România a importat în ultimii trei ani de peste 80 de ori mai multe fructe decât a exportat. Chiar dacă diferența nu este la fel de extremă, legumele și peștele sunt alte două categorii agricole la care stăm prost în privința raportului importuri-exporturi. Dincolo de cifrele din spatele importurilor masive, la fel de îngrijorător este faptul că în general importăm produse scumpe și exportăm produse ieftine, fapt care dezechilibrează mai puternic balanța comercială.

Raportat la valorile înregistrate în 2019, se observă o creștere a importurilor, cât și a exporturilor. De asemenea, datorită indicelui mediu de creștere a importurilor mai alert, de 1.08 ori, față de cel al exporturilor, de 1.04 ori, deficitul crește de la an la an.

De ce România importă atât de multe legume și fructe?

Ionel Arion, președintele Federației Naționale Proagro prezintă câteva argumente care demonstrează de ce țara noastră a ajuns să importe o cantitate atât de mare de legume și fructe:

  • Ponderea retail-ului din piața românească
  • Adaptarea producătorilor români la pozițiile dominante din piață
  • Lipsa de coeerență a legislativului
  • Lipsa planurilor de dezvoltare pe mai multi ani, de 10-15 ani, și nu un ciclu electoral, de doar 4 ani
  • Absența sistemelor de calitate implementate la producători
  • Lipsa asocierilor între producători
  • Reconversia plantațiilor

„Alți factori pot fi și nefiscalizarea, lispa cunoștințelor de marketing, influența metodelor de manipulare a pieței, practicile neloiale ale marilor magazine, precum și lipsa pedictibilității și dificultatea în a obține finanțare pentru proiecte de investii pe mai mulți ani, cum ar fi 10-15 ani”, a declarat, pentru wall-street.ro, Ionel Arion, președintele Proagro.

România exportă materie primă și importă produse procesate

Balanța comercială a României rămâne în continuare înclinată în favoarea importurilor. Diferența dintre importurile și exporturile României pentru cele cinci categorii analizate (carne, pește, produse lactate+ouă și miere, legume și fructe) crește de la an la an.

Deși există clase de produse care au înregistrat creșteri semnificative în ceea ce privește exportul, acest lucru nu a fost suficient pentru a reduce diferența cu importurile, potrivit unui raportul complet despre balanța comercială a României cu produse agro-alimentare, realizat de Academia de Studii Economice din București (ASE) cu sprijinul PENNY.

*Importuri 2018-2020 (tone) *Exporturi 2018-2020 (tone) Diferență (tone)
Carne 7.346 30.170 22.824
Pește 25.265 2.866 -22.399

Produse lactate

(lapte, ouă, miere)

4.143 36.701 32.558
Legume 364.359 23.314 -341.045
Fructe 373.745 4.567 -369.178

*în cazul anului 2020 au fost luate în calcul doar datele existente în primele trei luni ale anului

„Cunoscând faptul că deficitul total a crescut considerabil în ultimii cinci ani, desprindem concluzia că exportăm produse cu preț mic pe kilogram și importăm produse cu preț foarte mare pe kilogram. Cu alte cuvinte, exportăm materie primă și importăm produse procesate”, potrivit specialiștilor de la ASE.

Astfel, România a ajuns, în ultimii trei ani, să importe de 15 ori mai multe legume decât exportă și de 9 ori mai mult pește decât exportă.

Dintre legume, luând în calcul doar cartofii, România cheltuie anual în jur de 64 de milioane de euro pentru a cumpăra din import, deşi ar putea să-i producă în ţară, a declarat recent ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Suprafaţa reală cultivată cu cartofi este de 28.000 de hectare, iar producţia internă de cartofi acoperă maximum 40% din consum, restul de până la 60% din consum importăm. În 2019, deficitul balanţei comerciale la cartofi era undeva de 64 de milioane de euro. Practic, noi ca ţară, cheltuim 64 de milioane de euro pentru a cumpăra cartofi pe care i-am putea produce la noi în ţară. Consumul de cartofi pe cap de locuitor este de aproape 100 de kilograme pe an", a spus Adrian Oros.

Piaţa cartofilor din România se ridică la 1,4 miliarde de euro, iar producţia în ponderea vegetală este de 8,6%. Importul de cartofi congelaţi este de peste 86.000 de tone, iar preţul de 721 dolari pe tonă.

Sursa foto: Pixabey

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri