19 August 2006

Hyundai Motor: Nu suntem interesati de preluarea Jaguar

Grupul Hyundai Motor Co., cel mai mare constructor auto sud-coreean, a anuntat vineri ca nu este interesat de preluarea Jaguar, marca de autoturisme de lux detinuta de grupul auto american Ford Motor Co.

Intr-un comunicat oficial, Hyundai precizeaza ca a existat o perioada in care a analizat posibilitatea achizitionarii unei marci de automobile de lux de genul Jaguar, insa a renuntat la aceasta optiune avand in vedere prioritatile sale imediate care constau in extinderea capacitatilor sale de productie amplasate peste hotare.

Desi grupul Ford a anuntat si el ca nu are planuri referitoare la vanzarea unora din marcile sale (Volvo, Land Rover, Aston Martin si Jaguar), analistii din industria auto sunt de parere ca al treilea constructor auto mondial ar putea fi fortat sa recurga la o astfel de decizie pentru a-si reduce pierderile. La inceputul acestei luni, Ford a anuntat ca in trimestrul al doilea din 2006 a realizat pierderi de 254 milioane dolari.

In prezent, Hyundai, impreuna cu firma afiliata Kia Motors Corp., deruleaza un amplu proces de extindere pe pietele externe. Astfel, Hyundai vrea sa construiasca o noua uzina de asamblare in Cehia, in timp ce Kia vrea sa construiasca o noua uzina in statul american Georgia. Hyundai are deja astfel de facilitati in SUA, China, India si Turcia, in timp ce Kia construieste o a doua uzina in China.

Cu toate acestea, imaginea grupului Hyundai a fost serios afectata in ultima vreme dupa ce in primavara presedintele grupului, Chung Mong-koo, a fost arestat sub acuzatia de delapidare si mituire a unor oameni politici. Dupa ce a petrecut doua luni in inchisoare, Chung Mong-koo a fost eliberat pe cautiune dar procesul sau continua la un tribunal din Seul.



Citeste si