6 Iulie 2021

Siguranța modului autopilot: Una spune Tesla, alta arată tragediile produse



O familie din California și-a pierdut fiul în vârstă de 15 ani când un automobil Tesla a lovit camioneta în care se afla adolescentul, și acuză că sistemul autopilot al mașinii electrice este vinovat, într-o anumită măsură, potrivit New York Times.

Benjamin Maldonado și fiul său se întorceau acasă de la un turneu de fotbal pe o șosea din California, în vara anului 2019, când un camion aflat înaintea lor a încetinit. Tatăl a apăsat semnalizarea și a luat-o pe dreapta. În câteva secunde, Fordul Explorer pe care îl conducea a fost acroșat de un Tesla Model 3 care rula cu 100 de kilometri pe oră pe modul autopilot.

O captură video de șase secunde făcută de automobilul Tesla și informațiile colectate odată cu ea au arătat că nici autopilotul – sistemul cu care Tesla se mândrește că poate schimba vitezele, frâna și accelera de unul singur – și nici șoferul nu au încetinit decât cu o fracțiune de secundă înaintea impactului. Jovani, băiatul în vârstă de 15 ani, care se afla pe locul din față destinat pasagerilor și care nu își purta centura de siguranță, a fost aruncat din Fordul tatălui său și a murit, potrivit unui raport al poliției locale.

Acest accident, care a avut loc la doar câțiva kilometri distanță de principala fabrică de automobile a Tesla, a ajuns în mijlocul unei acționări în instanță a companiei americane ce se ocupă cu mașini electrice. Totodată, este numai un caz dintr-un număr crescând de accidente în care a fost implicat sistemul autopilot pus la punct de Tesla, care accentuează îngrijorările privind deficiențele tehnologice, și ar putea pune sub semnul întrebării sistemele similare folosite de rivalii din piața auto. Dincolo de asta, pe măsură ce mașinile preiau tot mai mult din sarcinile îndeplinite anterior de către oameni, dezvoltarea acestor sisteme ar putea avea ramificații majore – nu doar pentru șoferii acelor autovehicule, cât și pentru ceilalți conducători.



Citeste si