4 Decembrie 2023

O grupare de samsari a prejudiciat statul cu 15 mil. euro. Ce metodă s-a folosit



O grupare ce se ocupa cu comerțul de automobile rulate a fost destructurată după ce a provocat un prejudiciu de 15 milioane de euro la bugetul de stat prin neplata TVA-ului, se arată într-un comunicat al ANAF. Comercianții aduceau mașini la mâna a doua din interiorul blocului comunitar pe care le vindeau, ulterior, fără a plăti dările aferente în România”.

Inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au oprit o grupare ce reușea, folosindu-se de un lanț de firme create cu acest scop, să se eschiveze de la plata TVA-ului pentru zeci de mașini aduse în țară spre a fi revândute, inclusiv modele de lux. Mașinile vândute au o valoare totală de 80 de milioane de euro, de unde și prejudiciul din TVA-ul neplătit ce se ridică la 15 milioane de euro.

„Schema de fraudare implică un grup de societăți coordonate de către aceleași persoane, care activează în domeniul comerțului cu autoturisme second hand achiziționate din spațiul intracomunitar”, relatează aceeași sursă. „Mecanismul de fraudă utilizat de gruparea infracțională încalcă regimul actual de impozitare a schimburilor intracomunitare,” se mai menționează în comunicat.

Concret, „operatorul economic din țara de origine facturează fără TVA întrucât efectuează o livrare intracomunitară, iar operatorul economic din țara de destinație va aplica regimul taxării inverse pentru această operațiune, întrucât efectuează o achiziție intracomunitară”. Inspectorii mai spun și că astfel de activități „contribuie implicit la distorsionarea mecanismelor concurențiale ale pieței”. În această speță se va demara urmărirea penală deoarece faptele par a întruni elementele constitutive ale infracțiunilor prevăzute in Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale.



Citeste si