13 Mai 2024

Ciolacu susține simplificarea Politicii Agricole Comune. Premierul pune accent pe nevoia de bani pentru agricultură



Premierul Marcel Ciolacu susţine alocarea, în continuare, a unor resurse financiare consistente către sectorul agricol european în viitoarea Politică Agricolă Comună, scrie Agerpres.

Prim-ministrul s-a întâlnit luni, la Palatul Victoria, cu comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, reiese dintr-un comunicat transmis de guvern. Printre subiectele abordate s-au numărat: viitorul Politicii Agricole Comune, situaţia fermierilor în contextul provocărilor generate de războiul din Ucraina şi securitatea alimentară.

"În viitoarea Politică Agricolă Comună, Guvernul României susţine alocarea, în continuare, a unor resurse financiare consistente către sectorul agricol european, pentru protejarea fermierilor şi asigurarea competitivităţii Uniunii Europene pe pieţele globale. Avem nevoie de o abordare cuprinzătoare care să ia în calcul atât aspectele economice, cât şi pe cele sociale, inclusiv elementele de dezvoltare rurală. Este necesară simplificarea regulilor şi mecanismelor de implementare ale Politicii Agricole Comune, astfel încât aceasta să se poată adapta mai uşor la evenimentele geopolitice şi climatice neprevăzute", a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul întâlnirii.

Premierul a mai solicitat ca în viitoarea Politică Agricolă Comună să nu mai existe diferenţe între nivelul subsidiilor acordate la hectar statelor membre UE.

În cadrul întâlnirii "a fost salutată abordarea echilibrată a României, care a reuşit să răspundă atât nevoilor de tranzit al cerealelor, cât şi revendicărilor fermierilor", în contextul efectelor produse de războiul din Ucraina, reiese din comunicat.

"Contăm în continuare pe un sprijin puternic din partea Comisiei Europene pentru monitorizarea atentă a evoluţiei comerţului cu produse agro-alimentare dintre UE şi Ucraina, pentru a evita distorsiuni pe piaţa europeană care, implicit, ar afecta şi producătorii români", a menţionat premierul Marcel Ciolacu.

Cei doi oficiali au arătat că avantajul pe care UE îl are pe plan mondial, de cel mai mare exportator mondial de produse agricole, "trebuie menţinut şi trebuie create condiţii pentru ca fermierii europeni să poată, în continuare, să-şi dezvolta activităţile".

Ministrul Agriculturii: Este nevoie de un buget care susțină plățile directe

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, întâlnirea a avut loc în contextul vizitei oficiale pe care comisarul o realizează în România, în perioada 13 - 14 mai. Principalele subiecte aflate pe agenda discuţiilor au vizat: prelungirea perioadei şi creşterea plafonului cadrului temporar de criză şi de tranziţie pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, majorarea sprijinului şi suplimentarea plafonului privind ajutoarele de minimis în sectorul agricol, precum şi derogarea pentru neonicotinoide în vederea protejării culturilor de primăvară.

În cadrul discuţiilor, comisarul Wojciechowski a apreciat evoluţia pe care ţara noastră a avut-o ca producător agroalimentar în ultimul deceniu, considerând esenţial ca fermierii din România să continue să producă în cantităţi mari şi cu cele mai sustenabile metode, în beneficiul pe termen lung al economiilor regionale, al pieţei UE şi al securităţii alimentare mondiale.

Unul dintre punctele aflate pe agenda discuţiilor a vizat eligibilitatea achiziţiei animalelor de reproducţie, în acest sens ministrul Barbu subliniind că dezvoltarea zootehniei este esenţială pentru a valorifica cerealele obţinute pe plan local şi pentru a spori autosuficienţa în producţia de carne, lapte şi alte produse de origine animale. Barbu a precizat că solicită sprijinul CE în ceea ce priveşte necesitatea modificării Regulamentului UE 2115/2021, respectiv art. 73, în vederea introducerii eligibilităţii achiziţiei animalelor de reproducţie.

Referitor la acordarea derogărilor pentru utilizarea neonicotinoidelor, şeful de la Agricultură a spus că România solicită modificarea Regulamentelor 783, 784 şi 785/2018 "în sensul completării cu excepţia de utilizare a neonicotinoidelor la tratamentul pentru sămânţa folosită la înfiinţarea culturilor în anumite regiuni, unde se identifică depăşirea Pragului Economic de Dăunare al dăunătorilor de sol".

"Este foarte important pentru fermierii români să poată folosi în continuare cele trei substanţe neonicotinoide interzise, care nu au înlocuitori adecvaţi. În acest sens, România va propune în cadrul Consiliului de Miniştri o solicitare de modificare a Regulamentelor mai sus menţionate, împreună cu toate argumentele tehnice necesare. Este importantă pentru România acordarea în continuare a derogărilor pentru neonicotinoide", a adăugat el.

De asemenea, oficialul român a punctat importanţa adoptării următoarelor măsuri: o susţinere financiară bugetară mai consistentă a Politicii Agricole Comune (PAC), corelarea bugetului pus la dispoziţie cu cerinţele pentru fermieri şi identificarea de soluţii pentru o simplificare reală a mecanismelor de implementare a acestei politici, utilizarea integrală a fondurilor alocate PAC, reducerea sarcinii administrative în aplicarea condiţionalităţilor de către fermieri în contextul dificultăţilor şi a incertitudinilor excepţionale cauzate de conflictele din vecinătatea Uniunii, a fenomenelor meteorologice extreme şi, într-un context economic dificil, amânarea aplicării condiţionalităţii sociale, care pune presiune suplimentară pe fermieri şi necesită mai mult timp pentru a putea fi pusă în aplicare.

Totodată, ministrul Barbu a subliniat oportunitatea de a fi evaluate următoarele elemente esenţiale pentru producătorii agricoli din ţara noastră: sprijin egal pentru toţi fermierii din statele membre ale UE, menţinerea unui buget consistent al plăţilor directe din Pilonul I, acestea fiind vitale în garantarea veniturilor şi securităţii alimentare. În viitoarea PAC, este esenţială asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din UE, acestea fiind vitale în asigurarea veniturilor şi securităţii alimentare.



Citeste si