Analistii BCR recomanda acumularea actiunilor Teraplast Bistrita (TRP) si au stabilit un pret tinta de 0,52 lei/titlu, cu 15,56% peste cea mai recenta cotatie de la BVB, in primul raport de analiza a producatorului de materiale de constructii, scrie Mediafax.

In sedinta bursiera de astazi, actiunile Teraplast au fost cotate la 0,45 lei, pret similar cu referinta.

La calcularea pretului tinta, analistii BCR au aplicat un discount de lichiditate de 10%, intrucat la BVB se realizeaza tranzactii cu volume reduse de actiuni ale companiei.

"Teraplast a reusit sa isi majoreze cota de piata in recesiune pe toate segmentele cheie, atat ca urmare a scaderii importurilor, lovite de cererea redusa si a costurilor de transport, cat si ca urmare a falimentelor sau reducerii din cota de piata a companiilor autohtone de pe acest sector. Consideram ca cel mai potential de crestere il reprezinta lucrarile ingineresti, pentru infrastructura, in special sistemele pentru canalizarile exterioare", a declarat Raluca Ungureanu, Equity analist la BCR, in cadrul unei intalniri cu presa cu ocazia lasarii primului raport de analiza a companiei Teraplast de catre BCR.

Analistii BCR sunt conservatori in ceea ce priveste estimarile de crestere ale companiei si considera ca vanzarile ar putea avansa in medie cu 12% in perioada 2010 - 2015, iar marja de profit s-ar putea stabiliza la 8% dupa 2013.

Astfel, pentru acest an analistii prevad ca vanzarile companiilor din grupul Teraplast vor urca la 269,5 milioane lei, iar profitul operational EBIT va fi de 19,8 milioane lei. In 2009, grupul Teraplast a inregistrat vanzari de 247,5 milioane lei si un profit operational de 14,1 milioane lei.
"Totusi, revenirea economica intarziata poate tine business-ul companiei la un nivel redus fata de potential, in timp ce investitorii ar putea ramane precauti in ceea ce priveste expunerea pe sectorul constructiilor din Romania", se spune in raportul de analiza.

Ungureanu a afirmat ca unul dintre riscurile privind investitiile in actiunile Teraplast este greutatea de a estima pretul materiei prime pe care Teraplast o foloseste, respectiv polietilena si polipropilena.

"Nu este o corelatie intre pretul materiei prime si cel al petrolului, din care se produce materia prima utilizata de Teraplast. Lipsa unei corelatii este determinata de prezenta speculatorilor pe aceasta piata a petrolului. Totodata, exista si un risc valutar, deoarece compania importa materia prima. Managementul incearca sa se protejeze de acest risc prin incheierea contractelor cu clientii direct in euro", a afirmat analistul.
Ea a adaugat ca inchiderea productiei de catre Oltchim (OLT) a materiei prime necesare pentru Teraplast a dus la importarea acestora de catre compania din Bistrita.

"Oltchim era principalul furnizor de materie prima pentru Teraplast, insa din moment ce Oltchim a oprit productia acestor materii activitatea Teraplast a fost afectata. Cele doua companii lucrau in principal prin compensare", a mai spus Ungureanu.

Analistii BCR considera, totodata, ca dezvoltarea Teraplast poate fi sustinuta de constructiile in crestere din mediul rural, care sunt finantate cu bani trimisi in tara de romani care lucreaza in straintate.

Conducerea companiei i-a informat pe analistii BCR ca Teraplast s-ar putea sa extinde si in afara tarii daca va gasi oportunitati de dezvoltare a afacerilor.

Grupul Teraplast Bistrita include compania mama Teraplast si subsidiarele Plastsistem si Politub. Incepand din iulie 2008, compania Teraplast este listata la Bursa de Valori Bucuresti.

Teraplast are un capital social de 29,7 milioane lei, divizat in 297,8 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei.

Oamenii de afaceri Dorel Goia si Emanoil Viciu controleaza actiuni reprezentand 34,26% si, respectiv, 10,15%, din capitalul social al companiei. In actionariat se regaseste si SIF Banat-Crisana (SIF1), care detine 10,48% din titluri, conform celor mai recente raportari.
Teraplast este a 11-a companie inclusa in rapoartele de evaluare ale Erste Group Research.

Potrivit lui Mihai Iulian Caruntu, seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, in raportul de analiza ar urma sa fie cuprinse 15 companii din Romania.

"Este greu sa faci un raport de analiza deoarece calitatea celor mai multe rapoarte transmise de companii Bursei este slaba. Nu cuprind multe informatii importante pentru investitori si pentru analisti. Cate companii dau rapoarte asa cum da Petrom?", a spus el.
Caruntu considera ca absenta unor informatii complete despre companii duce la interesul scazut al investitorilor straini pentru actiunile de la BVB.

El este rezervat in ceea ce priveste evolutia bursei pana la finalul anului, estimand o variatie de plus/minus 10% fata de nivelurile actuale.
"Nu vedem niciun potential de crestere, iar in prezent actiunile credem ca sunt «fair» evaluate. Pe de alta parte nu vedem nici semne pentru corectii majore. Exista o lipsa de predictibilitate. Economia nu poate fi sustinuta numai de exportuti, iar importurile sunt nejustificat de mari. Nu vedem o ajustare masiva a preturilor actiunilor daca managementul guvernamental va tine costurile sub control. Oricum, piata noastra se va misca corelat cu pietele externe", a afirmat Caruntu.

El a adaugat ca analistii Erste considera ca pietele europene sunt percepute ca mai putin riscante decat bursele din SUA, iar cele din Europa Centrala si de Est sunt subevaluate cum aproximativ 20%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri