Partidul National Liberal a lansat, sambata, programul de guvernare prin care isi propune crearea unei noi majoritati parlamentare si debarcarea Guvernului Ponta. Printre masurile prezentate de premierul propus al formatiunii, Catalin Predoiu, se numara reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea taxei pe stalp si a accizei la carburanti pana la 31 decembrie 2016, dar si cota unica de 16%, aplicata si la CAS intre 2017-2020.

Masurile de politica fiscala inaintate de cei care isi propun rastunarea lui Ponta de la guvernare seamana insa, pe alocuri, cu cele propuse de ministrul Finantelor, Darius Valcov. Astfel, Victor Ponta a introdus, in Noul Cod Fiscal, reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 (fata de 19% cat propune PNL), dar si scaderea accizei la carburanti (cu 20% la motorina, 18% la benzina fara plumb; PNL a propus eliminarea completa a supra-accizei pana la finalul anului 2016). PSD-ul a propus si reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 14% incepand cu 1 ianuarie 2019, in timp ce liberalii vor sa mentina cota unica de 16%. Si PNL si PSD cad de acord, insa, asupra eliminarii taxei pe constructii speciale, cunoscuta ca "taxa pe stalp".
Prioritatile liberalilor, asa cum sunt ele trasate in proiectul de guvernare, sunt capitalul autohton si dezvoltarea clasei de mijloc, educatia, sanatatea si cultura, agricultura, energia si tehnologia informatiei ca domenii economice prioritare, iar pe plan extern, cresterea rolului si importantei Romaniei in UE si NATO si asumarea rolului de vector de stabilitate in regiune. “Trebuie sa eliminam perceptia negativa potrivit careia numai stanga se ocupa de protectia sociala (…)Acest proiect de guvernare este in deplina concordanta cu programul lansat de presedintele Klaus Iohannis in campania electorala si va sta la baza parteneriatului nostru cu presedintele pentru realizarea proiectului de tara <Romania lucrului bine facut>”, a precizat Vasile Blaga, copresedinte al PNL.

Gorghiu: politica demografica, o problema de securitate nationala

Unul dintre obiectivele principale evidentiate in cadrul lansarii proiectului PNL pentru a guverna este dezvoltarea clasei de mijloc, care sa reprezinte peste 50% din populatie, corelat cu reducerea inechitatilor sociale.

“Nu venim sa reparam ce s-a facut rau inainte, nu venim cu o simpla reteta fiscala si nu ne propunem sa carpim, ci oferim o alternativa responsabila la masurile de relaxare fiscala pe care PSD-ul le-a propus (…)Mi se pare neadecvata graba cu care PSD-ul incearca sa treaca acest proiect de Cod Fiscal, fara o dezbatere serioasa, ba chiar anuntand ca o va face prin angajarea raspunderii”, a spus Alina Gorghiu, copresedinte PNL.

PNL isi propune de asemenea, o politica demografica, pe care Alina Gorghiu a numit-o "o problema de securitate nationala".

Iata care sunt principalele domenii incluse in programul prezentat de PNL:

Educatie - Catalin Predoiu propune cinci puncte pentru abordarea problemelor din educatie. El mentioneaza reducerea abandonului scolar, (17% in prezent, 30% in cazul minoritatii rome), sporirea accesului la educatie al tinerilor din mediul rural (5% in prezent, avand in vedere populatia din mediul rural reprezinta 40% din total), crearea unui sistem dezvoltat de invatamant postuniversitar si cvasi-universitar (scoli profesionale de nivel inalt), implicarea cat mai larga a mediului privat in sprijinirea mediului educational, dar si construirea unui parcurs de cariera pentru profesori, care sa inceapa chiar de la recrutarea acestora. In plus, premierul desemnat al liberalilor a punctat si investitii in infrastructura de transport la scoli.

Sanatate - "In momentul de fata avem de-a face cu un triunghi al nefericirii, alcatuit din pacient, medic si guvern, respectiv stat", spune Predoiu. Printre cauze, el mentioneaza logistica proasta, lipsa de perspectiva de cariera pe termen lung a medicilor, diferenta intre calitatea actului medical de la o unitate medicala la alta, furnizarea de medicamente si cheltuirea netransparenta a banilor de la buget.

Masurile propuse se refera in primul rand la stoparea migratiei medicilor. "Trebuie sa cheltuim pentru ca medicii sa aiba garantia unei cariere", arata Predoiu. Un alt punct inclus la sanatate este preventia, respectiv educatie sanitara inainte de a se ajunge la un caz grav. In ceea ce priveste medicii de familie, liberalii sustin simplificarea reglementarilor, astfel incat acestia sa se poata intoarce la actul medical.

Romania a ajuns o tara de extractie, de aceea avem nevoie de reindustrializare si consum.

Problema demografica - Marirea alocatiei pentru cresterea copiilor, recrearea unei retele de crese, dar si de after-school. "Pe teren, insa, problema nu se rezolva decat ridicand nivelul economic al familiilor", arata premierul desemnat de liberali.

Economie - "Nu avem capital autohton, competitivitate si plus-valoare. Romania a ajuns o tara de extractie", spune el, sugerand ca avem nevoie de reindustrializare si consum. Iata care sunt pilonii pe care se sprijina propunerile economice ale liberalilor:

  • prioritizare pe termen lung, predictibilitate;
  • reformarea administratiei si legilor: "Legea trebuie sa fie o parghie a libertatii, nu o stavila in calea ei"
  • un concordat intre guvern, mediul de afaceri si sindicate
  • domnia legii

De asemenea, marele partid de dreapta propune masuri in domeniile agricultura, energie (reconectare, transparentizarea pietei, domnia legii, parteneriate corecte), tehnologia informatiei (crearea unui "Sillicon Valley" local, incurajarea proiectelor IT de tipul celor dezvoltate la Cluj). "Nicio banca din Romania nu are investitii programate pentru finantarea startup-urilor in cazul tinerilor din IT". In cazul infrastucturii, programul traseaza un program national de dereglementare (din 10 legi sa facem una), dar si raportarea la culoarele de transport european (prin coridoarele IV si IX), autostrada Sibiu-Pitesti fiind o prioritate, includerea in Master Planul de Transport a 2,5% din PIB pentru infrastructura. Este inclusa si o zona a parteneriatelor cu creditorii internationali - FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, nu neaparat prin creditarea Romaniei, ci prin continuarea investitiilor.

Politica fiscala este impartita in 2 etape: prima este numita "Reforma accelerata, relaxare temperata" (2015-2016), iar a doua "Reforma consolidata, relaxare consolidata" (2017-2020). In prima etapa sunt incluse o regandire a administratiei care aplica legile fiscale, informatizarea si digitalizarea ANAF, decapusarea companiilor de stat (listari pe bursa si privatizare, unde este cazul), combaterea evaziunii fiscale si imbunatatirea colectarii TVA, relocarea investitiilor publice, accelerarea absorbtiei fondurilor UE (50% e putin).

Masuri de relaxare fiscala

  • TVA redusa la 19% pana la 1 ianuarie 2016
  • reducerea treptata taxei pe stalp si a supra-accizei la carburanti si eliminarea lor pana la 31 decembrie 2016
  • plafonarea CAS (baza de calcul a contributiilor la 3 salarii medii pe economie); cota unica de 16%, aplicata si la CAS pentru angajat si angajator in a doua etapa a programului, respectiv 2017-2020.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri