Producătorul auto francez Renault şi grupul chinez Geely au anunţat crearea societăţii mixte pentru dezvoltarea şi furnizarea de motoare pe combustie şi hibride, menite să îmbunătăţească competitivitatea diviziilor lor auto tradiţionale. Noua divizie va prelua denumirea Horse, folosită deja de francezi după anunțul că operațiunile grupului vor fi împărțite în Ampere (pentru EV-uri) și Horse (pentru motoare cu combustie), se arată într-un comunicat.

Pentru Geely, acordul extinde politica sa de a construi parteneriate pentru a se extinde dincolo de China. Anterior Geely anunţase un acord pentru dezvoltarea de motoare pe combustie hibride cu Mercedes-Benz, în condiţiile în care deţine o participaţie la producătorul auto german.

"O combinare a diverselor sisteme de propulsie este necesară (...) pentru a realiza o decarbonizare de succes într-o lume unde mai mult de jumătate dintre vehiculele produse încă ar urma să se bazeze pe motoarele pe combustie până în 2040", transmite sursa citată.

Societatea mixtă va avea numele de cod "HORSE Powertrain Ltd.", sediul va fi la Londra şi va aproviziona mărcile ambelor grupuri precum şi producători terţi. Primele vești cu privire la acest joint venture au apărut în presă în toamna lui 2022 și, ulterior, la final de 2023, s-a anunțat intenția clară a celor doi constructori să creeze parteneriatul.

"Afacerea ar urma să ajungă la venituri anuale de aproximativ 15 miliarde de euro (16,2 miliarde de dolari) şi o producţie de aproximativ cinci milioane sisteme de propulsie", au precizat Renault şi Geely.

Matias Giannini va fi directorul general al societăţii mixte iar şeful Geely Holding, Daniel Li, va fi preşedintele Board-ului.

În mai 2022, Renault a anunţat în mod oficial că ia în considerare opţiunea creării a două entităţi separate, una dedicată dezvoltării, producţiei şi vânzării de vehicule electrice, cu sediul în Franţa, şi cealaltă dedicată dezvoltării şi producţiei de motoare şi cutii de viteze termice şi hibride de nouă generaţie E-TECH, care va include operaţiunile din România, Spania, Portugalia, Turcia şi America Latină. În noiembrie 2023, Renault şi Geely au ajuns la un acord privind lansarea unei societăţi mixte, deţinute în mod egal, care va furniza motoare pe combustie şi tehnologie hibridă brandurilor pe care le deţin, precum şi altor companii auto.

Noua entitate va avea 19.000 de angajaţi la 22 fabrici din întreaga lume, în special în România, Spania, Turcia, America Latină şi China.

Sursa foto: Tricky_Shark / Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri