Se vorbeste tot mai mult despre inovatie, iar domeniul constructiilor este un pilon important de crestere pe acest segment. Din pacate, inovatia este un fenomen care se dezvolta tot mai mult in marile state dezvoltate, care pun, mai inainte de toate, accent pe mediul educational.

In ultimii 20-25 de ani, in Romania accentul s-a pus pe invatamantul teoretic si mai putin pe cel aplicat, lucru care intareste si demonstreaza si mai mult de cat de mult am ramas in urma tarilor dezvoltate (si nu numai), care privesc munca si domeniul tehnic ca pe o necesitate pentru buna desfasurare a lucrurilor in tara.

Zilele acestea a aparut cel mai nou raport al UNESCO, o statistica interesanta care vizeaza si de aceasta data numarul de absolventi de studii tehnice din peste 100 de tari, un loc in care Romania, din pacate, absenteaza, din lipsa unor statistici clare.
Tinerii sunt speranta si viitorul fiecarui stat, iar daca educatia dintr-o tara nu primeaza pentru autoritatile in masura sa stabileasca anumite prioritati, deja se poate vorbi despre un dezinteres general.

Imediat dupa caderea Comunismului, interesul tinerilor din Romania pentru facultatile cu profil tehnic a scazut puternic, iar statisticile evidentiaza acest lucru, asta desi in ultimii trei ani tara noastra nu a mai oferit date referitoare la evolutia numarului de absolventi ai facultatilor specializate in constructii, inginerie sau productie.

Este tot mai clar faptul ca schimbarile dese de la varful politic, care in ultimii 20 de ani a schimbat nu mai putin de 13 ministri, a facut ca acest domeniu sa fie unul fara o directie clara, incare nu a existat nicio strategie pe termen lung, iar Educatia a beneficiat de o subfinantare care a lasat grave sincope tarii.

Topul tarilor cu cei mai multi absolventi in constructii, inginerie sau productie

Rusia ocupa, de departe, locul I in acest top, cu peste 450.000 de absolventi anual pe cele trei zone de interes in domeniul tehnic, pozitia secunda fiind ocupata de Statele Unite (cca. 240.000 de absolventi), la o distanta relativ apropiata situandu-se Iranul (surprinzator), cu circa 233.000 de absolventi.

Urmatoarele locuri in top sunt ocupate de Japonia, Coreea de Sud, Indonezia, Ucraina, Mexic, Franta si Vietnam, tari care completeaza in acest fel topul celor mai mari 10 state din lume in ceea ce priveste numarul de absolventi de studii tehnice – fie ca este vorba despre ingineri, constructori sau muncitori in zonele de productie.

Interesante in acest top sunt prezentele unor tari precum Iranul sau Ucraina, doua state macinate de razboaie, miscari de strada si probleme de ordin social, politic si economic. In ciuda problemelor cu care se confrunta.

In Iran, de exemplu, o tara cu un PIB de 17.100 dolari per capita, si cu 28,4 milioane de locuitori aflati in campul muncii, tinerii se pare ca urmeaza in cea mai mare parte drumul universitatilor specializate in studiul domeniilor tehnice.

Conform datelor CIA Factbook, in anul 2013 aproximativ 49% din totalul populatiei din campul muncii lucra in domeniul serviciilor, in timp ce 35% era implicata in domeniul industriei si numai 16,3% era angajata in domeniul agriculturii.

De cealalta parte, Ucraina, o tara macinata de probleme declansate in ultimii ani, are un nivel al PIB de peste jumatate din valoarea Iranului, de 8.700 de dolari per capita si un numar de 44,4 milioane de locuitori, din care jumatate (22,11 milioane locuitori) aflati in campul muncii.

Peste 58% dintre ucrainieni lucreaza in domeniul serviciilor, in timp ce 29% dintre acestia activeaza in industrie, in timp ce aproximativ 12% din forta de munca este angrenata in proiectele de agricultura.

Mai mult, rata somajului in Ucraina se ridica la 10%, o valoare care va evolua ca urmare a problemelor cu care s-a confruntat tara in ultimii ani.

Cum arata Romania?

Romania ocupa locul 85 la nivel global in ceea ce priveste PIB raportat la puterea de cumparare, cu o valoare de 19.700 de dolari per capita, situandu-se inaintea celor doua state care se regasesc in top 10 al celor mai dezvoltate tari la nivel global in ceea ce priveste numarul de absolventi ai facultatilor cu profil tehnic – constructii si inginerie.

Conform datelor disponibile, la nivelul anului trecut in tara noastra circa 6,5% din totalul fortei de munca active se afla in somaj, asta in conditiile in care peste 9 milioane de locuitori se afla in campul muncii.

Din totalul de peste 9 milioane de locuitori activi, 43,9% dintre acestia lucreaza in domeniul serviciilor, 28,2% in industrie, in timp ce 27,9% din total este implicat in activitati de agricultura.

Conform informatiilor disponibile in baza de date a UNESCO, situatia din Romania nu s-a schimbat in ultimii ani, numarul de absolventi ai facultatilor cu profil tehnic s-a situat in ultimii ani in jurul a 20.000 - 22.000. Din pacate, insa, datele nu au fost actualizate si pentru ultimii trei ani de zile, cele mai recente statistici fiind disponibile din anul 2011.

Sociologul Mircea Kivu: Studentii cauta oportunitati in constructii pe care nu le gasesc. Atunci renunta la facultatile de profil

Sociologul Mircea Kivu este de parere ca orice analiza ne-am dori sa facem trebuie sa ne uitam la evolutia economica a tarii, dar si la oportunitatile pe care tinerii le au dupa terminarea studiilor.

“Trebuie sa ne raportam la evolutiile economice. In Romania industria constructiilor a fost in recesiune. Este o adaptare la evolutia economiei. Problema este ca cineva care se gandeste sa urmeze o facultate de constructii, de exemplu, se uita daca are unde sa se angajeze dupa finalizare. Degeaba este mult de construit in tara daca nu sunt companii care sa angajeze. De un an doi s-a relansat piata. O alta explicatie ar fi si aceea ca multe scoli profesionale au fost transformate in licee. (…) In momentul de fata asistam la o reorientare a tinerilor, toti voiau sa faca facultati si doctorate, multi se pare ca au inceput sa se orienteze spre domeniile mai lucrative, dandu-si seama ca se castiga mai bine ca instalator decat ca economist”, a declarat Mircea Kivu.

Intrebat de existenta unor tari precum Iran sau Ucraina in top, sociologul roman este de parere ca in Ucraina se aplica cu succes modelul de business rusesc, care pune baza pe invatamantul tehnic.

In opinia sa, toata lumea isi doreste sa se aloce bugete, dar nimeni nu stie care ar trebui sa fie bugetele. “Guvernul care se va instala o sa fie un guvern provizoriu, care nu va avea nicio perspectiva. Va gestiona treburile curente pana la alegeri. Prin definitie un tehnocrat nu este om politic. Nu vom putea vedea schimbari decat abia peste un an”, a mai punctat sociologul roman.

Dan Mircescu, Final Distribution: Romania este o piata este dominata de „Mesterica” sau „Dorel”. As fi tentat sa angajez si de maine refugiati

Contactat de catre wall-street.ro, Dan Mircescu, proprietarul Final Distribution, unul dintre cei mai mari producatori si distribuitori locali de materiale de constructii, manager cu o experienta ridicata in constructii, este de parere ca scaderea interesului tinerilor pentru domeniul constructiilor se manifesta deja de cativa ani, iar efectele din piata sunt cat se poate de mari.

“Lucrurile se petrec deja, iar totul s-a transferat asupra calitatii. Avem o piata bazata exclusiv pe pret, ceea ce a condus si la o lipsa de profesionisti. Piata constructiilor este dominata de <<mesterica>>. Suntem o tara in care firme de consructii nu au niciun inginer constructor. (…) Exista si un alt aspect, acela ca o parte impresionata a lucrarilor de constructii se realizeaza in regie proprie, proiecte care sunt dominate de mester. Un mester va propune ce este mai simplu pentru el si nu ce este bine sau potrivit proiectului respectiv. Lipsa oamenilor de specialitate duce la o scadere abrupta a calitatii constructiilor”, a declarat Dan Mircescu pentru wall-street.ro.

In opinia antreprenorului roman, un trend spre care piata locala de constructii tinde, este acela ca firme cu renume din piata sa ajunga sa angajeze straini, fie ca este vorba despre chinezi, africani sau chiar si refugiati.

“Eu de maine as angaja refugiati. In Romania forta de munca este extrem de volatila. Ca sa fii gradinar in Marea Britanie ai nevoie de numeroase atestate si specializari. Nu putem eradica fenomenul Dorel sau Mesterica, asta din moment ce romanii ii solicita serviciile”, a mai punctat Mircescu.

In constructii este o drama, iar mesterii dicteaza ce se vinde si se cumpara

Proprietarul Final Distribution a mai aratat ca o solutie care ar putea conduce la eliminarea fenomenului de muncitor necalificat, pe langa baza educationala de care are nevoie ar fi aceea ca si masurile guvernamentale sa faciliteze cumva accesul la servicii, asa cum se procedeaza pe pietele din Slovenia sau Polonia.

“O firma nu poate concura cu <<Mesterica>>. Arhitectura faci cu 1% din populatia romaniei, Restul are nevoie doar de o autorizatie. In constructii este o drama, iar mesterii dicteaza ce se vinde si se cumpara, ceea ce face ca statistica sa reflecte realitatea. (…) Solutia aplicata si in alte tari, care si da rezultate ar fi reducerea TVA la servicii, asa cum se practica pe pietele din Slovenia sau Polonia, unde TVA este de 9%. In acest fel firmele ar putea elibera mult mai usor factura, ar crestere nivelul de incasare si s-ar elimina existenta micilor specialisti de ocazie”, a mai punctat Dan Mircescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri