Procesul de dezintermediere va cere foarte mult timp. Romania are nevoie de cel putin 5 ani de crestere economica sustinuta si care sa se simta in mod real de catre consumatori si firme, pentru ca gradul de incredere sa creasca pana la un nivel care sa incurajeze consumul si investitiile, au precizat reprezentantii Coface Romania cu ocazia Conferintei de Risc de Tara.

In opinia analistilor Coface, simpla ieftinire a creditelor nu va creste accesul companiilor la creditare.

In contextul relaxarii politicii monetare operate de BNR incepand cu mijlocul anului 2013, dobanzile ROBOR au coborat sub 2%, un nivel record care face posibila reluarea creditarii. Insa, specialistii de la Coface considera ca firmele sunt in continuare prea indatorate pentru a beneficia de conditiile de finantare foarte bune.

Pe de alta parte, gradul crescut de neincredere se resimte si in randul populatiei, care prefera sa isi tina economiile in banci la dobanzi din ce in ce mai mici si sa evite alocarea disponibilitatilor banesti catre consum.

"Aceasta situatie este similara cu Franta, dar complet diferita de Germania, unde somajul este stabil si consumatorii au incredere, consumul fiind reluat".

Analistii Coface mizeaza totusi pe o revenire a consumului in acest an, cu 1,5-2%, o cifra modesta, dar care este totusi de 3 ori mai mare decat datele raportate pentru final de noiembrie 2013.

"Consumul va creste in mod temperat, desi au fost create toate premisele revenirii, dar trebuie sa tinem cont ca mediul privat este in continuare supraindatorat", a spus Constantin Coman, country manager Coface Romania.

De altfel, consumul ar putea fi motorul principal al cresterii economice in acest an, in contextul in care are o contributie de 70% in formarea PIB. Coface estimeaza pentru 2014 un avans al PIB de 2,1%, mai putin decat estimarea de 2,5% de anul trecut, in conditiile in care agricultura va avea un efect zero in scenariul de baza, iar exporturile vor decelera.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri