Citim peste tot povesti de succes care incep cu fraze precum "a renuntat la viata de corporatist si acum face milioane de euro", povesti ale unor oameni care "traiesc visul independentei" prin proiecte proprii. Nu multe dintre aceste povesti de succes ating insa laturi mai putin placute – acele momente in care antreprenorii se dau, uneori la propriu, cu capul de pereti si au insomii saptamani la rand.

WALL-STREET.ro a sustinut dintotdeauna, activ, antreprenoriatul local, insa acest lucru nu inseamna ca nu suntem constienti de sacrificiile si dificultatile mentinerii si cresterii unui business. Doar o mica pondere din afacerile la inceput de drum supravietuiesc primii doi ani si un si mai mic procent ating pragul maturitatii.

Am vorbit cu mai multi antreprenori din piata, unii deja cu peste 10 ani de experienta, altii la inceput de drum, pentru a vedea de ce s-au lovit si se lovesc ei de cand sunt pe cont propriu si cum depasesc provocarile.

Valentin Radu, Marketizator

Valentin este unul dintre cei mai titrati antreprenori din Romania, inregistrand atat exit-uri de succes cat si proiecte pe care "le-a dat de zid"; cu alte cuvinte, cunoaste foarte bine multiplele fatete ale antreprenoriatului.

"Primul minus (al renuntarii la un job "nine to five"– n.r.) este renuntarea la siguranta zilei de maine. Practic, un antreprenor isi cladeste propriul sistem solar renuntand la a se invarti cuminte ca o rotita in sistemele construite de altii. Partea buna este ca nu poti deveni puternic daca nu scapi la aceasta siguranta care este de fapt o iluzie - siguranta nu exista. Poate, cand vei imbatrani, vei regreta timpul in care puteai construi ca antreprenor sau poate, invers – vei regreta ca ai imbatranit prematur", spune el, zambind.

Cand in corporatie siguranta era data de niste reguli, de niste fluxuri si procese definite, de "best practice”-uri “compliant”, in antreprenoriat siguranta de sine dicteaza principii si valori puternice care ghideaza totul - Alexandru Cernatescu.

Un alt minus este ca renunti la multe relatii sociale - partea buna este ca te eliberezi de cele superficiale, mai spune el.

Insa minusul cu adevarat dureros este ca timpul pe care il poti aloca simplitatii de a contempla viata asa cum este, este cu mult mai mic. "Ca antreprenor, esti obligat sa actionezi permanent, pana si in momentele in care admiri un copil jucandu-se, un tablou intr-o galerie de arta sau vizionezi un film, mintea de antreprenor cauta oportunitati de business. Cand esti ciocan, vezi numai cuie - daca te identifici cu acest rol, desigur”, spune el, plastic.

"Cred ca mirajul la care sunt expusi privitorii este ca acele milioane de euro se fac fara efort si fara sacrificii. Antreprenoriatul este un maraton continuu, iar rasplata este foarte mare doar pentru castigatori si pentru cei care constientizeaza cat de magic este procesul si cat de mult evolueaza in timpul sau”.

Ce dificulati a depasit Valentin Radu

Dificultatile masive vin din zona relatiilor.

"Am avut imens de invatat lectia de a avea incredere dupa ce am fost injunghiat in spate, lectia abandonarii subite de catre colegii de barca, atunci cand barca lua apa, lectia lipsurilor crancene in vreme ce plateai salarii rezonabile, lectia suferintei celor dragi pentru excesele mele. Pe de alta parte, cea mai mare dificultate (ce continua permanent) este de a-ti infrunta limitele - prima este a-ti depasi frica, apoi de a-ti depasi orgoliul ce urmeaza inerent succesului. Sincer, tot ce conteaza e sa intelegi (ca in Tao): si succesul, si esecul sunt fatete ale aceleiasi monezi”, incheie el.

Alexandru Cernatescu, cofondator Infinit Solutions

Infinit Solutions este una dintre cele mai mari agentii independente de digital din Romania, recent extinsa si pe plan international. Alexandru Cernatescu este un individ deschis, parand tot timpul energic si zambitor. Ce se ascunde insa in spate?

"Cred ca primul minus este somnul… cand lucram de la 9 la 5 aveam altfel de somn, dormeam mai linistit, nu saream din pat sa notez o idee noua in puterea noptii sau vreo solutie la vreo problema care inainte de culcare parea de-a dreptul imposibil de rezolvat”, spune el.

"Al doilea minus este senzatia aia ca te poti ridica sa pleci acasa si altcineva se ocupa de orice. Acel <<safety net>> superior. In antreprenoriat, descoperi destul de repede ca tu esti <<safety net>>-ul ala. E ca si cum mergeai la petreceri la altii acasa, beai, te distrai si apoi plecai – se ocupa acel <<norocos>> sa faca curat dupa. In antreprenoriat petrecerea e la tine acasa, toti se distreaza si daca nu esti atent tu ramai si strangi dupa”, spune el, la fel de plastic ca Valentin Radu.

