Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a declarat vineri ca, de indata ce Ministerul Justitiei va trimite la Senat cererea privind retinerea si arestarea preventiva a senatorului PSD Dan Sova, aceasta va fi tratata cu maxima celeritate.

”De indata ce cererea va sosi la Senat, va fi tratata cu maxima celeritate, daca va sosi astazi, sau saptamana viitoare”, a afirmat presedintele Senatului, precizand ca sedinta Biroului Permanent al Senatului va lua in analiza aceasta solicitare, asa cum se procedeaza de obicei, noteaza Mediafax. Calin Popescu Tariceanu a mai aratat ca solicitarea care il priveste pe senatorul Dan Sova, impreuna cu dosarele, vor fi inaintate comisiei juridice, pentru un punct de vedere, iar ulterior, plenul va lua hotararea privind incuviintarea cererii de retinere si arestare preventiva.

”Aceste proceduri nu depind de dorinta mea. Nu confundati rolul de presedinte al Senatului, nu sunt conducatorul institutiei ca managament, deciziile sunt luate de Biroul Permanent si de plen. Cred ca in astfel de situatii, de o asemenea gravitate, precum arestarea preventiva, deciziile nu se iau batand din palme. Daca componenta administrativa poate fi pusa pe repede inainte, cand e vorba de analiza comisiei juridice, acolo trebuie facuta fara presiune”, a mai declarat Tariceanu, despre modul in care Senatul va raspunde solicitarii privind retinerea si arestarea preventiva a senatorului PSD Dan Sova.

Procurorul sef al DNA a trimis procurorului general al Parchetului instantei supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta sa incuviinteze retinerea si arestarea preventiva a senatorului PSD Dan Sova, pentru trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu. Anchetatorii cer incuviintarea retinerii si arestarii senatorului in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari.

Dan Sova a depus la dosarul DNA documente false

Procurorii au date si indicii ca Dan Sova a depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false, in incercarea de a-si dovedi nevinovatia. Mai mult, el a dispus distrugerea toate hardurile calculatoarelor societatii de avocati, pentru a ascunde corespondenta purtata prin e-mail intre societatea de avocati si conducerile celor doua complexuri energetice.

Potrivit unui comunicat de presa al procurorilor anticoruptie, din actele de urmarire penala a rezultat ca in perioada 2007-2009, Dan Sova a semnat mai multe contracte si acte aditionale incheiate intre Complexul Energetic Rovinari (CER) si Complexul Energetic Turceni (CET) pe de o parte si SCA "Sova si Asociatii" pe de alta parte. De asemenea, procurorii au ajuns la concluzia ca, in calitate de "avocat coordonator" - mentiune trecuta expres in toate aceste contracte -, a participat la mai multe discutii legate de obiectul respectivelor documente, s-a deplasat la sediul CER si CET si la alte institutii, contribuind efectiv la incheierea acestor contracte si acte aditionale. In plus, el a oferit si consultanta juridica, in baza acestor contracte si acte aditionale.

"La data de 20 februarie 2015, prin aparator ales, au fost depuse la dosarul cauzei un numar de 11 procese – verbale, intocmite in perioada 2005-2009, ale Adunarii Generale a Asociatilor Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii", nestampilate insa semnate indescifrabil de suspectul Sova Dan-Coman si de alte doua persoane. De asemenea, in cursul lunii februarie 2015 au fost efectuate perchezitii si audieri", sustin procurorii DNA.

In legatura cu aceste documente, procurorii au suspiciuni ca sunt false, in sensul ca sunt antedate, prezinta o stare de fapt inexistenta la datele respective, iar continutul lor este conceput astfel incat sa corespunda interesului actual al lui Dan Sova, pe fondul scandalului mediatic aparut in presa cu privire la contractele de asistenta juridica semnate cu complexurile energetice Rovinari si Turceni.

"Concret, in urma administrarii materialului probator, a rezultat ca, in perioada decembrie 2005 - ianuarie 2009 s-au adoptat aproximativ 20-30 hotarari care au avut alte puncte pe ordinea de zi decat cele consemnate in toate cele 11 procese-verbale. Caracterul fals al celor 11 inscrisuri releva intreprinderea de actiuni de o gravitate deosebita din partea suspectului Sova Dan-Coman, activitate infractionala orientata in mod vadit in scopul obstructionarii anchetei fapt ce pericliteaza grav obiectivele de interes public ale urmaririi penale si implicit ale infaptuirii justitiei penale in general", mai arata procurorii.

Conform DNA, "plasmuirea" continuturilor celor 11 procese-verbale de catre senatorul PSD este, in sine, o activitate infractionala prin care s-a incercat inducerea si acreditarea ideii ca acesta nu s-a implicat in incheierea celor trei contracte prezentate. "In cursul anului 2010, din dispozitia suspectului Sova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societatii de avocati cu scopul de a compromite toate documentele si corespondenta purtata pe mail intre societatea de avocati si conducerile celor doua complexe energetice", conform procurorilor anticoruptie.

Procurorii au atasat, la cererea de incuviintare a arestului lui Dan Sova, referatul intocmit de DNA, dar si sase volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala. In acelasi dosar sunt urmariti penal Dan Laurentiu Ciurel, director de Investitii la Complexul Energetic Rovinari la data faptelor, si fostul director general al Complexului Energetic Turceni Dumitru Cristea, pentru abuz in serviciu. Dan Sova este cercetat de Directia Nationala Anticoruptie si in dosarul desprins din cel al retrocedarii ilegale de paduri, alaturi de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc.

Citeste si:

    In prezent, Dan Sova este membru al Partidului Social Democrat, dupa ce, in ianuarie, Comitetul Executiv National al PSD a decis revocarea unei decizii anterioare privind excluderea lui Dan Sova din partid. Dan Sova fusese exclus din partid impreuna cu senatorul Mircea Geoana si primarul Sectorului 5 Marian Vanghelie, in noiembrie 2014, dupa ce acesta, impreuna cu senatorul Ilie Sarbu au devenit suspecti in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri