De la sistemul de frânare, la presiunea din roți, la nivelul de ulei și până la verificarea uzurii anvelopelor, toți acești pași trebuie respectați și verificați pentru a ne asigura că mașina îndeplinește condițiile optime pentru a pleca la un drum lung, în siguranță. De aceea, am strâns laolaltă mai multe sfaturi de bază pe care trebuie să le iei în seamă înainte de a pleca la drum cu mașina personală, indiferent de vechimea acesteia.

An de an, milioane de turiști din întreaga lume aleg să se deplaseze cu mașina personală sau, alternativ, una de închiriat către destinația vacanței de vară. Turiștii din România nu fac excepție, fie că vorbim de cei de weekend care iau cu asalt periodic Autostrada Soarelui sau de cei care pleacă pentru un sejur prelungit.

Tocmai de aceea este important ca mașina să fie pregătită condițiilor de drum, să fie pregătită să ruleze pentru perioade mai lungi și, cel mai adesea, cu o greutate mai mare la bord. În ziua de azi, mașinile sunt mult mai fiabile decât chiar și în urmă cu 20 sau 30 de ani, dar o problemă tehnică sau o pană de cauciuc poate oricum să-ți dea peste cap un sejur. De aceea, sunt anumite lucruri care trebuie verificate negreșit.

Ce trebuie să verifici la mașina ta înainte să pleci la drum vara aceasta

  • Starea anvelopelor și presiunea lor

Presiunea anvelopelor scade progresiv după ce a fost reglată, astfel poate fi greu de observat în timpul condusului, deși aceasta impactează manevrabilitatea și stabilitatea mașinii. Atunci când anvelopele pierd presiune, greutatea autovehiculului se concentrează spre exteriorul lor, în loc să fie distribuită în mod egal pe suprafața pneurilor.

Acest lucru face ca anvelopele să se supraîncălzească în zonele de maximă uzură, mai ales atunci când mașina călătorește cu încărcătură mare, precum cea a bagajelor pregătite pentru călătorii. De aceea trebuie verificată și starea profilului anvelopei, dar și adâncimea canalelor de pe pata de contact care ar trebui să fie de cel puțin 0,16 centimetri la fiecare roată.

Anvelopele pot pierde până la 0,2 puncte de presiune în decursul a trei luni în condiții de utilizare zilnică. Astfel, furnizorul recomandă verificarea atentă a presiunii anvelopelor o dată pe lună, conform ghidului de utilizare a mașinii pregătite pentru a pleca la drum, atunci când anvelopele sunt reci și având în vedere greutatea mașinii, a bagajelor și a pasagerilor care urmează să călătorească.

De asemenea, a fost demonstrat faptul că alegerea anvelopelor potrivite poate afecta distanțele de frânare cu până la 15 metri pe un drum umed la 80 km/h și cu șapte metri pe un drum uscat la 100 km/h. Totodată, teste recente au arătat că la frânarea pe un drum umed, în temperaturi de 15 °C și la 80 km/h, anvelopele de iarnă au o distanță de frânare cu aproximativ doi metri mai mare decât cele de vară.

  • Starea sistemului de răcire

În timpul verii, este cu atât mai important ca mașina să funcționeze în parametrii de temperatură corecți, pentru a evita defecțiuni serioase. Din cauza caniculei, motorul, dar și alte elemente importante se pot încălzi destul de mult și la drum lung, nu doar în aglomerația orașului. Tocmai de aceea este importantă verificarea nivelului lichidului de răcire.

Sunt mulți cei care încă mai folosesc apa obișnuită pentru a substitui lichidul de răcire cerut de producător. Această soluție poate funcționa când temperaturile ambientale sunt mai scăzute, dar este de evitat în timpul verii. De asemenea, șoferul trebuie să verifice dacă nu există cumva scurgeri la sistemul de răcire.

Și, la capitolul răcire nu trebuie uitat și sistemul de ventilație, cel care păstrează habitaclul la o temperatură prietenoasă cu ocupanții. Starea filtrelor aerului condiționat, dar și cantiatea de freon ar trebui verificată înainte de o vacanță prelungită.

  • Nivelul celorlalte lichide și starea baterie

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac șoferii este să ignore calendarul aprobat de producător cu privire la schimbările de ulei. În mod normal, pentru a fi prevăzător, uleiul ar trebui schimbat mai repede decât prevede constructorul în cartea tehnică a mașinii, tocmai pentru a fi sigur că ungerea se realizează corect.

De asemenea, înaintea unei călătorii, ar trebui verificat și nivelul lichidului de frână, dar și a celor pentru servodirecție (dacă e hidraulică) sau pentru ambreiaj (sau cutie automată), pe lângă lichidul de parbriz. Nu ar fi o greșeală să urci mașina pe elevator pentru a verifica și uzura plăcuțelor de frâne, dacă schimbarea acestora nu s-a realizat la cea mai recentă verificare tehnică periodică.

Dacă tot ai ajuns la un atelier, este bine să controlezi și bateria, iar aici ne referim la cea de pe mașinile cu propulsie tradițională. De asemenea, că tot vorbim de sistemul electric, trebuie verificate și farurile și stopurile, deoarece polițiștii din multe țări străine sunt mai scrupuloși decât cei autohtoni când vine vorba de circulația cu luminile aprinse și starea stopurilor.

Cum te pregătești pe tine și familia ta pentru un drum lung

  • Ia la tine toate cele necesare, de la apă și mâncare neperisabilă, până la medicamente și soluție solară

Pe lângă mașină, este important ca și șoferul, pe lângă ceilalți pasageri care pleacă în călătorie - fie că e vorba de familie sau prieteni - să fie gata pentru un parcurs care poate fi istovitor. Este important să se plece la drum cu toate cele necesare la dispoziție, de la soluție solară cu SPF ridicat și până la apă și mâncare neperisabilă (sau, măcar, care nu este afectată rapid de soare sau căldură intensă).

Copiii mici nu trebuie, evident, să fie lăsați într-o mașină închisă, chiar și dacă sistemul de climatizare este lăsat pornit. Așa cum furtunele și alte elemente de cauciuc sau plastic se pot degrada din cauza căldurii (acela este un alt loc pe care trebuie să-l verifici la mașină), și oamenii pot suferi din cauza căldurii - fie că vorbim de insolații sau alte stări de rău. Tocmai de aceea, medicația obișnuită pentru perioada de vară nu trebuie să lipsească din trusa de prim ajutor.

  • Greutatea bagajelor influențează centrul de greutate a mașinii

Se recomandă ca bagajele cele mai grele să fie depozitate în portbagaj, cât mai aproape de scaunele din spate ale mașinii, pentru a distribui eficient greutatea bagajelor. Modificarea centrului de greutate a mașinii prin distribuția inegală a greutății afectează stabilitatea mașinii la viraje sau în condiții de vânt lateral puternic, precum și determină un consum crescut de combustibil.

  • Atenția la perioada parcursă la volan, odihna este importantă

La o viteză de 100km/h, mașina se deplasează cu circa 30m/s. Dacă șoferul este distras timp de trei secunde, acest lucru echivalează cu aproape 100m în care nu a fost atent la drum. Pentru a putea rămâne concentrat la șofat, Goodyear recomandă ca toate obiectele depozitate în mașină să fie bine securizate, astfel încât să nu existe riscul de a aluneca pe podeaua mașinii și a bloca pedalele.

De asemenea, este recomandat ca animalele de companie să nu fie lăsate libere în mașină, pentru siguranța lor și a celorlalți pasageri. Pregătirea adecvată a vehiculului și alegerea anvelopelor potrivite pot transforma o călătorie de vară într-o experiență plăcută și sigură, dacă proprietarul verifică la timp toate cerințele mașinii.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri