In conditiile in care pensia medie este cu putin peste 300 de lei, iar legea pensiilor a fost modificata de 15 ori in cinci ani, autoritatile romane sunt intr-o continua cautare de solutii ca sa salveze sistemului public de al prabusire si sa asigure varstnicilor venituri mai mari, se arata intr-o analiza NewsIn
Raportul dintre numarul contribuabililor la sistemul de asigurari sociale si cel al pensionarilor a ajuns in prezent de unu la unu, ceea ce inseamna ca fiecare salariat sustine, prin contributia la asigurarile sociale, cate un pensionar. Aceasta in conditiile in care raportul optim pentru ca sistemul public sa functioneze este de 2,6 contribuabili la un pensionar.

In aceste conditii, pentru a evita prabusirea sistemului public, dar si majorarea contributiilor din salariile contribuabilior, autoritatile incearca reformarea sistemului de pensii, prin introducerea pensiilor private, prin atragerea de noi contribuabili la bugetul asigurarilor sociale si prin diminuarea pensionarilor pe caz de boala si a celor anticipate.

Ideea introducerii sistemului de pensii private, atat obligatorii, cat si facultative, a starnit reactii dintre cele mai diverse. De ce esti obligat sa contribui si la sistemul privat si la cel de stat in acelasi timp? De ce sa existe si un sistem privat obligatoriu, si unul facultativ? Iar ultima reactie a venit din partea sindicatelor si a Centrului Parteneriat pentru Egalitate (CPE), care sustin ca forma actuala a proiectului de lege privind fondurile de pensii administrate privat poate diminua pensiile care revin femeilor la aproximativ jumatate, in comparatie cu barbatii.

Pentru Romania, estimarile arata ca numarul mai mic de ani de munca, castigurile mai mici si speranta de viata mai mare a femeilor pot conduce la o reducere a pensiei medii pentru ele cu aproximativ 34% in comparatie cu cea din sistemul public, daca proiectul de lege privind fondurile de pensii administrate privat ramane nemodificat. CPE a solicitat institutiilor responsabile sa puna in dezbatere publica ideea egalizarii varstei de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor.

Pe de alta parte, un studiu realizat de CPE la jumatatea anului releva ca femeile resping egalizarea varstei de pensionare, dar si ca ideea de pensii private era mai degraba necunoscuta respondentelor. Femeile cu venituri mici si medii sunt mai degraba preocupate de majorarea pensiilor foarte mici, de injustitia sociala in domeniul pensiilor ("de ce exista categorii de pensionari cu pensii foarte mari, in vreme ce majoritatea au pensii foarte mici?"), de acordarea medicamentelor compensate pentru pensionari si de problema pensiilor foarte mici din mediul rural, releva concluziile studiului.

Cresterea varstei de pensionare a fost subiectul cel mai intens dezbatut in focus grupurile organizate de CPE. Toate participantele au dezaprobat ideea de a se mari varsta de pensionare pentru femei. Argumentele lor provin, in general, din impartirea traditionala a rolurilor in familie: barbatii muncesc mai putin, femeile au viata mai grea si de aceea ajung la varsta pensionarii mult mai obosite decat sotii lor, femeile trebuie sa aiba grija de familie, de aceea, la un anumit moment, trebuie sa se retraga pentru a se ocupa de nepoti.

Cu toate acestea, introducerea sistemului de pensii private este o necesitate, sustin reprezentantii Casei Nationale de Pensii (CNPAS), iar cele doua sisteme, de stat si privat, vor trebui sa functioneze concomitent si sa se completeze unul pe celalalt.

Potrivit unor date publicate de Aviva Asigurari de Viata, cea mai mare pensie din sistemul public este, in prezent, de 12.000 de lei pe luna, iar cea mai mica este de patru bani. Dintr-un total de peste cinci milioane si jumatate de pensionari, doar 15.500 (0,3%) primesc pensie de peste o mie de lei. Conform datelor publicate pe pagina de internet a Ministerului Muncii (MMSSF), in acest moment, pensia medie in Romania este de 316 lei in sistemul de asigurari sociale si de 119 lei pentru agricultori.

Introducerea pensiilor private va suplimenta veniturile romanilor la batranete si nu va exista niciun risc de pierdere a economiilor de-o viata, afirma autoritatile, desi, potrivit aceluiasi studiu efectuat de CPE, romanii nu au incredere in aceasta forma de strangere a banilor tocmai pentru ca resping ideea de fond de pensii, care este inca puternic asociata cu fraudele legate de SAFI sau FNI.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri