Carpatica Asig ofera de cateva zile "garantii", dupa o majorare de capital sub necesarul stabilit de ASF, ca actionarii societatii se afla in discutii avansate cu un investitor european, care ar putea prelua asiguratorul roman, aflat pana la finele anului trecut in redresare financiara. Dar, cum dosarele de dauna de la Astra Asigurari, va epuiza serios resursele Fondului de Garantare, se pune intrebarea daca piata de asigurari ar mai putea suporta un eventual faliment.

Ca urmare a rentabilitatii precare a asigurarilor auto, in special de raspundere civila - RCA, societatile de asigurari care se bazeaza masiv pe astfel de produse de asigurare sunt cele mai expuse riscurilor financiare, nota intr-un raport realizat recent Consiliul Concurentei. Autoritatea puncta, de asemenea, ca la nivelul pietei, activitatea de asigurare RCA, a fost neprofitabila, societatile de asigurari trebuind fie sa subventioneze pierderile pe aceasta linie de business cu eventualele castiguri din alte activitati, fie sa aduca un aport de capital din partea investitorilor.

In exercitarea atributiilor de supraveghere prudentiala, ASF a trebuit sa ia masuri adecvate impotriva anumitor societati atunci cand indicatorii de solvabilitate si lichiditate, dar probabil si alti parametri, aratau ca situatia societatilor s-a deteriorat. Cele mai relevante exemple sunt cele ale Astra Asigurari, Carpatica Asig si Euroins, toate aceste societati bazandu-se masiv pe asigurari auto, in general, si asigurarea de raspundere civila RCA pentru autovehicule, in particular. Calculele Wall-Street.ro par sa indice faptul ca si City Insurance urmeaza un model de business similar cu cel adoptat de cei trei asiguratori mentionati anterior.

Dintre acestea, Tribunalul Bucuresti a aprobat falimentul societatii Astra Asigurari la inceputul lunii decembrie din 2015, la solicitarea ASF, dupa ce fostul lider din piata de asigurari s-a aflat in proces de redresare financiara din februarie 2014. ASF a decis in 8 septembrie 2015 intrarea in faliment a Astra Asigurari, dupa ce societatea nu a reusit sa-si majoreze capitalul social cu necesarul de 425 de milioane de lei. In acest caz, Misu Negritoiu, presedintele ASF a dat vina in esecul salvarii Astra Asigurari pe "lacomia actionarilor", din pricina careia intentiile de majorare a capitalului prin infuzie si preluarea societatii de catre un investitor strategic au esuat.

"De la esuarea procesului de majorare de capital social, creditorii s-au napustit asupra Astra Asigurari, inclusiv cei din cadrul grupului, in timp ce debitori din cadrul grupului, cu o datorie de 140 milioane de lei nu s-au grabit deloc sa plateasca. Interpretam ca resusele actionarilor grupului puteau sa fie canalizate, daca aveau bunavointa sa salveze societatea, macar prin societatile datoare la Astra Asigurari din cadrul grupului", spunea Misu Negritoiu.

De asemenea, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) informa, la inceputul lunii octombrie 2015, ca a preluat 57.210 de dosare de dauna de la Astra si a primit 2.100 cereri de deschidere de dosare de dauna, dintre care 367 erau deja procesate la momentul respectiv. FGA incheiase pana atunci procesul de transfer al dosarelor de dauna, al contractelor de asigurare si bazelor de date de la Astra Asigurari. Surse din piata asigurarilor au declarat pentru wall-street.ro ca "FGA nu a platit deocamdata nici un dosar la Astra Asigurari, insa daca si-ar face treaba repede si bine in interesul pagubitilor, piata nu ar putea sa absoarba inca un faliment".

Sursa citata apreciaza ca "probabil o pondere de 80% din doarele de dauna sau un procent foarte mare ar putea fi platite relativ repede, in decurs de aproximativ un an de zile, ceea ce ar cam epuiza toti banii sau o mare parte din banii FGA. Ca atare, nu ar exista resurse pentru inca un faliment. Daca o lungesc, pe motiv ca nu angajeaza suficienti oameni sa procese dosare, ori din cauza ca se intarzie cu diverse procese birocratice, atunci va ajunge sa plateasca dosarele acestea in cinci ani, perioada in care se acumuleaza si alti bani la FGA".

Contributii de pana la 10% la FGA?

In prezent, contributia platita de asiguratori la FGA este de 1% pentru asigurari generale si de 0,4% pentru asigurarile de viata, din total prime brute subscrise. Contributia societatilor de asigurari la FGA ar putea creste insa pana la nivelul de 10%, cat prevede legea, in cazul in care cuantumul despagubirilor Astra Asigurari depaseste disponibilitatile Fondului, ceea ar fi o catastrofa pentru industria de asigurari, care ar duce la scumpirea tarifelor de asigurare, spunea Remi Vrignaud, presedintele UNSAR, pentru Agerpress.

Situatia s-ar complica si mai mult in piata asigurarilor daca redresarea Carpatica Asig si Euroins nu va da roade. In cazul Carpatica Asig, reprezentantii acesteia au anuntat recent ca "in data de 11 ianuarie 2016, a inceput procedura de due dilligence, prin care Carpatica Asig va fi evaluata financiar, comercial si operational de catre un investitor strategic interesat de preluarea companiei". Acest proces s-ar derula in baza Memorandumului de intelegere cu clauza de exclusivitate, ce a fost semnat in data de 21 decembrie 2015. "Procedurile de due diligence urmeaza un calendar al tranzactiei ce a fost transmis si catre ASF", potrivit Carpatica Asig.

Asiguratorul din Sibiu a avut anul trecut in derulare un plan de redresare financiara, aprobat de ASF in septembrie, valabil pana la finele lui 2015. Potrivit exercitiului de evaluare a activelor si pasivelor si teste de stres, Carpatica Asig are capitaluri proprii negative de circa 410,3 milioane lei dupa ajustari de 290,7 milioane lei aplicate de auditori. Exercitiul a analizat datele disponibile la sfarsitul lunii iunie 2014. In urma rezultatelor, Carpatica s-a prezentat la ASF cu masuri suplimentare in completarea planului de redresare, aprobate de autoritate.

Situatia societatii s-a agravat dupa ce Ilie Carabulea, care controleaza Carpatica Asig, si Marian Mirzac, fostul director general, au fost arestati pentru fapte de coruptie in ianuarie 2014, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai-decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.

Citeste si:

    Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, declara in iulie ca societatea de asigurari Carpatica Asig nu a realizat "prea mari progrese" in cadrul planului de redresare si, desi acesta se deruleaza pana la finele anului, trebuie accelerate masurile, astfel incat la 1 ianuarie 2016 sa aiba o situatie clara.

    Potrivit planului de redresare aprobat de ASF, Carpatica Asig trebuia sa atraga in actionariat un investitor strain pana la jumatatea lunii decembrie a anului trecut si 90 de milioane de lei sub forma de capital social. Carpatica Asig si-a majorat capitalul cu 10 milioane de lei abia in prima luna din 2016, valoarea capitalului social ajungand astfel la 34 milioane de lei.

    Carpatica Asig, la decizia ASF

    "Si o singura companie poate sa acopere tot necesarul de polite RCA de pe piata. Problema care se pune este daca ASF si-ar dori intr-o perioada atat de scurta inca un faliment al unui jucator mare in Romania. Nu cred ca actionarii Carpatica Asig ar trebui sa judece din aceasta perspectiva, pentru ca asa a judecat si Dan Adamescu (proprietarul Astra Asigurari - n.r.) si a pierdut... sa creada ca ASF nu isi permite sa ii puna in faliment", au declarat pentru wall-street.ro jucatori importanti din piata asigurarilor pe aceasta tema.

    Citeste si:

      Viitorul Carpatica Asig va fi discutat in cadrul Consiliului ASF "la finele lunii ianuarie sau inceputul lui februarie", unde va fi analizat un raport cu privire la situatia financiara a companiei de asigurari, detinuta de omul de afaceri Ilie Carabulea.

      "Inainte de a iesi din programul de redresare financiara, trebuie analizata toata situatia, astfel incat sa existe o discutie si o decizie pe tema aceasta. Deocamdata, se lucreaza la un raport cu privire la Carpatica Asig. Societatea functioneaza normal, totul este in regula, dar pana la o decizie nu exista inca nimic clar in aceasta privinta. Va fi luata o decizie dupa ce se va analiza situatia companiei", a declarat pentru wall-street.ro o persoana apropiata situatiei.

      Dar, daca situatia Carpatica Asig sau a oricarei alte companii din piata se va deteriora, "probabil ca ASF va implementa mecanismul de rezolutie, care este o etapa tranzitorie pana la faliment, dar prin intermediul caruia autoritatea mai castiga timp. Cam asa se pune problema, pentru ca si instrumentarea unui astfel de faliment, asa cum s-a vazut in cazul Astra Asigurari este una dificila, iar pe de alta parte ei au creat o noua lege, acel mecanism de rezolutie in care nu intri direct in faliment, ci exista o perioada in care vinzi din companie portofoliile bune si te duci la cosul de gunoi cu cele rele. Probabil daca ar fi sa se intample, s-ar aplica acest mecanism de rezolutie. Insa, daca as fi in locul ASF, m-as implica foarte mult in gasirea unor solutii pentru salvarea Carpatica Asig", a declarat un broker din piata asigurarilor.

      Fondul de rezolutie pentru asiguratori se va constitui ca o directie/structura specializata in cadrul Fondului de Garantare, fara personalitate juridica, in subordinea directa a conducerii executive a Fondului de Garantare, necesitand incadrarea unor specialisti in principal din managementul riscului, de daune, analisti financiari si consilieri juridici.

      In conformitate cu prevederile Legii nr. 246/2015, Autoritatea de Supraveghere Financiara poate lua masuri de rezolutie cu privire la un asigurator numai daca stabileste ca acesta este in curs de a intra in dificultate sau este susceptibil de a intra in dificultate, iar masurile de rezolutie sunt necesare din perspectiva interesului public.

      Legea nr. 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din data de 2 noiembrie 2015. Aceasta confera ASF competentele de a prelua conducerea unei companii de asigurari cu probleme, dar si sa separe activele si chiar sa o vanda.

      Carpatica Asig a anuntat recent ca inregistrat, in 2015, o imbunatatire semnificativa a indicatorilor financiari, iar volumului zilnic de prime brute subscrise a crescut cu 43%, pana la 2,9 milioane lei. De asemenea, nivelul daunei combinate ar fi coborat la 93%, mult sub media pietei de pana la 130%. Compania mai spune ca a platit, in 2015, despagubiri in valoare de aproximativ 382 milioane lei. Sumele lunare platite ca despagubiri au crescut cu 10%, incepand din septembrie, si au atins o medie lunara de 34 milioane de lei.

      In ultimele patru luni ale anului trecut, Carpatica Asig spune ca si-a imbunatatit si indicatorul de lichiditate cu aproximativ 36% fata de nivelul minim atins in 2015. Cash flow-ul inregistrat de companie, in 2015, este pozitiv - 25 milioane lei si va inregistra o crestere estimata la 103 milioane lei in 2016 si una de aproximativ 174 milioane lei in 2017, potrivit estimarilor.

      Carpatica Asig si-a inceput activitatea in 1996, cu capital integral privat, sub denumirea ASA Asigurari Atlassib. Compania si-a schimbat denumirea in Carpatica Asig, in anul 2004. Parte a grupului financiar Carpatica, compania are la nivel national peste 60 de unitati, colaboreaza cu peste peste 5.000 de intermediari si activeaza in piata asigurarilor generale (non-viata).

      Sursa foto: BillionPhotos / Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Marius Alexandru Stanciu
      Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


      Setari Cookie-uri