Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dat la ultima sedinta de politica monetara inca un semnal pentru reducerea dobanzilor la credite. Relaxarea monetara anuntata de cateva luni de BNR si inceputa efectiv dupa sedinta CA din 1 iulie ar trebui sa forteze bancile sa taie dobanzile la credite.
De altfel, Isarescu considera ca scaderea dobanzilor la unele credite acordate de banci se va observa in aceasta vara, dupa ce banca centrala a redus luni dobanda cheie.

"Banca Nationala a dat semnalul pentru reducerea dobanzilor la credite. Cred ca este si o chestiune de incredere, adica bancile trebuie sa vada ca aceasta tendinta este de durata, nu este una accidentala. Si prin faptul ca, pe de o parte, de mai multe luni dobanzile pe piata monetara sunt sub 5,25%, iar pe de alta parte, acum coborand si dobanda de politica monetara, inclusiv acest comunicat (comunicatul detaliat dupa sedinta Consiliului de Administratie al BNR - n,.r.), care are un accent pe mesajul pozitiv pe care-l dam sistemului bancar, mediului de afaceri si publicului din Romania, eu cred ca transmisia ar trebui sa se faca destul de repede", a declarat Isarescu intr-un briefing de presa dupa sedinta CA.

El a aratat ca BNR nu poate impune bancilor sa reduca dobanzile la credite, iar fiecare banca are o autonomie, o gestiune, fiecare isi face calculele de armonizare necesare.

Dobanzile la credite au urcat in ultimul an: nici vorba de relaxare

Pana acum, bancile nu au inceput pe ansamblu relaxarea conditiilor de creditare, la imprumuturile in lei, dobanda anuala efectiva (DAE) urcand cu aproape 50 de puncte de baza la creditele de consum in perioada iunie 2012-mai 2013, de la 14,84% la 15,20%.

Inlesnirea creditarii nu s-a vazut pe segmentul imprumuturilor in moneda nationala nici la creditele ipotecare, DAE avansand in aceeasi perioada de la 7,51% la 7,82%


De asemenea, DAE in cazul creditelor noi acordate populatiei in euro a ramas relativ constanta in ultimul an, cu o crestere nesemnificativa de la 7,43% la 7,49%.

Pe de alta parte, in cazul creditelor pentru locuinte, DAE a scazut usor in perioada iunie 2012-mai 2013, de la 5,25% pe an, la 5,10%.

Bancile testeaza piata, in general prin lansarea sau mentinerea campaniilor promotionale la credite

Daca pana acum, pe ansamblul sistemului bancar, nu putem vorbi de scaderea dobanzilor la imprumuturi, odata cu inceperea procesului de relaxare monetara si cu mesajele tintite spre banci din partea guvernatorului Isarescu putem spera la un timid inceput de scadere a dobanzilor.

De altfel, doua dintre cele mai mari banci din piata, Raiffeisen Bank si BCR, sustin ca trend-ul de scadere a dobanzilor la creditele in lei va continua.

Daca in cazul Raiffeisen, putem vorbi de un proces de relaxare inceput din mai, intrucat banca a redus cu 1 punct procentual dobanda fixa practicata in cazul creditelor de nevoi personale negarantate, BCR a operat recent o majorare a discount-ului de dobanda acordat clientilor care iau credite in lei pentu casa si are isi incaseaza salariul prin BCR sau decid sa faca acest lucru.

Si Raiffeisen a operat de la 1 iulie o reducere cu 0,25% a marjei practicate de banca penntru creditul imobiliar in lei, ceea ce se cumuleaza si scadere indicelui ROBOR la 3 si 6 luni, reducerea dobanzilor potrivit declaratiilor facute pentru wall-street.ro de reprezentantii Raiffeisen ajungand astfel la 1,58%.

"Raiffeisen Bank a efectuat modificari de dobanda in ultima perioada, atat pentru creditele garantate cat si negarantate, iar aceste modificari confirma trendul de scadere a dobanzilor la credite in lei. Banca pune accentul in ultimii ani pe creditarea in lei, creditele de consum fiind acordate exclusiv in moneda nationala", au declarat reprezentantii bancii.

Alte banci mai mici prefera sa testeze apetitul clientilor pentru imprumut si sa faca pasi si mai mici catre relaxarea conditiilor de creditare prin oferte promotionale acordate pentru perioade determinate de timp, probabil in ideea de a reanaliza conditiile de piata si strategia bancilor concurente dupa perioadele de promotie.

Credit Europe Bank, de exemplu, ofera conditii speciale la creditele de nevoi personale acordate in moneda nationala pana in septembrie.

Banca va calcula rata dobanzii pentru imprumuturile de nevoi personale tinand cont de indicele ROBOR la 3 luni, in loc de ROBOR la 6 luni, la care se va adauga marja fixa a bancii. Comisionul de administrare lunar aplicabil la soldul creditului va fi redus cu peste 60%, potrivit unui comunicat transmis de banca.

Si Banca Romaneasca are in derulare o campanie in ceea ce priveste imprumuturile de consum, inceputa in februarie 2013, prin care ofera o dobanda promotionala, dupa cum a precizat Dan Grigoriu, director al Diviziei Produse si Segmente Retail la Banca Romaneasca.

Volksbank a decis prelungirea unei promotii in cazul unui credit de consum fara ipoteca, atasat la un cont de economii, dobanda fixa coborand cu circa 2,5%. Campania bancii a inceput in aprilie si era planificata sa se incheie in mai, insa promotia s-a prelungit pana la 31 iulie.

Pe de alta parte, reprezentantii Volksbank au declarat pentru wall-street.ro ca in ultimele trei luni nu au efectuat reduceri de dobanzi la credite si nici nu au in plan modificari in viitorul apropiat.

Mai multe banci mici ar putea sa testeze piata in urmatoarea perioada cu astfel de campanii promotionale care sa scada in temporar dobanzile la credite, dar trendul de relaxare a conditiilor de creditare va fi impus cel mai probabil de bancile din top.

Celelalte banci mari din piata nu au raspuns intrebarilor wall-street.ro cu privire la eventualele taieri de dobanzi aplicate in ultimele luni sau a intentiilor de a face acest lucru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri