In prag de alegeri parlamentare, guvernul tehnocrat isi prezinta bilantul si transmite mesaje de continuitate. Am discutat cu Ministru Muncii, Dragos Pislaru, intr-un interviu despre schimbarile principale pe care le-a inceput in mandatul sau, despre noua paradigma in care se afla, astazi, administratia centrala si despre transformarile pe care societatea le-ar putea trai in perioada urmatoare, daca se vor continua politicile publice necesare.

“In gandirea din ultimele luni, suntem intr-o cu totul alta paradigma, este altceva fata de modul clasic de a face politicile din ministere. Eu recunosc ca m-am rasfatat, neavand nicio comanda de partid si nicio indicatie de a face lucrurile intr-un anume fel, am pus pe masa cele mai bune solutii pe care le-am putut imagina. In cativa ani, politica legata de incurajarea muncii si protectie sociala poate duce la niste transformari in societate pe care multi poate nici nu le viseaza, exista posibilitatea de a face mutatii profunde”, a declarat Dragos Pislaru intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Pe 18 aprilie 2016, Dragos Pislaru a fost numit ministru al Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, dupa ce a fost consilier de stat pe probleme economice in cancelaria premierului Dacian Ciolos timp de 4 luni.

Pislaru spune ca a gasit in minister cateva probleme la care a lucrat din momentul 0: lipsa de aliniere intre agentiile subordonate si coordonate si directiile ministerului, lipsa unei delimitari intre reglementare, executie si control dar si lipsa de motivare.

“Daca adaugi ca institutia era orientata catre propriile proceduri si procese, si nu catre impactul in societate sau modul in care livrezi, lucrurile ajung intr-un anumit impas. E ca si cum ai avea o firma care, in loc sa se concentreze pe profitabilitate, se preocupa doar de mentinerea unor procese uzuale sau a salariilor intr-un mod conservator, chiar daca sunt amenintari la orizont”, explica ministrul, comparand cu activitatea unei companii private.

Printr-o cooperare eficienta intre cabinetul ministrului si directiile din minister, au fost identificate directiile principale, creionate si lansate proiecte, in diferite stadii de implementare, in functie de complexitate. In mod evident, Dragos Pislaru si-ar dori ca toate acestea sa fie continuate de viitorul guvern, indiferent de cine va fi format, insa este constient ca nu se va intampla. Insa, in opinia sa, sunt cateva proiecte care vor continua cu siguranta, fie din cauza presiunilor interne sau externe, fie din cauza impactului semnificativ pe care il pot avea.

“Proiectul de masuri active pentru stimularea fortei de munca, de exemplu, este realizat pe un cadru validat de Comisia Europeana iar modificarea acestuia va genera discutii. Institutiile europene au inclus acest proiect in raportul de tara al Romaniei si chiar am fost dati ca exemplu de buna practica la nivel european. Suntem, asadar, in avangarda politicilor de acest tip de la nivel european si chiar global. Mai mult decat atat, nu costa un leu in plus, toata suplimentarea este din fonduri europene – inseamna si absorbtie. Daca acest sistem functioneaza, este un proces in care din fiecare leu care se cheltuie se creaza locuri de munca, astfel ca tot ce trebuie sa faca cine vine este sa se laude cu cat de multe locuri de munca a creat. Nu vad de ce cineva ar vrea sa il schimbe”, spune ministrul, zambind.

Un al proiect major, care va avea continuitate, chiar daca sub alt nume, este politica referitoare la saracie si abordarea integrata intre ministere. Pislaru explica ca Pachetul anti-saracie este operationalizarea strategiei nationale de incluziune, adoptata de guvernul anterior, acesta fiind si un exemplu de continuitate.

“In special un guvern de centru – stanga ar trebui sa livreze. In conditiile in care Comisia Europeana a apreciat ansamblul de masuri care cupleaza educatia cu asistenta sociala si sanatatea, cu accent pe servicii, si Banca de Dezvoltare Interamericana a solicitat o discutie cu noi pentru a intelege noul set de politici anti-saracie, va fi greu de ignorat. Mai ales ca lucrurile sunt puse pe un fagas, pot fi continuate aproape inertial si ajustate astfel incat sa para proprii, nu vad niciun motiv sa fie luate de la capat”, declara Pislaru.

Mai mult decat atat, acesta a constatat ca la o saptamana dupa ce s-au realizat intern primele drafturi ale pachetului de masuri activel, in programul de guvernare al PSD au aparut doua slide-uri despre ucenicie si stagii, care contineau exact elementele din nota de informare realizata. “Nu ma intereseaza credit pentru mine, important este ca aceasta viziune de ansamblu si aceste reforme vor fi continuate”.

Claritate si segmentare – secretele unor politici coerente

Unul dintre proiectele ambitioase ale actualului ministru al muncii este legat de reforma in zona asistatilor sociali, unde ar trebui identificate clar nevoile reale si strucurate o serie de masuri in functie de realitatile pietei.

Insa, este genul de proiect aproape imposibil de asumat de un partid politic care va fi intotdeauna atent la masurile anti-populiste si care nu isi va dori, neaparat, sa faca reforma intr-o zona care inseamna, mai mult decat orice, capital de voturi.

Daca cine vine la guvernare va avea o politica de siloz si va vedea asistenta sociala doar ca pe o zona care tine de partea de protectie sociala a ministerului, nicio sansa sa continue. Cheia este abordarea integrata, aceste clustere din minister. Cand gandesti politici, trebuie sa gandesti in ansamblu. Pe de o parte, persoanele aflate in zona de saracie nu pot fi scoase doar cu motivatiile financiare. Ai nevoie de politica de educatie, formare, de zona de sanatate, de colaborare cu autoritatile locale, care sa inteleaga beneficiile unei politici sociale progresiste. Cred ca ar trebui pus in balanta: ii mentin pe oamenii acestia ca o masa electorala, sau incerc sa reduc saracia, care ar duce la o atragere de investitii mai usoara si la cresterea veniturilor la bugetul propriu. Cred ca la finalul zilei, realegerea unui astfel de primar ar putea sa fie mai usoara”, explica ministrul.

Chiar daca poate parea o imagine idealista, Pislaru este de parere ca pleaca de la niste constatari reale. In opinia sa, obstacolul principal al dezvoltarii, societatea de astazi, nu mai este legat de capital, ci de calitatea si cantitatea fortei de munca. “Anumite primarii au inceput sa inteleaga asta mai devreme decat administratia centrala si acest lucru se vede in orase precum Timisoara, Alba Iulia sau chiar comune mai rasarite”.

Focus pe categoriile vulnerabile

Ministerul Muncii a anuntat, in ultimele luni, o serie de programe dedicate diferitelor categorii vulnerabile ale societatii.

“Pe masura ce am dobandit claritate, am inteles mult mai bine necesitatea segmentarii. De exemplu, persoanele cu dizabilitati nu se pot trata ca pe un tot unitar, nici macar pe zona de indemnizatii. Trebuie sa recunosti problemele, sa le segmentezi. In acest moment, guvernul inca nu stie care sunt problemele oamenilor din grupurile vulnerabile. Stie pe cine ajuta cu bani, stie daca au sau nu venituri, dar trebuie cunoscuta clar situatia in familie si pe plan local. Am descoperit, din pacate, ca politicile de sprijin nu au fost integrate nici din punct de vedere al ciclului de viata si nici din perspectiva ministeriala. De fapt, nici nu au fost integrate ca si ansamblu de politici in societate”, explica ministrul.

Astfel, desi era clar ca nu se puteau acoperi toate probleme in cateva luni, echipa actuala a ministerului a identificat cele mai mari carente si a lansat cateva programe, precum “Prima Camera”, prin care se sprijina integrarea tinerilor institutionalizati sau “Trusoul bebelusului”, prin care se acorda un kit cu produse in valoare de 450 de lei mamelor din categoriile defavorizate.

Un alt proiect care urmeaza sa fie lansat zilele acestea este “Bunicii comunitatii”, prin care ministerul va sustine angrenarea varstnicilor in comunitate, prin diverse activitati, prin care sa isi si suplimenteze veniturile.

“Am constatat ca pe partea de varstnici nu aveam aproape nimic. Am reusit anul acesta sa introducem, in premiera, sustinerea cu 10% din buget de catre stat a caminelor de batrani. Pana acum, guvernul aproba doar punctual anumite finantari. Iar pe partea de pensii, din 5,3 milioane de pensionari, 2 milioane au pensii sub 1000 de lei, este clar ca avem o problema. Eu nu pot sa promit ca va creste punctul de pensie curand, chiar daca mi-as dori. Asa ca am cautat solutii pentru suplimentarea veniturilor si, la fel de important, pentru a evita izolarea lor, caderea in depresie. Prin acest program se vor simti si apreciati de societate”, a mai spus Pislaru.

Ministrul este constient ca nu se face primavara cu o floare, dar crede ca daca se mentine un cadru general al carui ton deja s-a dat, putem ajunte la un sistem in care statul nu mai este inamicul cetateanului.

“Statul ar putea sa conlucreze cu societatea civila si cu mediul de afaceri, este o ipoteza fezabila. Ne plangem mereu, cu totii, de cat de greu merg lucrurile, poate justificat. Insa putem sa ne gandim si la ce spunea Kennedy, sa nu mai intrebam mereu ce poate face statul pentru tine, ci sa vedem si ce poti face tu pentru stat. Daca vrem sa se schimbe ceva, sa mergem cu totii la vot pe 11 decembrie, indiferent cu cine votam”, conchide Pislaru.

Citeste maine in Wall-Street PRO cum a fost experienta lui Dragos Pislaru la Ministerul Muncii, care au fost cele mai importante lucruri invatate, cele mai mari regrete si mesajul pentru urmatorul guvern.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri