Desi putini o recunosc, sunt foarte multi romani care au cazut in patima jocurilor de noroc, manati fie de lipsa de bani, fie de dorinta de a se imbogati “peste noapte” sau pentru ca pur si simplu acest lucru a devenit o obisnuita, unii ajungand chiar sa isi “ipotecheze” viata. Cum s-a ajuns aici?

Ce amenzi risca firmele daca nu respecta noua legislatie a jocurilor de noroc

Piata de gambling din Romania a crescut puternic intre 2005 si 2007, mai ales pe segmentul jocurilor de noroc de lux, din cazinouri. Acest lucru insa s-a schimbat dupa venirea crizei, cand pe de-o parte s-a ajuns la un numar mai mare de pariori si impatimiti ai castigurilor norocoase, iar pe de alta parte s-a inregistrat si o scadere puternica a pietei de pariuri de lux. Practic, piata s-a mutat catre salile mai mici, cu mize mai mici, salile de pariuri sportive si alte jocuri de noroc de acest gen.

Concret, sustine Sorin Constantinescu (foto jos), CEO al Gaming Consulting, expert si doctor in jocuri de noroc, manager cu o experienta de circa 20 de ani in piata de profil, numarul de cazinouri din Romania a scazut puternic in timpul crizei. “Inainte de criza erau 37 de cazinouri la nivelul intregii tari, dintre care 17 doar in Bucuresti. In prezent mai sunt doar cinci cazinouri in Capitala, iar acest lucru se resimte in intreaga piata. Au disparut pariorii cu greutate, asa numitii “high-rollers”. Daca inainte de criza se pariau, in medie, chiar si 200 de euro per client, astazi pariul mediu se invarte in jurul a 70-75 de euro de client”, a precizat Constantinescu intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Acest lucru a condus la o schimbare a polilor de interes in gambling, romanii fiind atrasi in continuare de mirajul castigurilor simple. “Marjele din piata au scazut destul de mult in ultimii ani, dar in ciuda acestui lucru piata de pariuri a crescut chiar si cu 10%, atat in ceea ce priveste rulajele cat si numarul de agentii. Piata de sloturi a crescut, de asemenea, cu 3-5% in 2014”, iar trendul se va pastra si in acest an”, a declarat Sorin Constantinescu.

2007-2010, boom-ul pietei de pariuri la nivel local: numarul aparatelor aproape s-a triplat

Aminteam despre criza din piata jocurilor de noroc de lux, moment de care salile de cartier au profitat la maximum. Intre 2007 si 2010 apareau atat in Bucuresti cat si in tara, zeci, poate chiar sute de agentii si spatii destinate jocurilor de noroc. Interesant este faptul ca piata a profitat din plin de aceasta schimbare, venita mai ales pe filiera Europei de Est – din Rusia si Ucraina – tari care au interzis salile de pariuri de acest fel.

“Au aparut multe firme specializate, dar care nu au rezistat mult, dovada ca s-au si inchis in ultimii ani. Daca in 2007, la nivelul intregii tari, figurau 30.000 de aparate, o data cu «invazia» sloturilor si echipamentelor din Rusia si Ucraina, numarul acestora aproape ca s-a triplat, la circa 80.000 de unitati. In prezent vorbim despre circa 70.000 de unitati in cele mai importante orase ale tarii”, a mai aratat Constantinescu.

Intrebat care sunt in momentul de fata principalele orase in care domina spatiile destinate jocurilor de noroc, expertul din piata de profil a aratat ca dupa Bucuresti – Constanta, Timisoara, Iasi, Bacau, Suceava, Oradea, Arad si Craiova sunt principalele locuri din tara unde se regaseste un numar mare de sali de gambling si un numar mare de jucatori.

Romanii, mari pasionati de jocuri de noroc: peste 1 mil. de adepti ai castigurilor din “vise”

In ceea ce priveste tipul de disciplina preferat de romani, ruleta este cea mai apreciata in cazinouri, spre deosebire de tarile dezvoltate din vest unde se joaca BlackJack sau alte jocuri de carti. “Romanii sunt gambleri, mari pasionati de jocurile de noroc, si ar face orice sa castige cat mai mult intr-o singura zi, iar apoi sa depuna banii la banca si sa traiasca din dobanzi. Ruleta, spre exemplu, este un joc scurt, la care se poate castiga repede. Romanii prefera jocurile dinamice asa cum este si cazul pacanelelor, motiv pentru care a si existat o piata buna de dezvoltare la nivel local”, sustine CEO-ul Gaming Consulting.

Conform datelor oferite de catre Sorin Constantinescu, in Romania sunt cel putin 2 milioane de oameni care au intrat cel putin o data intr-un cazino si aproximativ 500.000 – 800.000 de romani care isi petrec timpul intr-un cazino. Mai vorbim si despre piata online a jocurilor de noroc, una inca nereglementata, in care sunt aproximativ 400.000 de utilizatori, dintre care circa 100.000 de utilizatori cu frecventa crescuta.

“Vorbim despre trei tipologii de pariori: sunt cei care vor sa iasa din monotonia cotidianului, care merg intr-un astfel de spatiu o data pe saptamana chiar si cu familia si care nu cad in extrema cealalta, sunt oamenii de afaceri cu foarte multi bani care pariaza din placere si fara sa se uite la consecinte si mai sunt si cei care viseaza la un castig mare, la un jackpot, oameni care sunt cel mai expusi sa dezvolte dependenta pentru jocurile de noroc. (…) Dependenta de jocuri de noroc este mai periculoasa chiar si decat drogurile. Avem intocmita o lista neagra a acestora, care se invarte in jurul pragului de 30.000 de persoane – oameni care nu mai au voie sa intre in cazinourile de pe intreg teritoriul Romaniei din diferite cauze, dar una dintre cele mai frecvente este cea legata de dependenta”, a mai aratat Sorin Constantinescu.

Ingrijorator! Ce spun specialistii despre dependenta de jocuri de noroc si cum poate fi tratata

“Dependenta de jocurile de noroc este foarte periculoasa. Dependentele au acelasi mecanism indiferent de adictie. Aici castigul are un rol anume, fata de consumul de droguri. Exista la mijloc o varianta de a castiga, iar acest lucru creeaza nevoia de a reveni. Faptul ca un individ ascunde acest lucru este o directie care intareste comportamentul si devine adictiv. (…) Se poate ajunge pana la faliment total – fara slujba, fara familie, fara case, fara nimic. Prevenirea se face cu psihoterapie sau prin medicatie”, a declarat pentru wall-street.roCristina Fulop, psiholog.

Potrivit Cristinei Fulop, dependenta fata de jocurile de noroc este intr-o usoara curba ascendenta. “Sunt mai multi dependenti de jocuri de noroc decat in urma cu cinci ani, criza fiind unul dintre principalii factori declansatori. Un adictiv are mai multe adictii. Este fie un fumator inrait, fie un consumator de alcool. Jocurile de noroc nu merg singure”, a precizat psihologul. Intrebat de cat de repede pot cadea romanii in plasa mirajului unui castig rapid, Fulop a aratat ca totul se petrece cu o viteza fantastica.

Cristina Fulop a identificat, ca si Sorin Constantinescu, trei tipologii de pariori. “Sunt profesionisti, pentru care nimic nu este patologic, iar scopul lor este acela de a castiga bani, sunt semi-profesionistii, cei care nu sunt in totalitate adictivi si stiu cand sa se opreasca si mai sunt si adictivii, categoria cea mai influentabila si cei care dezvolta o patologie in acest sens". Ce leac exista insa pentru aceasta patologie?

“Psihoterapia este cea mai sigura. Psihoterapie de grup. Exista programe si centre unde se rezolva aceste probleme. Am avut cazuri de persoane care sufera de aceasta problema si care au trecut peste acest impas. In general oamenii care se trateaza nu revin la vechiile obiceiuri”.

Mircea Kivu, sociolog: Este un fenomen periculos. Matematic, pariorii isi pierd chiar si ultimii bani

Contactat de catre wall-street.ro, sociologul Mircea Kivu se arata surprins de numarul tot mai mare de centre de pariuri din orase, sustinand ca acest fenomen atrage oamenii care de cele mai multe ori cauta refugiu pentru a scapa de probleme. “Sunt multi oameni care isi joaca putinii bani pe care ii au la jocuri de noroc. Este periculos deoarece, matematic, isi pierd chiar si ultimii bani pe care ii au – ei sperand ca prin aceste jocuri ii vor scapa de probleme. Mergand astazi pe strada au aparut atat de multe centre de pariuri cum infloreau in anii ’90 banci la fiecare colt de strada”, sustine Mircea Kivu.

Potrivit acestuia este greu sa dai solutii si e foarte bine sa te gandesti la solutii. “Este un efect – cauza este in alta parte. Faptul ca o multime de oameni nu reusesc sa isi gaseasca o cale – un mod de a trai asezat, explica cel mai bine acest lucru. Ar putea fi solutii - sa limitezi accesul, sa impozitezi si mai mult castigurile – dar chiar si asa fenomenul nu are o finalitate”.

Noua legislatie a jocurilor de noroc – ce reglementari aduce?

S-a tot vorbit in ultimul timp despre o reglementare si mai buna a jocurilor de noroc, atat in spatiile obisnuite cat si in salile specializate, dar si in cazinourile de lux din intreaga tara, astfel ca la finele anului trecut s-a decis ca aparatele pentru jocuri de noroc (cunoscute si sub numele de “pacanele”) sa nu mai existe in magazinele de proximitate, ci sa fie disponibile exclusiv in sali special destinate pariorilor.

Schimbarea de legislatie vizeaza de asemenea si pariurile online, care nu au beneficiat de o lege foarte clara, astfel ca statul a pierdut sute de milioane de euro ca urmare a acestui lucru, a mai aratat Sorin Constantinescu. Astfel, operatorii de pariuri online vor fi impozitati cu o valoare de 16% bet-win (impozitarea pe fiecare bilet/joc castigator), asta dupa ce pana acum impozitele erau aplicate doar unor castiguri de peste 600 de lei. Impozitele pe castiguri la nivel european variaza intre 15%, in Marea Britanie si 20% in Danemarca. “Vorbim de mii de operatori online, insa estimarea mea arata ca doar 10 – 15 dintre cei mai mari vor veni sa isi ceara licenta de functionare”, a spus Constantinescu.

Cine controleaza business-urile de gambling

In Romania business-urile de gambling sunt controlate de mai multe firme care au decis sa intre pe plan local in ultimii ai, companii care au deschis mai multe sali de jocuri de noroc dar si cazinouri.

Printre cele mai importante companii specializate in jocuri de noroc se numara Metropolis (Romania), Fortuna Casino (Rusia), Admiral Novomatic (Austria), Max Bet (Ucraina), Game World (Ungaria) si cazinouri live din hotelurile bucurestene, controlate de catre israelieni (Radisson Blu, Howard Johnson sau Marriott).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri