27 Septembrie 2011

Cat de religiosi sunt romanii la nivel declarativ



Peste 80% dintre romani, indiferent de confesiunea religioasa de care apartin, sustin ca religia este importanta si foarte importanta in viata lor, potrivit unei cercetari realizate de Fundatia Soros.

Trei sferturi dintre neoprotestanti sau musulmani, comparativ cu 36% dintre ortodocsi, considera religia importanta si foarte importanta in viata lor.

In plus, cei mai credinciosi se considera musulmanii, iar cei mai putin credinciosi - ortocsii, conform cercetarii.

Creationismul, miracolele si adevarul divin sunt credinte impartasite de peste jumatate dintre romani, dar gradul de toleranta religioasa este in crestere:

• 75% dintre romani considera ca pot fi credinciosi si cei care nu merg la biserica;
• peste 70% considera ca fiecare religie are dreptate in felul sau;
• 56% considera ca nu trebuie pedepsiti toti cei care nu respecta legile lasate de Dumnezeu.

"Pentru aproape jumatate dintre romani este mai important sa fii un om bun decat sa fii un om credincios", se precizeaza in studiu.

##SURVEY_FORM_108##

Romanii devin mai toleranti religios

Cel mai mare grad de toleranta fata de cei de alta religie il au musulmanii romani. Ortodocsii, romano-catolicii si protestantii manifesta atitudini de toleranta generala.

Pe de alta parte, cei mai intoleranti religios sunt neoprotestantii, care accepta cel mai putin celelalte religii si ii considera in cea mai mare masura necredinciosi pe cei care nu merg la biserica.

Per ansamblu insa, ortodocsii romani sunt cei mai toleranti comparativ cu celelalte confesiuni: accepta alte religii, nu cred ca numai cei care merg la biserica pot fi considerati credinciosi si nici ca necredinciosii trebuie pedepsiti, pentru ei fiind mult mai important sa fii un om bun decat un om credincios.

Datele care stau la baza cercetarii au fost culese in perioada 1–21 iunie 2011 de compania International Brand Consultants. Esantionul principal este format din 1.204 de persoane, reprezentativ pentru populatia-tinta, cu o eroare de +/‐ 2,9% la un nivel de incredere de 95%.

Sursa foto: www.sxc.hu.



Citeste si