Recrutarea si managementul angajatilor sunt din ce in mai moderne si tehnologizate, fapt pentru care specialistii in HR depasesc metodele standard si se concentreaza pe gasirea viitorilor angajati pe retele sociale. wall-street.ro iti prezinta care sunt ultimele tendinte in domeniul resurselor umane prin cel mai nou proiect editorial, HR 2.0: tehnologia in HR.

Folosirea solutiilor de cloud computing pentru stocarea datelor, dispozitivele mobile pentru accesarea acestor date si instrumentele informatice de analiza si diagnoza tip business intelligence sunt cele mai noi metode la care apeleaza companiile, potrivit specialistilor de la compania de recrutare romaneasca APT Group.

Astfel, companiile isi concentreaza eforturile de tehnologizare pe trei zone de evolutie specifice:

1. Integrarea pe retelele de socializare. De aici, utilizarea tehnologiilor sociale, mai ales in managementul talentelor si in promovarea brandului de angajator.
2. Managementul talentelor in timp real, prin softuri care furnizeaza analize de tip up-to-the-minute.
3. Utilizarea dispozitivelor mobile (smartphone-uri si tablete).

Tehnologia in HR: cum isi cauta angajatorii personalul ACUM

Pentru gestionarea proceselor de recrutare, sunt dezvoltate aplicatii care permit promovarea joburilor prin retelele de socializare, mass-media online si aplicatii mobile. Astfel, potrivit platformei Recruiterbox, prognozele pentru 2014 la nivel global sunt:

- In 2014, peste 90% dintre angajatori vor folosi social media pentru recrutare, iar 73 % dintre recrutori vor verifica profilurile de social media ale candidatilor.
- 70 % dintre oameni utilizeaza dispozitivele lor mobile pentru a cauta locuri de munca.
- Peste 25% dintre companiile de recrutare folosesc ATS (Applicant Tracking System), sistem de verificare a candidatului.
- Aproape 60 % dintre companii angajeaza in prezent prin retelele sociale.
- Peste 40 % dintre interviuri se fac online, prin sisteme video.

"In Romania, putem vorbi despre o dublare in ultimii doi ani a gradului de utilizare a retelei sociale profesionale, LinkedIn, in procesele de recrutare, mai ales pe proiectele de recrutare specialisti si manageri. Cred ca teoria care circula, privind verificarea candidatilor inclusiv pe contul lor de Facebook, este un cliseu: in proiectele de mass recruitment, niciun recrutor n-ar avea timpul necesar, iar candidatii la pozitii manageriale si de high-level nu au in general cont de Facebook. In plus, am auzit multi consultanti de recrutare apreciind ca o invadare a intimitatii personale, acest tip de verificare", au spus reprezentantii APT Group.

In paralel, sistemele de recrutare tip ATS (Applicant Tracking System) si platformele de gestionare a proceselor de selectie si recutare, solutiile integrate de administrare de personal sunt supuse unui proces continuu de dezvoltare si adaptare la evolutia tehnologica si la solicitarile pietei. Fara a se califica la categoria tehnologii noi, trebuie totusi mentionata evolutia la nivel global rapida a ratei de utilizare a video chat-ului (ex. Skype) pentru interviuri si a conversiilor in format YouTube a CV-urilor si scrisorilor de intentie.

La nivel de softuri utilizate, in Romania are loc mai degraba, in acest moment, o rafinare a celor deja existente, fie pentru actualizare, fie pentru customizarea platformelor, in concordanta cu specificul proiectelor de recrutare derulate, potrivit APT Group.

La nivel international, insa, modul in care recrutorii folosesc tehnologia devine din ce in ce mai sofisticat. Printre cele mai proaspete tendinte in Occident se numara varianta de HR a hackathon-ului sau platforme de recrutare care iti exporta automat CV-ul pe conturile de retele sociale.

Cele mai noi formule de recrutare

Industria IT inspira procesul de recrutare, ceea ce a dus la aparitia la nivel international a platformelor de recrutare pentru studenti cum ar fi HackerHub, parte din reteaua universitara de recrutare ReadyForce, unde studentii se pot inregistra, isi pot crea profilul si CV-ul, iar informatiile sunt ulterior exportate si pe LinkedIn.

Tot asa s-a nascut si varianta HR a hackathon-ului, sub forma unui targ de cariera pentru studentii IT-isti, unde acestora li se testeaza competentele acolo, pe loc, pe proiecte de programare punctuale, puse la dispozitie de potentialii angajatori. Abia dupa aceea CV-ul lor este inclus in platforme de recrutare dedicate. Cel mai mare eveniment de acest tip a avut loc in aprilie, in cadrul prestigioasei universitati californiene, UCLA, unde a participat un numar record de 1.500 de pasionati ai programelor de software.

Recent a fost anuntata platforma TULIP, care reuneste toate procesele de contabilitate, salarizare si resurse umane pe care o companie le are la nivel european, si care permite astfel gestiunea integrata a acestora, indiferent de numarul si locatia geografica a sediilor companiilor. Softul include servicii de administrare/scanare a documentelor, servere interne pentru gazduirea datelor/documentelor electronice, implementarea tehnologiei OCR si arhivarea electronica.

Managementul angajatilor: ce softuri folosesc companiile

Tehnologiile de management al compensatiilor (ICM) sunt solutii complete care, pornind de la identificarea formulelor optime, a costurilor pentru diferite seturi de stimulente, pot ajunge pana la simularea de scenarii alternative cu componente de diferite tipuri de specificatii si furnizarea de analize predictive.

Stiintele cognitive si comportamentale, esentiale in programele de evaluare a dezvoltare a personalului, beneficiaza si ele de un amplu registru de aplicatii de tip SaaS, cum este APT360, instrument romanesc care foloseste un set de competente si standarde de referinta ce permite traducerea fiecarui tip de job intr-un profil relevant (daca se evalueaza performanta angajatilor) si formularea standardelor de performanta (in cazul evaluarii proceselor sau departamentelor).

Intens declaratul Razboi al Talentelor (in fapt, o vanatoare acerba de talente) beneficiaza de o arma sofisticata, simulatorul de business. Este un fel de sala de fitness destinata talentelor, un soft prin care se urmareste identificarea abilitatilor de management.
Pentru comunicarea interna si in strategiile de dezvoltare si retentie a personalului s-au imprumutat deja formule de la sistemele noi de recrutare. In companiile de IT sunt organizate maratonuri interne de programare, dupa modelul hackathon-ului, asezonate cu servicii de masaj si tatuare, concerte, la pachet cu tone de cafea.

Tehnologiile sociale sunt instrumente tot mai folosite in strategiile de HR intern, gandite sa faciliteze si sa eficientizeze colaborarea si comunicarea atat intern, intre colegi, cat si intre business-uri sau organizatii. Statisticile spun ca angajatii folosesc pana la 28% din timpul lor pentru email-uri si pana la 20% pentru cautarea de informatii interne. Spre exemplu, firma germana DATEV a pus la punct un soft de comunicare sociala interna, bazat pe Microsoft Sharepoint, prin care a redus cu pana la 35% timpul irosit.

Aceste tehnologii de ultima generatie au intrat deja in portofoliul de instrumente HR, in principal utilizate de marile agentii de recrutare, dar si de companiile cu o politica a resurselor umane bine ajustata la rata de transformare si viteza de schimbare a societatii.

Vrei sa afli cele mai noi provocari si tendintele anului in domeniul resurselor umane? Stii care sunt cei mai importanti factori care influenteaza acest sector? Vrei sa fii la curent cu noutatile din piata muncii? Inscrie-te la cea de-a treia editie a conferintei HR 2.0, eveniment organizat de wall-street.ro miercuri, 28 mai.

Sursa foto: Portret de businessman/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri