Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri, un discurs de 26 de minute in fata Parlamentului, in care a facut bilantul primului an de mandat prezidential si a transmis "directiile" generale ale Romaniei pentru anul 2016, insistand asupra nevoii de schimbare a modului de a face politica.

Klaus Iohannis trebuia sa apara in fata Parlamentului la ora 11.00, insa a intarziat aproape 15 minute, discursul sau incepand in jurul orei 11.20. Presedintele nu si-a motivat intarzierea, fiind unul dintre putinele cazuri cand seful statului nu si-a respectat programul anuntat.

Iohannis a asteptat deschiderea sedintei, condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, pe un jilt special amenajat pentru astfel de ocazii.

In sala, la inceputul discursului, se aflau 400 de senaatori si deputati, din totalul de 547. La sedinta au participat premierul Dacian Ciolos si ministrii sai. Din sala a lipsit Victor Ponta, fostul premier postand, in aceasta dimineata, pe Facebook, imagini de la un eveniment la care a participat in aceste zile in China. In acelasi timp, la discursul presedintelui a venit liberalul Ioan Oltean, care este cercetat penal si se afla sub control judiciar.

In cele 26 de minute ale discursului sau, Klaus Iohannis le-a trasat parlamentarilor, ministrilor si factorilor de decizie din Romania marile "directii" pentru anul 2016: schimbarea modului de a face politica, reinnoirea clasei politice, recastigarea normalitatii, reformarea educatiei, sanatatii, incurajarea culturii, inovarii si cercetarii, stimularea creativitatii si aprecierea performantei.

Mesaj catre cabinetul Ciolos: Astept guvernare responsabila si crestere economica

"Astept de la noul Cabinet, asa cum cred ca asteapta multi romani, o guvernare responsabila. Acest Executiv se afla in fata unei importante provocari, dar in acelasi timp si unei mari sanse de a arata ca se pot lua decizii si derula proiecte in functie de prioritati obiective, nu de interese electorale de moment".

Klaus Iohannis a transmis un mesaj catre Cabinetul Ciolos, afirmand ca asteapta de la acesta o "guvernare responsabila", inclusiv privind banii publici, dar si crestere economica reala, care sa se simta in buzunarele cetatenilor, si nu doar "statistica".

Klaus Iohannis a subliniat ca oamenii aspira la o viata mai buna pentru ei, dar si pentru copiii lor, astfel incat este datoria factorilor de decizie din Romania ca politicile in domeniile cheie sa aiba aceste idei ca obiective finale. "Aceasta este sau ar trebui sa fie in definitiv finalitatea oricarei politici. O Romanie puternica stie sa investeasca, sa creeze valoare adaugata, sa atraga bani europeni si sa genereze locuri de munca", a spus presedintele.

Romania s-a aflat intr-o oarecare izolare pe plan extern. Am vrut sa schimb asta in 2015

"Vizitele externe pe care le-am facut anul acesta, precum si primirea in Romania a numerosi sefi de state si deguverne a avut tocmai aceasta menire, de a da tarii noastre o voce mai puternica, de a intari relatii cu aliati traditionali, de a reface legaturi strategice, de a ne apropia de state din regiune", a afirmat presedintele.

Presedintele Klaus Iohannis a spus ca Romania s-a aflat in ultimii ani intr-o "oarecare izolare" pe plan extern, din motive pe care spune ca nu vrea sa le comenteze, insa a incercat sa schimbe acest lucru prin "dinamica" actiunilor sale in afara granitelor.

Votul prin corespondenta nu e perfect, poate fi imbunatatit, dar esential e ca exista

Iohannis a mai declarat, miercuri, ca legea privind votul prin corespondenta nu este "perfecta" si poate fi imbunatatita, insa esential este faptul ca ea exista si a venit la timp, iar clasa politica si-a respectat promisiunea de a o adopta in aceasta sesiune parlamentara.

Iohannis a afirmat ca recastigarea normalitatii in Romania i-a privit si pe romanii din diaspora, unde exista in sfarsit si o lege pentru facilitatea accesului acestora la vot. "Nu este o lege perfecta, probabil ca vor fi lucruri de imbunatatit in acest mecanism, dar estential este faptul ca exista, a venit la timp si a rezultat din vointa clasei politice, care si-a respectat promisiunea facuta cetatenilor", a spus presedintele.

In 2016, "Romania educata" trebuie sa devina un nou proiect de tara

"Anul 2016 va fi dedicat unei dezbateri asezate si consistente pe tema educatiei, din care sa rezultate o viziune de ansamblu si directiile majore pentru viitorul sistemului de invatamant din Romania. Cred ca Romania educata trebuie sa devina un nou proiect de tara pe care sa-l asumam si sa-l ducem la bun sfarsit", a afirmat presedintele.

Presedintele Klaus Iohannis a spus ca noul proiect de tara pe care factorii politici si societatea civila trebuie sa si-l asume trebuie sa fie "Romania educata", urmand ca in 2016 sa aiba loc o ”dezbatere asezata si consistenta” asupra viitorului acestui domeniu in Romania.

Iohannis a spus ca in 2016 va avea in atentie sanatatea si educatie, doua domenii "cruciale" pentru viitorul Romania. Seful statului a amintit de larga consultare pe care a propus-o anul acesta in ceea ce priveste educatia si le-a cerut parlamentarilor si guvernantilor sa se implice in continuare in schimbarea sistemului.

Iohannis explica de ce nu raspunde atacurilor "cu aceeasi moneda": Am promis sa fac politica altfel

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca vrea sa raspunda celor care s-au intrebat de ce nu reactioneaza la atacuri si de ce nu intervine "in forta" la adresa politicienilor si demnitarilor, afirmand ca in acest mod onoreaza promisiunea "de a face politica altfel".

"Stiu ca de-a lungul acestui an unii s-au intrebat de ce nu reactionez la orice subiect, de ce nu intervin in forta la adresa unor oameni politici cu functii in stat, de ce nu raspund la atacuri cu aceeasi moneda. Sper ca onorand promisiunea de a face politica altfel am dat raspuns si acestor intrebari", afirmat presedintele.

De altfel, seful statului a spus ca, pe plan intern, a dorit sa impuna un mod de a face politica "fara scandal, cu respect si seriozitate".

"Am considerat ca acest lucru incepe si cu presedintele, al carui rol este sa fie generator nu de tensiune, ci de echilibru. Recastigarea normalitatii in interior porneste de la lucruri foarte simple: redescoperirea dialogului cu si intre partidele politice, deschiderea catre societatea civila, relatii institutionale corecte, indiferent de preferinte sau antipatii personale si, nu in ultimul rand, transformarea ideii de consultare dintr-una aproape golita de sens intr-una reala, cu efecte concrete. In doar un an a devenit deja un lucru firesc sa avem consultari, sa ne asezam la masa dezbaterii - presedinte, partide, societate civila", a spus Iohannis in fata celor doua Camere ale Parlamentului.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri