Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca vrea sa promulge reducerea CAS si ca va avea si o consultare cu FMI pe acest subiect, dar a precizat ca, daca solutiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat sa retrimita legea in Parlament.

”Daca Parlamentul a putut fi pacalit de Guvern spunandu-i-se «vor creste incasarile pentru ca ANAF va lucra mai bine», eu sunt mai greu de pacalit din acest punct de vedere”, a spus Traian Basescu la Adevarul Live, conform Mediafax. Seful statului a mentionat ca Parlamentul a avut o abordare politica, precizand ca orice parlament ar vrea reducerea fiscalitatii. Basescu a subliniat ca el nu acuza Parlamentul pentru acest vot.

”Nici eu nu voi respinge aceasta lege atat timp cat exista o documentatie corecta”, a continuat Traian Basescu. Presedintele a precizat: ”As vrea sa am ocazia sa le spun romanilor: «Am promulgat pentru ca Guvernul are solutii corecte»”. Intrebat ce va face, avand in vedere ca premierul Victor Ponta a facut declaratii care arata ca nu va raspunde invitatiei sale la consultari, Traian Basescu a raspuns: ”Voi vedea, va trebui sa analizez si va trebuie sa am si o consultare si cu FMI”.

Presedintele a mai declarat ca, daca solutiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat sa retrimita legea in Parlament. Guvernul nu are ce cauta la Cotroceni, iar despre reducerea CAS nu are ce discuta presedintele cu Executivul, deoarece proiectul de lege care reduce contributiile de asigurari sociale este votat de Parlament, astfel ca Basescu fie promulga actul, fie il retrimite in Parlament, afirma premierul Ponta. "Eu am avut intotdeauna si cat voi fi prim-ministru voi avea aceeasi atitudine: nu a fost niciodata si nici nu va merge, cat sunt eu prim-ministru, Guvernul la Cotroceni. Guvernul e la Piata Victoriei, daca vrea presedintele, sa avem tot felul de invitati pe acolo, poate sa treaca. Daca vrea sa aiba un dialog cu mine, sigur, ma voi duce, m-am mai dus si cu alte ocazii, nu ca m-ar fi ascultat prea mult, dar macar ca sa pastram respectul pentru textele constitutionale si pentru institutii, insa in aceasta situatie concreta daca vrea sa se consulte cu mine pe tema reducerii CAS, nu se consulta cu persoana potrivita, pentru ca nu e o masura a Guvernului, ci una care tocmai a fost adoptata de Parlament, culmea si in unanimitate", a spus Ponta la Antena 3.

El a aratat ca, in aceasta situatie, presedintele fie nu poate decat promulga proiectul de lege sau sa retrimita documentul in Parlament, unde va fi votat din nou in septembrie pentru a fi aplicat din octombrie. "Daca ii este drag de mine si vrea sa ma vada pe la Cotroceni, mie nu mi-e drag de dansul, dar ma duc, insa Guvernul nu are ce cauta la Cotroceni si despre reducerea CAS nu avem ce discuta pentru ca e o lege votata de Parlament. Daca vrea, sa discute cu Parlamentul, dar nu cred ca vrea sa convoace tot Parlamentul la Cotroceni", a adaugat premierul.

Anterior, premierul Ponta a afirmat ca este dispus sa se intalneasca cu presedintele Basescu si chiar "cu teroristii "daca acest lucru este bine pentru tara, dar ca pentru reducerea CAS seful statului trebuie sa se consulte, eventual, cu Parlamentul, nu cu Guvernul, deoarece legea CAS este votata de parlamentari "Ma duc la orice consultari daca ii este drag de mine - mie nu imi e drag de el - ma duc sa discut pe orice probleme institutionale doreste, dar ce sa ne consultam pe legea CAS daca aceasta este aprobata de Parlament ?", a spus Ponta la Romania TV.

Liderul PSD, premierul Ponta a precizat ca, in cazul in care presedintele Traian Basescu nu va promulga reducerea CAS, atunci proiectul de lege va reveni in Parlament, va fi din nou votat, iar presedintele va fi obligat de aceasta data sa promulge actul normativ, reducerea CAS urmand astfel sa fie aplicata din luna octombrie, conform propunerii Guvernului votata de Parlament. El a apreciat ca presedintele a vorbit despre reducerea contributiilor de asigurari sociale fiind total nepregatit si a precizat ca, daca acesta doreste totusi o intalnire cu Guvernul pe tema CAS, ii va transmite "o hartie" in care ii va explica faptul ca o astfel de consultare cu Guvernul este tardiva, deoarece reducerea CAS a fost deja votata de Parlament.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca a primit la promulgarea legea privind diminuarea CAS si ca are semne de intrebare privind oportunitatea masurii, precizand ca in aceste conditii invita Guvernul la consultari.
El a spus ca nu va promulga legea pana nu va avea o discutie serioasa cu Guvernul despre sursele din care va fi suportata reducerea CAS. "Problema este daca nu punem in risc stabilitatea fiscal-bugetara a tarii si, in lipsa unor masuri convingatoare, aceasta masura pune sub risc acordul cu FMI si stabilitatea fiscala si bugetara a tarii", a spus presedintele.

Seful statului a mai spus ca este de parere ca Guvernul are ca tinta acoperirea deficitului rezultat prin micsorarea CAS prin cresterea taxei pe proprietate de 2-3 ori. "Sunt ingrijorat cu privire la efectul promulgarii acestei legi de reducere a CAS si, din acest motiv, voi uza de articolul 86 din Constitutie si voi invita Guvernul la consultari, articolul spune ca presedintele poate consulta Guvernul in probleme urgente sau probleme de importanta deosebita", a spus seful statului. Presedintele Traian Basescu a declarat ca a primit spre promulgare legea de reducere a CAS si, in conditiile in care este un adept al reducererii fiscalitatii, are mari semne de intrebare asupra oportunitatii acestei masuri.

Deficitul la fondul de pensii va ajunge la 18 miliarde de lei

Seful statului a precizat ca oportunitatea este legata de realitatea fondului de pensii. "In momentul de fata, avem un deficit pentru anul acesta la fondul de pensii de 12,5 miliarde de lei. Reducerea cu 5% a CAS la societati adauga la deficitul de 12,5 miliarde inca 5 pana la 5,5 miliarde de lei", a mentionat Traian Basescu, adaugand ca evaluarea Presedintiei este de 5 miliarde, iar cea a Consiliului Fiscal este de 5,5 miliarde, deficit suplimentar la fondul de pensii.

Potrivit lui Basescu, aceasta ar insemna un deficit la fondul de pensii de 18 miliarde de lei. El a a mai aratat ca legea nu propune reducerea CAS la salariati, ci la societati, deci salariatii nu au niciun avantaj. "Imi este greu sa imi imaginez modul in care va fi compensata cresterea deficitului fondului de pensii", a afirmat Traian Basescu.
Presedintele a spus ca varianta data de premier, in expunerea de motive la aceasta lege, este imbunatatirea colectarii de catre ANAF.

"Stim foarte bine ca bugetul din 2013 a suferit trei rectificari succesive in minus, datorita necolectarii conform planificarii pe care a avut-o Guvernul. Anul acesta, pe primele sase luni, cu toata introducerea taxei pe stalp, pe primele sase luni avem un deficit de 2,4 miliarde de RON, deci rectificarea va fi din nou negativa, si anul acesta. Nu vad de unde poate veni credibilitatea pentru ca, peste noapte, sa se imbunatateasca colectarea in asa masura incat sa putem compensa cele cinci miliarde, din imbunatatirea colectarii", a mai declarat Traian Basescu. El a adaugat ca sursa propusa de Guvern este "lipsita de credibilitate" si a adaugat ca "Guvernul va trebui sa aplice alte masuri care se vor duce din nou la populatie, ca si cele 35 de taxe introduse anul acesta, fie ca vorbim de taxa pe combustibil, de taxa pe stalp, care se rasfrang asupra populatiei".

Taxele pe proprietate vor creste de 2-3 ori

Presedintele Traian Basescu a dat si cateva variante de masuri pe care Guvernul le-ar putea lua pentru a acoperi acest deficit suplimentar la fondul de pensii. "Cred ca una din tintele Guvernului pentru a acoperi deficitul suplimentar de 5,5 miliarde creat la fonul de pensii va fi cresterea de doua la trei ori a taxei pe proprietate, ceea ce va fi extrem de dificil, in mod special pentru pensionari", a opinat el.

Potrivit sefului statului, alte masuri ar putea fi marirea taxelor actuale sau inventarea de taxe noi. "Eu cred ca se vor indrepta catre taxa pe proprietate", a adaugat Basescu. Seful statului a mentionat ca mai sunt solutii pentru acoperirea acestui deficit, precum cresterea numarului de locuri de munca, dar in acest moment se vede o crestere a somajului, potrivit Eurostat, de la 7,1 la 7,3 in Romania.

Basescu a mai spus ca o alta solutie ar fi cresterea salariului, in conditiile in care Romania are 4,4 milioane de salariati si 5,4 milioane de pensionari, ceea ce inseamna "un dezechilibru urias", dar acest lucru nu va fi acceptat nici de catre firme si nici bugetul de stat nu ar putea suporta aceasta marire de salarii. Presedintele a mai afirmat ca o alta sursa ar fi "taierea investitiilor", aratand ca pe primele sase luni, investitiile sunt mai mici cu 25% fata de primele sase luni ale anului precedent.

"Probabil se va merge pe relocarea banilor de la investitii catre fondul de pensii, dar asta va insemna diminuarea locurilor de munca. Deja au efectul reducerii cu 25% a banilor de investitii, cu cresterea somajului, cu 0,2%", a apreciat Traian Basescu. Seful statului a mai expus o alta solutie, si anume accelerarea absorbtiei fondurilor.
"Avem o situatie dezastruoasa", a comentat Basescu, precizand ca exista un risc de dezangajare consistent, in acest moment, de peste un miliard de euro, pentru anul acesta.

"Sunt solutii, una mai proasta ca alta, plecand de la premisa ca cele bune sunt greu de aplicat", a mai declarat Traian Basescu. El a continuat: "Sunt ingrijorat cu privire la efectul promulgarii acestei legi si din acest motiv voi uza de articolul 86 si voi invita Guvernul la consultari". Traian Basescu a precizat ca articolul 86 din Constitutie spune ca presedintele poate consulta Guvernul in probleme urgente sau probleme de importanta deosebita.

"Aceasta este, din punctul meu de vedere, o problema de o importanta deosebita", a continuat Traian Basescu.
El a prezentat si "riscurile" aplicarii acestei legi, afirmand ca exista riscul "deteriorarii echilibrelor macroeconomice", obtinute cu sacrificii uriase, ca urmare a masurilor din 2010, pe care "le regreta si acum, dar care au trebuit sa fie facute".

"Ar fi pacat sa ajungem din nou intr-o situatie, in 2015, cum a fost cea din 2010, dupa alegeri, tot ca urmare a unor masuri nesabuite ale unui premier, la vremea aceea Calin Popescu Anton Tariceanu. Tot masuri electorale, pe care apoi romanii le-au platit extrem de scump. Si aceasta este o masura buna, daca ar putea fi aplicata, dar, din pacate, este o masura electorala pentru ca nu are sustenabilitate", a precizat Traian Basescu. Seful statului a mai aratat ca un alt risc este deraierea acordului cu Fondul Monetar International.

"Nu ar fi o mare problema ca deraiaza acordul cu Fondul, marea problema este ca, in lipsa acordului cu Fondul, pierdem top-up-ul, acel adaos de 10 procente pe care Uniunea Europeana il pune la proiectele pe fonduri de coeziune", a mai explicat presedintele Basescu. Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Numarul actual al salariatilor din Romania este de aproximativ 4,6 milioane. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri