Ferma vegetală ecologică (sau artizanală, după cum mai este descrisă de coproprietarul acesteia) Nasul Roșu acoperă o suprafață de 1,4 hectare în Comuna Râfov, sat Palanca, județul Prahova, unde lucrează 18 oameni și care produce în principal roșii, dar nu numai, având și găini și chiar câțiva purcei. Colaborarea cu Nasul Roșu este una dintre inițiativele relativ recente pornite de supermarketul online Sezamo în ideea de a le aduce clienților o alternativă la legumele pe care le găsesc atât în supermarketuri cât și în piață.

Dan Constantinescu, coproprietar al fermei, alături de soția sa, afirmă, de atlfel, că zona în care se află ferma este renumită pentru legume, situație care se datorează atât solului cât și condițiilor climatice care favorizează producția de legume.

Cât despre sintagma fermă artizanală, acesta spune că denumirea presupune faptul că activitatea fermei se bazează mai mult pe natură decât pe partea tehnologică.

Dan Constantinescu a povestit pentru wall-street.ro istoricul fermei, care începe în anul 2007, când a fost făcut primul solar. Apoi, în anul 2013, afacerea a început să vândă online, iar doi ani mai târziu, în 2015, a fost deschis primul magazin, în Floreasca.

Antreprenorul își amintește o situație amuzantă din perioada deschiderii fermei, când, spune el, deoarece părinții nu îi mai primeau pe el și pe soția sa cu legume la ei în casă, și-au dat că trebuie să facă ceva cu ele.

Astfel, primul pas a fost înființarea firmei, apoi crearea unui website, prin intermediul căruia s-a și derulat de altfel vânzarea în primul an și jumătate.

Ulterior, însă, povestește Dan Constantinescu, afacerea a început să vândă mai multe produse decât legumele și fructele care puteau fi aduse de la fermă, legume în mod particular, astfel că traiectoria Nasului Roșu a luat-o în sus: în 2018 mutarea în locația actuală a magazinului din strada Cornescu 12 din București, iar în 2022 începerea colaborării cu Sezamo.

Numele de Nasul Roșu ține de o experiență foarte plăcută pe care am avut-o împreună cu soția mea într-una dintre vizitele noastre în Franța. Am fost într-un loc absolut memorabil, restaurantul Nez Rouge din orășelul Le Mans, care era deservit de doi oameni, soți și soție. Nu era o chestie simandicoasă, dar oamenii știau să-ți creeze o stare de bine la care voiai să te întorci. Și până la urmă ne-am spus, ok, noi ce ne dorim de la ferma asta, ne dorim să creăm o experiență pentru omul care cumpără produsul nostru la care el să-și dorească să revină.

Dan Constantinescu, coproprietar al fermei Nasul Roșu

Antreprenorul a explicat de asemenea și faptul că creșterea semnificativă a cifrei de afaceri din anul 2023 (6.388.156 lei) se explică prin colaborarea cu Sezamo, despre care afirmă că "s-a simțit".

Totodată, aceasta a explicat și de ce legumele crescute în condiții precum cele de la ferma Nasul Roșu sunt preferabile celor care se găsesc în piață, argumentând prin faptul că cele din urmă sunt de origine necontrolată, cum ar fi, spre exemplu, așa-numitele roșii românești care vin însă din Turcia.

Mai mult, acesta afirmă despre acest tip de legume că nu se știe exact cum sunt tratate, ceea ce duce, spune Dan Constantinescu, la multe cazuri de oameni care ajung în diverse situații la doctor din cauza legumelor luate din piață.

Suntem într-o zonă legumicolă și vă pot spune că niciunul dintre cetățenii care cresc legumele aici nu au tarabe în piață. În al doilea rând, în taraba de la piață se face negoț. Este o deficiență de legiferare, ideea este că în piață se vând produse care sunt de origine necontrolată, adică se pot vinde roșii românești care vin, de exemplu, din Turcia. Ăsta e principalul argument, dincolo de impozitări.

Dan Constantinescu, coproprietar al fermei Nasul Roșu

Totodată, antreprenorul mai spune că există un exces de tomate pe piață, un procent considerabil din acestea venind din import. Practic, afirmă Dan Constantinescu, excedentul de importuri, care sunt foarte ieftine în această perioadă, este aspectul care duce la scăderea prețului pentru consumatorul final și nu excedentul de producție.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri