Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au crescut cu aproximativ 34% în perioada 2020-2023, iar circa 50% din autovehiculele cu dosare de daună RCA în 2023 aveau o vechime mai mare de zece ani, arată o analiză a Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România - BAAR, citată de Agerpres.

"Costurile totale cu reparaţiile se află într-o creştere constantă pe toate segmentele de vechime ale autovehiculelor reparate în baza poliţelor RCA, conform unui studiu al Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România - BAAR. Analiza a luat în considerare datele a peste 500.000 de calculaţii efectuate prin intermediul programului Audatex de către unităţile reparatoare din România”, se arată în comunicat.

„Analiza distribuţiei calculaţiilor pe ani de vechime a autovehiculelor relevă faptul că circa 50% din autovehiculele cu dosare de daună în 2023, aveau o vechime mai mare de zece ani, ponderea cea mai mare fiind a autovehiculelor cu vechime cuprinsă între 11-15 ani. Nu în ultimul rând, analiza BAAR a scos în evidenţă evoluţia costului mediu total al pieselor înlocuite în devizele de raparaţii, în perioada 2020-2023 şi judeţele cu cele mai mari cifre înregistrate. Astfel, costul mediu total al pieselor de schimb a crescut de la 4.830 lei în anul 2020, până la 6.492 lei, trei ani mai târziu", conform sursei citate.

În privinţa mărcilor de autovehicule cu cea mai mare pondere în costul mediu total al pieselor înlocuite primele locuri sunt ocupate de Audi (9.298 lei), BMW (8.983 lei) Mercedes Benz (8.842 lei), urmate de Volvo şi Honda.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România - BAAR este o asociaţie profesională, independentă şi autonomă a tuturor societăţilor de asigurare, indiferent de forma de organizare şi de statul în care îşi au sediul social, care, în baza legii, au dreptul să practice în România asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri