Guvernul a aprobat suplimentarea cu un miliard de lei a bugetului Ministerului Agriculturii pentru plata subvenţiilor de 100 de euro la hectar în sectorul vegetal, precum şi pentru crescătorii de suine şi păsări care au înregistrat pierderi din cauza războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, a anunţat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat, la finalul şedinţei Executivului, că APIA începe de vineri autorizarea plăţilor, iar sumele le vor fi virate fermierilor la începutul săptămânii viitoare.

"În şedinţa de Guvern de astăzi s-a aprobat o hotărâre extrem de importantă pentru fermierii români. Bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat cu suma de un miliard lei şi, aşa cum am promis, practic demarăm plata subvenţiilor pentru 100 euro pe hectar în sectorul vegetal, pentru crescătorii de suine şi păsări, care au înregistrat pierderi din cauza războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei", a afirmat Barbu.

El a spus că bugetul destinat acestei măsuri de sprijin a fost suplimentat astfel încât toţi fermierii eligibili să primească subvenţia în cuantum de 100 de euro.

"Ştiu că pe anumite grupuri s-a încercat lansarea unei minciuni cum că subvenţiile vor fi mai mici pe motiv că plafonul alocat iniţial va fi depăşit. Şi fac un apel către unii politicieni să nu mai încerce să bage fermierii în lupta politică, mai ales apelând la minciuni. Adevărul este unul singur: aşa cum Guvernul a promis, fermierii vor primi suta de euro pe hectar în sectorul vegetal, suta de euro pe UVM (Unitate Vită Mare - n.r.) la porc şi suta de euro pe UVM la pasăre. Avem peste 1,86 miliarde de lei alocaţi acestei măsuri", a adăugat Barbu.

Ministrul Agriculturii a precizat că acest tip de subvenţie va fi acordat şi persoanelor fizice, nu celor doar juridice.

"Şi mai este un lucru foarte important. Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când acest tip de subvenţie este acordat şi persoanelor fizice, nu doar persoanelor juridice. Exact cum am acordat şi acel sprijin de doi lei pe litrul de motorină. În acest moment, acest Guvern demonstrează că este alături de toţi fermierii şi înţelege pe deplin dificultăţile prin care trec", a susţinut el.

Potrivit ministrului, distribuirea acestor sume se va face astfel: peste 1,53 miliarde lei pentru fermierii din sectorul vegetal, peste 141 de milioane lei pentru crescătorii de porci şi peste 181 milioane lei pentru crescătorii de pasăre.

"De mâine, centrele judeţene APIA vor începe autorizarea acestor plăţi şi la începutul săptămânii viitoare APIA va vira către fermieri aceste sume pe care noi le-am acordat ca sprijin pe Ucraina, pe războiul pe care Rusia l-a pornit absurd împotriva Ucrainei", a adăugat ministrul Agriculturii.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri