China a cheltuit 230,8 miliarde de dolari în mai mult de un deceniu pentru a-și dezvolta industria de mașini electrice, potrivit unei analize publicate de Centrul de Studii Strategice și Internaționale din SUA, citat de CNBC.

Amploarea sprijinului guvernamental reprezintă 18,8% din vânzările totale de mașini electrice între 2009 și 2023, a declarat Scott Kennedy, directorul director pentru afaceri și economie chineză în cadrul think-tank-ului american CSIS.

El a observat că raportul dintre aceste cheltuieli și vânzările de vehicule electrice a scăzut de la peste 40% în anii anteriori anului 2017, la puțin peste 11% în 2023.

Concluziile au venit în timp ce UE intenționează să impună tarife la importurile de mașini electrice chinezești, autoritățile și jucătorii din Europa considerând că producătorii chinezi au un avantaj neloial din cauza subvențiilor oferite de statul chinez în producția de mașini electrice. De cealaltă parte, mai sunt și țări care încearcă să găsească o cale de mijloc, cum ar fi cazul Germaniei.

Luna trecută, SUA au anunțat că vor crește taxele la importurile de vehicule electrice chinezești la 100%. În SUA, recent, un producător american și-a anunțat propriul faliment.

Nu este vina Chinei că alte țări nu au investit în industrie

BYD(Sursa foto: BYD)

Scot Kennedy a subliniat că sprijinul Beijingului pentru mașinile electrice a inclus politici non-monetare care au favorizat producătorii auto autohtoni în detrimentul celor străini.

Totodată, acesta a remarcat și faptul că SUA nu au creat condiții la fel de atractive precum cele din China pentru dezvoltarea propriei industrii de mașini electrice. Potrivit lui, multe țări din Occident fie eschivat, fie au fost prea puțin „agresive” în ceea ce privește susținerea producției de mașini electrice.

Concurența pe piața chineză este atât de acerbă încât analiștii Bank of America au declarat că marii producători auto americani ar trebui să părăsească China și să-și concentreze resursele în altă parte.

Analiștii auto independenți și producătorii auto occidentali cu care am vorbit sunt toți de acord că producătorii chinezi de mașini electrice și producătorii de baterii au făcut progrese extraordinare și trebuie luați în serios”, a spus Kennedy.

Chinezii nu fac atât de mult profit din mașinile electrice. Unii chiar deloc

Specialistul mai atrage atenția asupra faptului că producătorii chinezi nu fac un profit atât de mare deocamdată.

Potrivit lui, profitul net pe mașină al celor de la BYD, cel mai mare și mai puternic competitor din China, a scăzut în ultimele 12 luni la echivalentul a 739 dolari. Între timp, deși a scăzut și profitul mediu net al celor de la Tesla, câștigul companiei lui Elon Musk pe fiecare mașină vândută este de circa 2.919 dolari.

Industria vehiculelor electrice s-a confruntat în ultimul an cu un război intens al prețurilor, companiile auto fie reducând prețurile, fie lansând linii de produse la prețuri mai mici.

Totodată, startup-ul chinezesc de mașini electrice Nio încă operează în pierdere. Specialiștii spun că se așteaptă la o serie de închideri de companii din industria chineză, în jur de 10 producători auto, piața consolidându-se unde la 20 până la 30 de jucători.

Sursa foto: BYD

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri