am scris recent un ghid cu mituri despre mașini electrice și explicațiile aferente. Ceea ce este important în contextul acestui material este că, într-un scenariu ipotetic în care tot curentul pentru un EV este produs cu combustibil fosil, acea mașină tot este mai eco decât o benzinară, deoarece nu mai elimină noxe în timpul deplasării.

Vance a criticat și strategia administrației Biden de a oferi subvenții și ajutoare producătorilor de mașini electrice, dar și clienților care aleg mașini cu propulsii alternative. Ca o contrapartidă, Vance a propus o reducere a taxării pentru producătorii de mașini cu motoare termice în interiorul Statelor Unite.

În ciuda acestei retorici la adresa EV-urilor, Musk a declarat în mai multe rânduri, prin postări pe rețeaua socială X (fosta Twitter, că îi susține pe Trump și Vance. Și după tentativa de asasinat asupra lui Trump, Musk a declarat că îl va susține, iar acest lucru se va materializa în fapte: miliardarul a declarat că va dona 45 de milioane de dolari pe lună către un PAC de mari dimensiui (comitet de acțiune politică) republican.



Citeste si