Minusul cu adevarat dureros este ca timpul pe care il poti aloca simplitatii de a contempla viata asa cum este, este cu mult mai mic - Valentin Radu.

Al treilea lucru nu este neaparat minus, cat este diferenta – cand lucrai intr-o companie, aveai o siguranta "(de-a dreptul enervanta gandindu-ma acum) comparativ cu antreprenoriatul unde aceasta lipseste cu desavarsire, dar in schimb aici ai alta siguranta - cea de sine! Cand in corporatie siguranta era data de niste reguli, de niste fluxuri si procese definite, de “best practice”-uri “compliant”, in antreprenoriat siguranta de sine dicteaza principii si valori puternice care ghideaza totul. De aceea oamenii lucreaza si langa tine si cu tine. E diferit. E diferenta aceea dintre a lucra pe un vas de croaziera pe o ruta sigura prestabilita – care e bazata pe proceduri si harti clare si viteza mica - sau o corabie de exploratori (care nu are decat echipajul, care depind doar unii de ceilalti, viteza mare si o curiozitate....infinita). In ambele simti cumva o siguranta, dar diferita – una e in procedura alta in colegi”, puncteaza el.

Alexandru ar fi dorit sa puncteze ca si timpul ramane mai putin, insa atata timp cat faci cu drag, pofta si pasiune ceea ce faci, este de fapt timp castigat, timp pe care alegi sa il investesti in ceea ce te face mai fericit, mai implinit.

Ce dificultati a depasit el si ce sfaturi poate oferi

"Am depasit multe dificultati si un lucru foarte important e faptul ca nu am fost singur – fratele meu Andrei a fost langa mine si avem si niste oameni deosebiti langa noi si le-am depasit mai usor impreuna. Am invatat sa fim

mai atenti la multe lucruri, la oameni, am invatat ca nu toata lumea e bine intentionata, am invatat ca unii oameni traiesc in lumea lor, am invatat ca omul in general este o fiinta destul de egoista iar unii oameni sunt pur si simplu rai si asta s-a vazut de multe ori, in multe situatii”, puncteaza Alexandru cateva provocari ale interactiunii ca antreprenor.

Totodata au invatat ca sigur vor mai avea multe dificultati de depasit in viitor, dar au invatat si ca este ok sa greseasca.

"Cel mai important lucru pe care l-am invatat a fost ce putem noi fi si ce putem noi face de fapt si cat de importanta este echipa noastra, acei colegi de echipaj cu care exploram zi de zi apele involburate ale mediului de business-ului romanesc si mai nou international”.

In ceea ce priveste sfaturile, Cernatescu are trei – nu cedati niciodata, nu va temeti sa gresiti si tineti-va promisiunile, intotdeauna.

"Elon Musk a zis intr-un interviu o expresie a unui prieten: “Starting a company is like staring into the abyss and eating glass” - E greu, dar nu te-a obligat nimeni. Inchei cu inca una care imi place foarte mult: oamenii care nu fac greseli ajung aproape intotdeauna sa lucreze pentru cei care le fac. Deci capul sus si hai la Registrul Comertului ca trece timpul!”, indeamna Alexandru Cernatescu.

Alexandra Stoican, Micro3D Tech Lab

Alexandra Stoican are 30 de ani si a pornit pe cont propriu de tanara, de cand avea doar 22 de ani, prin lansarea unui magazin online de gadget-uri, USBMania.ro. In prezent, alaturi de Dragos Toader, se ocupa de un business de printare 3D.

"Printre primele ganduri, atunci cand renunti la viata de angajat este acela ca, odata cu deschiderea propriului business, programul tau va fi mult mai flexibil. Insa, pe parcurs, se dovedeste exact opusul. O afacere poate ajunge sa te solicite mult mai mult. Fiind mai motivat si implicit mai dedicat deoarece construiesti pentru tine insuti, programul variaza insa adeseori in favoarea afacerii si defavoarea ta, mai ales in primii ani. Bineinteles, in functie de domeniu, pot fi weekend-uri sau nopti pierdute, vacante in care esti mereu solicitat de problemele de la birou si asa mai departe. Astfel, intre viata personala si cea profesionala, poate aparea foarte usor un dezechilibru”, spune ea.

Ca sfat, cele mai bune inceputuri sunt cele fara pretentii, riscuri sau investitii mari - Alexandra Stoican

In al doilea rand, cand ajungi propriul tau angajat, singurul care poarta intreaga responsabilitate a afacerii esti tu. Tu reprezinti compania, iti formezi o echipa, iti organizezi munca - tu faci alegerile si prin urmare esti responsabil atat pentru reusite, insa, din pacate, si pentru eventuale probleme, greseli si esecuri. In aceasta situatie, nemaiavand un sef, tu trebuie sa gasesti solutiile optime alaturi de echipa pe care ti-ai
construit-o, in limita experientei, continua tanara.

