Dacă ești în procesul de a-ți achiziționa o mașină second-hand, probabil că cea mai mare parte a timpului tău o petreci căutând modele de mașini sau comparând oferte. Ce-i drept, achiziția unei mașini reprezintă o investiție majoră. În afară de costul mașinii, trebuie să iei în calcul și alte aspecte financiare, precum înmatricularea sau încheierea unei asigurări auto.

E necesar să fii cât mai bine pregătit atunci când mergi să vezi o mașină și să știi exact care este bugetul de care dispui. La fel de important este să ai în vedere costurile viitoare, în cazul unei reparații sau revizii. Iată, așadar, câteva sfaturi care te vor ajuta în procesul de achiziție a unei mașini.

Stabilește un buget

E foarte posibil să îți placă mai multe modele de mașini, chiar și unele care îți depășesc bugetul. Tocmai de aceea e necesar să iei în calcul nu doar costul inițial al mașinii, ci și alte cheltuieli care pot să apară ulterior. Verifică întotdeauna ce prețuri au piesele, în cazul în care vei fi nevoit să faci reparații la un moment dat, dar și cât te costă o revizie sau un plin al mașinii, precum și alte accesorii auto de care vei avea nevoie.

Costul mașinii, împreună cu potențiale alte costuri neprevăzute, te pot ajuta să îți dai seama dacă îți permiți cu adevărat modelul preferat. Totodată, ia în calcul și costurile obligatorii pentru înmatriculare și asigurare auto.

Decide ce tip de mașină se potrivește nevoilor tale

Modul în care vei folosi mașina după achiziție te poate ajuta să iei mai ușor o decizie. Dacă, de exemplu, ești pasionat de călătorii prin munți sau circuli des prin zone neasfaltate, atunci ai nevoie de o mașină SUV. Dacă circuli mult prin oraș, te poți îndrepta către un model de mașina de tip hatchback sau sedan deoarece ambele sunt ușor de manevrat în trafic.

În cazul în care vrei să folosești mașina pentru a transporta diferite bunuri și obiecte, atunci vei avea nevoie de o mașină cu un portbagaj spațios. O altă soluție utilă pentru depozitare este și remorca auto. Ține cont că atât mașina, cât și remorca trebuie înmatriculate. Pentru înmatriculare trebuie să depui anumite acte pentru numere rosii auto si remorca și să achiți taxele aferente.

Verifică uzura și performanța mașinii

Chiar dacă din poze mașina poate să pară în regulă, fii foarte atent la orice urmă de uzură a mașinii, precum zgârieturi sau mici urme de rugină. Verifică dacă există anumite denivelări în partea laterală sau frontală. Pentru mai multă siguranță poți să duci mașina la un mecanic auto. Acesta îți poate spune dacă mașina a fost implicată în vreun accident.

Verifică și dacă totul funcționează bine pe partea electrică. Trebuie să fii atent la lumini și faza lungă, aer condiționat și boxe. Nu uita să verifici anvelopele, plăcuțele de frână, precum și seria de șasiu și de motor. Verifică și manualul de service pentru a afla dacă mașina e la zi cu reviziile și câte reparații au fost făcute.

Fă un test drive

Bineînțeles că cel mai bun mod pentru a verifica o mașină este să o conduci. Tocmai de aceea, este esențial să conduci mașina măcar jumătate de oră pentru a vedea ce performanță are, dacă prinde viteză și dacă merg bine frânele și semnalizatoarele.

Dacă ai posibilitatea, testează mașina atât în oraș, cât și la drum lung. Fii atent la orice zgomot care ar putea să apară și ascultă cu atenție motorul.

Așadar, achiziția unei mașini reprezintă o investiție majoră. Din acest motiv este important să îți stabilești clar un buget, să știi care sunt nevoile tale, să analizezi posibilele costuri care pot să apară și să verifici cu atenție mașina înainte să o cumperi.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri