Fondurile europene au devenit una dintre cele mai accesibile căi pe care fermierii le pot urma când vor să își dezvolte propria afacere de la zero, fiind resurse nerambursabile. Deși reprezintă o modalitatea de finanțare de încredere, procesul de accesare a fondurilor este unul ceva mai complicat. wall-street.ro a discutat cu Daniel Stănescu, consultant Global Company Incorporate, pentru a afla care sunt pașii principali pe care ar trebui să îi parcurgă un fermier pentru a obține fonduri europene.

În primul rând fermierul trebuie să știe exact în ce domeniu vrea sa dezvolte noul business pentru a primi finanțare de la Uniunea Europeană: sector pomicol, sectorul vegetal sau sectorul zootehnic.

Toate acestea fac parte din finanțări care necesită și o co-finanțare din partea beneficiarului. Uniunea Europeană acordă între 50% și 90% în funcție de calificarea în domeniul în care fermierul vrea să aplice și locul în care vrea să dezvolte business-ul, preferabil în zonele defavorizate.

De asemenea, mai există și tipurile de măsuri care au o rată de finațare de 100%, cum este cea în cazul măsurii Tânăr fermier.

„Beneficiarul primește o sumă forfetară ca în perioada 2014-2020, de 40.000-50.000 euro. Fermierul primește un avans de 75% din acea sumă dupa care restul se primește în tranșa a doua de plată în momentul în care s-a demonstrat că s-a implementat planul de afaceri”, spune Daniel Stănescu, consultant Global Company Incorporate.

După ce fermierul stabilește submăsura prin care dorește să obțină finanțare, beneficiarul trebuie să facă un dosar cu un plan de afaceri sau un studiu de fezabilitate, în funcție de tipul de măsură pe care o alege, apoi depune cererea de finanțare.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cererile de finanţare vor fi evaluate de o comisie de evaluatori după o metodologie stabilită de programul de finanţare europeană, pentru fiecare prioritate sau măsură (PNDR). Cererile pot primi în urma evaluării un punctaj, calculat în baza criteriilor de selecţie specificate în Ghidul solicitantului; cele cu punctajul cel mai mare, în ordine descrescătoare şi în limita bugetului apelurilor de proiecte, vor fi selectate pentru finanţare.

După încheierea procesului de evaluare a proiectelor se fac publice rezultatele licitaţiei de proiecte. Rapoartele de evaluare cuprind listele cu cererile de finanţare (proiectele) depuse, în care se regăsesc informaţii referitoare la punctajul acordat fiecărui criteriu şi subcriteriu de selecţie, punctajul total al proiectului, suma solicitată pentru finanţare şi suma acceptată pentru finanţare

După selecţia proiectelor/cererilor de finanţare, fiecare solicitant din lista de proiecte aprobate pentru finanţare, va primi o „notificare de selecţie” și va merge să semneze contractul de finanțare.

Care sunt criteriile de eligibilitate generale pentru accesarea fondurilor europene

Pentru a putea aplica pentru măsurile de finanțare în agricultură, fermierii trebuie să îndeplinească anumite criterii destul de complexe de eligibilitate. Printre acestea se numără:

  • Firma trebuie să aibă capital românesc și să nu fie controlată de o altă firmă.
  • Să nu se creeze condiții artificiale, cum ar fi ruperea dintr-o altă fermă a unei suprafețe de teren, pentru a obține finanțare.
  • Fermierul să fie înregistrat la APIA cu suprafața de teren sau numărul de animale, în funcție de activitatea acestuia.
  • Să fie persoană fizică - cetăţean al României sau persoană fizică autorizată, întreprindere autorizată, asociaţie sau cooperativă, microîntreprindere cu 1-9 salariaţi, societate agricolă. proprietar de pădure, producător, oricare alt solicitant care îndeplinește criteriile stabilite de programul de finanţare.
  • Proiectul va trebuie să fie dezvoltat şi va fi implementat pe teritoriul României.

În același timp, dacă un fermier a mai accesat în trecut o schemă de finanțare și nu și-a îndeplinit indicatorii pe care i-a stabilit în planul de afaceri, acesta va fi afectat umătoarea dată când aplică pentru fonduri europene.

„Dacă fermierul nu și-a atins obicetivul și se instituie recuperarea integrală a finanțării, în anul urmator acesta nu are voie sa obțină finanțare. Dacă și-a platit integral suma, atunci lucrurile sunt în regulă și poate intra la finanțare în urmatorul an”, explică Daniel Stănescu.

Fermierii care dețin business-uri mari sunt cei dezavantajați în ceea ce privește finanțarea primită. Daniel Stănescu spune că acestea primesc o rată de finanțare mai mică deoarece suma de bani este acordată și în funcție de dimensiunea fermei.

„Majoritatea marilor business-uri care aplicau pentru fonduri europene începeau finanțările pe firme noi pentru a benefia de o rată de finanțare mai mare”, precizează consultantul.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri