Consiliul Investitorilor Straini (FIC) continua sa isi arate ingrijorarea cu privire la domeniul sanatatii din Romania, care are un impact semnificativ asupra intregii populatii si in consecinta, asupra bunastarii angajatilor. Consiliul isi asuma angajamentul de a colabora cu Guvernul Romaniei pentru a aborda aceasta problema importanta in vederea identificarii potentialelor solutii cu scopul final de a asigura imbunatatirea sistemului de sanatate pentru cetateni si implicit o productivitate mai mare si o calitate a vietii mai buna.

"Daca am lua in considerare faptul ca fiecare angajat sustine financiar cel putin un membru al familiei, am avea o imagine clara asupra impactului social si economic al activitatii acestor companii. Daca i-am aduna la un loc pe toti angajatii membrilor FIC si ai subcontractantilor, acestia ar depasi populatia municipiului Cluj-Napoca. Oamenii sunt cea mai importanta resursa a unei companii, astfel avem nevoie ca angajatii sa fie productivi, educati, sanatosi si fericiti pentru a continua sa creeze bunastare si valoare adaugata pentru noi si Romania", se arata intr-o scrisoare deschisa din partea FIC.

FIC numara in prezent 130 companii membre care au impreuna o cifra de afaceri de peste 180 de miliarde lei, angajeaza 4% din forta de munca din Romania si au o contributie semnificativa la bugetul de stat.

In perioada 2013 - 2016, FIC a derulat campania “De profesie: Medic in Romania” cu scopul de a atrage atentia publicului larg asupra problemei migratiei medicilor. Asociatia a fost una dintre primele organizatii din afara sectorului de sanatate care a adresat public problema lipsei de personal medical calificat si impactul acesteia asupra bunastarii si cresterii economice pe termen lung.

"Suntem constienti ca sanatatea este acum o prioritate pentru autoritatile romane si ca totalitatea cheltuielilor pentru sistemul de sanatate a crescut semnificativ in ultimii patru ani (cu toate ca inca avem cea mai scazuta pondere din PIB alocata sanatatii, dintre tarile membre UE). Desi in ultimii ani, autoritatile au depus multe eforturi in incercarea de a rezolva probleme importante din sectorul de sanatate, acesta din urma nu functioneaza inca la parametrii specifici unei tari membre UE", scrie in scrisoare.

In acest sens, FIC atrage atentia si asupra urmatoarelor date statistice:

  • Imbatranirea populatiei: este de asteptat ca ponderea populatiei peste 50 ani sa creasca de la 36% in 2015 la 43% in 2020. Indicele de imbatranire al Romaniei s-a deteriorat cu 39,7% in ultimii 13 ani, urcand de la 80,2 in 2003 la 112,1 in 2016. Exista un risc major privind sustenabilitatea bugetelor dedicate sanatatii datorita unor dezechilibre venite din volumul contributiilor (indicele de dependenta demografica este in continua crestere, de la 46,4 in 2003 la 49 in 2016);
  • Speranta de viata este mai mica decat media europeana 75,5 (79 ani pentru femei si 72 ani pentru barbati in Romania versus 83 ani femei si 78 ani barbati media europeana), iar rata mortalitatii infantile este cea mai mare din UE - 8,4/1.000 in Romania versus 3,7/1.000 media UE in anul 2014;
  • Diferenta dintre speranta de viata si speranta de viata sanatoasa: o mare parte din populatie isi
    petrece o parte semnificativa din viata in conditii de dizabilitate si morbiditate (13 ani pentru barbati si 20,8 ani pentru femei).

FIC considera ca masurile care privesc sistemul de sanatate trebuie cantarite atent si discutate cu toate partile interesate astfel incat sa nu contribuie la inrautatirea conditiilor sociale si economice din Romania.

Totodata, FIC sustine ca sanatatea cetatenilor din Romania este foarte importanta pentru viitorul acestei tari si ca sunt necesare masuri concrete pe doi piloni esentiali:

Sustenabilitate

Reformele trebuie corelate cu evolutia demografica pentru a putea contrabalansa micsorarea bazei de contributii si efectul acestei micsorari asupra finantarii.

Fondurile alocate pentru sistemul de sanatate trebuie cheltuite in mod eficient si intelept. Fondurile trebuie alocate si cheltuite transparent si pe baza unor criterii de performanta. Desi in ultimii ani bugetul pentru sanatate a crescut, nivelul fondurilor alocate pentru infrastructura si echipamente a ramas constant. In acelasi timp, bugetul pentru medicamente (BaT) a fost stabilit la nivelul consumului din trimestrul al IV-lea al anului 2011 si a fost mentinut la acel nivel in ultimii ani, de aceea recomandam cresterea bugetului alocat medicamentelor bazat pe masuri obiective prin extinderea bazei de contributie pentru bugetul FNUASS sau alte actiuni de transparentizare.

Infrastructura sistemului de sanatate trebuie modernizata rapid in Romania, autoritatile trebuie sa accepte ca fondurile disponibile nu acopera toate nevoile si astfel este necesara prioritizarea cheltuielilor.

Pe termen lung, este necesar un cadru predictibil si transparent pentru finantarea sistemului de sanatate, precum si imbunatatirea cadrului legislativ pentru dezvoltarea parteneriatului public-privat in Romania.

Calitatea serviciilor medicale

Tratamentele medicale trebuie sa ramana pe piata din Romania si pacientii trebuie sa aiba acces la acestea in timp util pentru a nu le afecta starea de sanatate.

Pacientii trebuie sa aiba acces rapid la medicamente si terapii inovative conform standardelor UE, Romania fiind cu mult sub aceste standarde.

In ultimii 8-10 ani, Romania a aprobat doar 50 de medicamente noi comparativ cu 650 aprobate in UE.

Cetatenii trebuie sa aiba acces la tratamente inovatoare si standarde rezonabile, fara discriminari.

Sursa foto: PKpix / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri