Murăturile din toamna aceasta, afectate de calamități. Cazul Fermei Ionescu, producător din Slobozia Moară, județul Dâmbovița

Sursǎ foto: Shutterstock / New Africa

Murăturile din toamna aceasta, afectate de calamități. Cazul Fermei Ionescu, producător din Slobozia Moară, județul Dâmbovița

Pentru că este sezonul murăturilor, românii încep să iasă în căutarea lor pentru a-și umple cămările. Iar producătorii, de asemenea, speră ca legumele puse la murat să își găsească drumul către mesele românilor. Doar că, din păcate, pentru că 2024 a fost un an marcat atât de secetă cât și de alte calamități, unii producători au avut probleme în a livra cantitățile cu care erau obișnuiți clienții.

Acesta este de altfel și cazul Fermei Ionescu, al cărei administrator, Marioara Ionescu, a explicat că, în zona în care se află ferma, mai precis Slobozia Moară, din județul Dâmbovița, a fost o perioadă foarte grea, având în vedere că în iunie a venit o grindină care a distrus totul, doar cartoful ajungând la maturitate și scăpând de intemperii.

Prin urmare, după acest eveniment nefericit, ferma a început a doua recoltă, în luna iunie și acum urmează să recolteze varza și castraveții.

Românii caută murături, tot timpul sunt sunată pentru conopidă, pentru gogonele. Caută, pentru că produsele noastre au gustul lor specific și românul le preferă. De exemplu, varza murată care este adusă din Serbia este refuzată de restaurante, mă sună și mă roagă să le pun varza noastră. Varza produsă de noi merge de altfel și în Anglia, Italia, la românii noștri de acolo.

Marioara Ionescu, administrator Ferma Ionescu

Cât despre felul în care se face livrarea în străinatate, administratorul Fermei Ionescu spune că există magazine care se ocupă de acest lucru, cumpărând, practic, marfa de la fermă și distribuind-o apoi către alte magazine.

Un astfel de exemplu, explică Marioara Ionescu, este firma Alimtex din Ploiești, care cumpără de la Ferma Ionescu și distribuie apoi către magazine din Anglia și Spania.

Iar cât privește capacitatea de producție a fermei, aceasta spune că producția este undeva la 100 de tone pe an, "sau poate chiar mai mult". Pe de altă parte însă, având în vedere calamitățile, dar și scumpirea materiei prime, administratorul Fermei Ionescu admite faptul că producția unei tone de murături o costă mai mult anul acesta.

Având în vedere costul de producție, ne costă mai mult să producem o tonă de murături anul acesta decât în anii anteriori. Și oricum noi nu avem toată cantitatea aceasta și suntem nevoiți să și cumpărăm, pentru că trebuie să ne respectăm clienții și să-i păstrăm.

Marioara Ionescu, administrator Ferma Ionescu

Pe de altă parte, aceasta spune că nu este un calcul neapărat în beneficiul fermei, din moment ce varza este cumpărată "pe 3 lei", iar prețul de vânzare, luând în considerare și faptul că materia primă scade la murat, ajunge să fie undeva la 6-7 lei kilogramul.

Marioara Ionescu adaugă însă că, în ce privește problemele cu care s-a confruntat, n-a fost vorba doar de calamitatea cu piatră, ci și de o secetă cumplită.

Astfel, ea explică faptul că din cauza secetei nu s-a mai putut pune varză în unele tarlale deloc, ceea ce, spune ea, nu s-a mai întâmplat, motiv pentru care producția este undeva la jumătate sau, în cel mai bun caz, undeva la 70% din anii trecuți.

Nu în ultimul rând, administratorul Fermei Ionescu spune că afacerea vinde murături în cantități foarte mari, de en-gros, motiv pentru care nu își mai permite să stea la piață, din moment ce asta ar însemna să vândă undeva la 100 kg pe zi, ceea ce nu ar fi profitabil.

Totodată, Marioara Ionescu s-a referit și la prețurile practicate, explicând faptul că varza murată este la 6 lei kilogramul, castravetele la 10 lei, iar gogonelele tot undeva la acest preț, acestea din urmă nefiind însă disponibile încă, urmând să fie puse la vânzare probabil undeva în decembrie.

Personalizate pentru tine