"Insa, cel mai importat, un minus care cantareste poate mai mult decat orice altceva in alegerea unei cariere antreprenoriale sunt veniturile: ziua salariului dispare. Nu mai exista venituri constante, pe care sa te poti baza, uneori nu ai acces imediat la banii intrati in companie sau exista chiar riscul sa pierzi ceea ce ai investit. In noua postura, daca nu muncesti, nu castigi”.

Ca antreprenor, tanara s-a lovit de diverse obstacole: de la un plan de afaceri care nu era bine pus la punct si care i-a demonstrat ca entuziasmul nu este intotdeauna indeajuns, la probleme de finantare transpuse in greutatea accesarii fondurilor europene sau guvernamentale. De asemenea, i-a luat o vreme destul de indelungata sa isi formeze echipa si mediul de lucru pe care si le dorea. Nu a fost insa nimic ireparabil sau imposibil de realizat, doar foarte mult de invatat.

"Ca sfat, cele mai bune inceputuri sunt cele fara pretentii, riscuri sau investitii mari. Si, daca nu exista un fond de investitii intial sau o stabilitate financiara care sa iti permita sa iti directionezi tot timpul in directia antreprenoriatului, cred ca sunt avantajoase afacerile pe cat posibil, dezvoltate usor, usor, in paralel cu un job normal. Desi afacerile de genul acesta cresc un pic mai greu, parerea mea este ca sunt mai stabile si mai de durata. Si asa poti totodata testa daca ideea ta va merge”.

Nicolae Andronic, Sergent.ro

Nicolae Andronic are peste 11 ani de experienta in IT si proiectul sau, Echoz.ro, isi propune sa rezolve o problema majora in industrie – gasirea de angajati competenti. Recent, unul dintre clientii Echoz a devenit Zitec.

El puncteaza cateva minusuri ale antreprenoriatului.

In primul rand, lipsa sigurantei unui venit stabil. Antreprenoriatul de inceput, prin definitia sa, e o activitate riscanta ce nu-ti aduce un venit stabil. Chiar daca ai incasari, preferi sa investesti tot in afacerea ta. Realizezi ca nu iti mai poti permite telefonul acela nou si ca nu-ti mai poti face planuri de vacanta. Lucrul acesta te poate descumpani rapid.

"Am intampinat si eu aceasta problema. Cand am decis prima data sa renunt la job si sa devin antreprenor aveam puse deoparte ceva economii, dar calculele s-au dovedit prea optimiste si a trebuit sa renunt dupa sase luni. Consider deci ca cea mai importanta problema pe care trebuie sa o rezolve antreprenorul la inceput de drum este problema cashflow-ului personal. Trebuie sa-ti iei masuri preventive, sa ai o suma de bani serioasa pusa deoparte si sa ai un plan de backup, cel mai usor fiind sa ai o sursa alternativa de venituri”.

In al doilea rand, senzatia ca esti coplesit. "Spre deosebire de un job normal, in care esti obisnuit sa faci bucatica ta in domeniul la care te pricepi, in cazul antreprenoriatului toate vin pe capul tau. Chiar daca urasti cifrele, tot va trebui sa intelegi contabilitatea. Chiar daca esti introvertit sau ai o zi proasta, tot va trebui sa faci vanzari si sa incerci sa fii tot timpul optimist si vesel”, puncteaza Nicolae.

Nu in ultimul rand, ceva ce ar putea descumpani pe multi, vorbim de un program de lucru dezordonat si fragmentat. "Tot timpul apare ceva: un client nemultumit, un furnizor neserios, o problema de IT. In cazul unui job normal, de obicei programul se termina la o anumita ora, iar in restul de timp ramas din zi te poti concentra la alte activitati personale. Uneori, rar, in cazuri exceptionale, poate va trebui sa faci overtime. In cazul antreprenoriatului insa, overtime-ul e standardul, programul de lucru fiind de dimineata devreme pana tarziu in noapte. Iar iesirile la bere devin un lux”.

Pe langa lipsa banilor, o alta dificultate cu care s-a confruntat Nicolae a fost renuntarea prea devreme. "Antreprenoriatul de inceput e greu si in cele mai multe cazuri esuezi. Am facut asta de doua ori, iar acum sunt la a treia incercare. Cu fiecare incercare inveti mai multe, esti mai pregatit. Acum consider ca trebuie sa fii pregatit de cursa lunga, sa fii rabdator, sa incerci sa-ti mentii afacerea in viata. Daca nu-ti dai timp, oportunitatile nu au cand sa apara”, incheie el.

Tu care consideri ca sunt principalele provocari in antreprenoriat? Cum crezi ca pot fi depasite si cum ai reactionat cand iti venea sa renunti? Te invitam sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri