10 Iulie 2024

Trăim în viitor: Un polițist a tras pe dreapta o mașină fără șofer



Patrula unui echipaj de poliție poate fi mereu presărat cu neprevăzut, dar un agent din Phoenix, Arizona, a dat peste cel mai neobișnuit caz de nerespectare a regulilor de circulație. După ce a observat că un automobil se deplasează pe contrasens, polițistul a realizat cu stupoare că la volan nu se afla nimeni, relatează AutoBlog.

Taxiurile autonome se numără printre visele umede ale CEO-ului Tesla, Elon Musk, dar ele reprezintă o realitate palpabilă în unele orașe de peste Ocean. Mai nou, se pare că vorbim și despre o realitate care este pasibilă de amenzi de circulație, cel puțin dacă este să ne luăm după un incident care a avut loc recent.

Totul a pornit, ca de multe alte ori, de pe platforma socială Reddit, unde un utilizator a postat o imagine cu un polițist aflat lângă o mașină fără șofer operată de compania Waymo, care este deținută de gigantul Google. Waymo are dreptul de a folosi o flotă de automobile autonome pe străzile din Phoenix, unele dintre ele fiind folosite de servicii de ride sharing. Ocazional, dacă ești în căutarea unui Uber în orașul american, îți apare opțiunea să alegi o mașină fără șofer de la Waymo.

După ce respectiva imagine a apărut pe Reddit, publicația americană Arizona Central a apelat la departamentul de poliție care a permis publicarea imaginilor captate de bodycam-ul agentului implicat în incident. Conform raportului întocmit la fața locului, mașina, un Jaguar I-Pace, ar fi străbătut o zonă aflată în șantier și ar fi continuat să circule pe partea greșită a străzii, dezorientată din cauza marcajelor rutiere.

Un echipaj de poliție aflat în imediata apropiere ar fi pornit sirena și girofarul, ceea ce ar fi provocat mașina autonomă să „se sperie” și să treacă pe roșu, înainte de a parca, conform raportului. Reprezentanții Waymo sunt cei care susțin că toată situația a fost provocată de marcajele neclare din zona cu lucrări. Polițistul s-a dus la geamul mașinii fără pilot, care l-a pus în legătură cu un operator de rider support.

Până la urmă, poliția din Phoenix nu a amendat nici mașina fără șofer, dar nici pe operatorul Waymo. În viitor, însă, legislația ar putea permite și amendarea mașinilor autonome, la fel ca pe orice alt participant uman la trafic. Această situație nu este o premieră în Statele Unite. În urmă cu doi ani, poliția din San Francisco a tras pe dreapta o altă mașină care nu avea un șofer în spatele volanului.

Rămâne de văzut cum s-ar descurca o mașină similară în traficul bucureștean, unde marcajele fie lipsesc, fie se contrazic, fie sunt ascunse după copaci.



Citeste si