Comisia Europeană efectuează marţi inspecţii neanunţate la sediile unei firme de consultanţă din două state membre, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Comisia vrea să verifice dacă societatea nu a încălcat normele antitrust ale UE care interzic cartelurile şi practicile comerciale restrictive (articolul 101 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene).

Inspecţiile de marţi sunt efectuate în contextul unei anchete pentru care Comisia a mai efectuat inspecţii la începutul anului 2024. Executivul comunitar vrea să verifice dacă firma de consultanţă nu a facilitat sau instigat presupusa coordonare a preţurilor între producătorii de pneuri, cu o posibilă utilizare a canalelor publice de comunicare pentru a se înţelege asupra preţurilor.

Funcţionarii Comisiei au fost însoţiţi de omologii lor din cadrul autorităţilor naţionale de concurenţă relevante din statele membre în care au fost efectuate inspecţiile.

Inspecţiile neanunţate reprezintă o etapă preliminară de investigare a unor practici anticoncurenţiale suspectate. Efectuarea unor astfel de inspecţii de către Comisie nu înseamnă că societăţile se fac vinovate de un comportament anticoncurenţial şi nici nu anticipează rezultatul final al anchetei.

Nu există un termen legal pentru finalizarea anchetelor privind comportamentele anticoncurenţiale. Durata lor depinde de mai mulţi factori - complexitatea fiecărui caz, măsura în care societăţile în cauză cooperează cu Comisia, exercitarea dreptului la apărare etc.

În cadrul programului de clemenţă al Executivului comunitar, societăţile care au fost implicate într-un cartel secret pot primi scutiri de amenzi sau reduceri semnificative ale amenzilor dacă semnalează comportamentul anticoncurenţial şi cooperează cu Comisia pe parcursul întregii anchete. Persoanele fizice şi societăţile pot raporta carteluri sau alte comportamente anticoncurenţiale, inclusiv în mod anonim, prin intermediul canalelor de denunţare puse la dispoziţie de Comisie.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri