Volvo a anunțat că SUV-ul EX90, model electric ce va intra în producție cu un preț de pornire de peste 100.000 de euro, va fi primul automobil pe baterii din lume cu un „pașaport” de origine pentru materialele și componente din baterii. Astfel de detalii vor trebui să fie publicate de toți producătorii care vând EV-uri în interiorul Uniunii Europene, dar asta abia peste trei ani, scrie Automotive News, citând Reuters.

Volvo a dezvoltat, vreme de cinci ani, un document care atestă originea tuturor materialelor folosite în pachetul de baterii al noului EX90. Efortul fost realizat în parteneriat cu Circulor, un start-up britanic ce utilizează tehnologia blockchain pentru a studia lanțurile de aprovizionare și fiecare furnizor în parte.

Concret, actul îi informează pe clienți cu privire la compoziția bateriei, originea materiei prime, amprenta de carbon din faza de producție, dar și procentul de materiale reciclate. Deși vorbim de un „pașaport” dezvoltat intern de Volvo pentru un model al său, același tip de document va fi cerut și de autoritățile europene, din 2027.

„Este important pentru noi să fim pionieri și lideri [În această zonă],” a declarat Vanessa Butani, șefa departamentului de sustenabilitate al mărcii. Suedezii, deținuți în prezent de grupul chinezesc Geely, vor să vândă doar mașini electrice din 2030. În UE, abia din 2035 va fi introdusă interdicția de a comercializa mașini noi alimentate cu benzină și motorină.

Volvo va asambla noul EX90 în Carolina de Sud, iar livrările vor începe în a doua jumătate a anului. În România, versiunea de bază costă 101.700 euro. Există două variante de performanță: 408 cai putere și 770 Nm, respectiv 517 cai putere și 910 Nm. Ambele vor avea o baterie de 111 kWh care se traduce printr-o autonomie între 580 și 585 kilometri în funcție de motorizare.

Clienții care vor să consulte „pașaportul” de origine al lui EX90, pot să o facă scanând un cod QR poziționat pe fața de la portiera șoferului. Pe parcurs, astfel de documente vor deveni disponibile și pentru celelalte EV-uri ale mărcii. Versiunea completă va fi disponibilă doar autorităților de reglementare. Un detaliu interesant este că „pașaportul” va avea și informații la zi despre starea bateriei, care va fi adusă la zi periodic vreme de 15 ani - contra unui abonament cu preț de 10 dolari. Aceste informații sunt furnizate de Circulor, companie în care au investit și JLR, pe lângă Volvo și compania minieră BHP.

Sursa foto: Volvo

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri