Financial Times anunță că Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, îi va permite Rio Tinto, gigant minier anglo-australian, să dezvolte în țara pe care o conduce cea mai mare mină de litiu din Europa, la doi ani după ce autoritățile au anulat proiectul.

Ce i-a făcut pe sârbi să se răzgândească? Vucic spune că ar fi vorba de noi garanții din partea Rio Tinto și a Uniunii Europene menite să reducă temerile Serbiei privind îndeplinirea standardelor de mediu la mina Jadar, aflată în vestul țării.

Litiul, folosit în special la bateriile pentru vehiculele electrice

Este o cursă la nivel global pentru a produce materiale considerate esențiale pentru tranziția energetică, iar litiul este folosit în special la bateriile pentru vehiculele electrice și pentru dispozitivele mobile.

Principalul furnizor global de minerale critice este China, însă Uniunea Europeană și SUA încearcă să majoreze livrările interne pentru a nu rămâne în urmă în tranziția energetică.

Mina din Serbia ar putea fi inaugurată în 2028, dacă sunt rezolvate „toate problemele”, și ar putea produce 58.000 de tone de litiu pe an, suficient pentru 17% din producția de mașini electrice din Europa, respectiv aproximativ 1,1 milioane de mașini, conform președintelui Serbiei. De asemenea, odată finalizat, proiectul ar putea acoperi 90% din necesarul actual de litiu al Europei.

De ce a anulat Serbia acest proiect în 2022? Răspunsul este legat de protestele masive cauzate de temerile legate de îndeplinirea standadelor de mediu.

Sursa foto: Roman Zaiets / Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri