Restructurarea companiilor de stat, ca si a celor private, este intotodeauna necesara pentru a se adapta pietei si situatiei financiare, dar procedurile, existente in toata Europa, nu incep de maine-poimaine, a declarat premierul Victor Ponta, care a precizat ca vor ramane si societati subventionate
El a raspuns astfel la solicitarea presei de a comenta informatia conform careia Guvernul va incepe un program de concediere de angajati din 16 companii din sectorul energetic.

"Eu nu am vazut documentul. Nu cunosc acest lucru si o sa-i intreb pe ministri. Am vazut si eu stirea, este vorba pana in 2018. Nu a fost prezentata in Guvern o asemenea strategie", a spus Ponta.

Intrebat daca este nevoie, totusi, de un proces de restructurare in companiile de stat, premierul a aratat ca un astfel de proces este necesar intotodeauna, inclusiv in administratie.

"Este nevoie intotodeauna, si in administratie, de restructurari. De fapt, fiecare companie privata, si cele la care lucrati dumneavoastra, continuu se adapteaza pietei si situatiei financiare, dar nimeni nu vine acum sa dea cu bomba prin piata ca nu stiu ce restructurare se face pe la vreun trust sau la vreo companie. Ceea ce stiu este ca, in mod clar, si companiile la care statul este in continuare actionar trebuie incet-incet sa intre intr-o logica in care sa nu creeze pierderi. Pe de alta parte, exista si companii care au fost si vor ramane subventionate, vorbim de metrou, compania Hunedoara si altele care trebuie ajutate, nu pot fi lasate asa. Lucrurile astea se intampla in toata Europa, dar nu e vorba de nimic care sa se intample maine, poimaine sau ceva de care sa fi luat vreo decizie", a spus Ponta.

Guvernul va incepe un program de concediere de angajati din 16 companii din sectorul energetic, in baza unor proiecte de restructurare si reorganizare care vor fi aplicate in intervalul 2013-2018, salariatii concediati urmand sa beneficieze de plati compensatorii si venit lunar de completare.

Un document obtinut de Mediafax releva ca sistemul de protectie sociala care va fi acordat acordat persoanelor ce urmeaza sa fie disponibilizate prin concedieri colective incepand cu acest an si pana in 2018, ca urmare a restructurarii si reorganizarii unor companii de stat, a fost deja pregatit de Guvern si urmeaza sa fie introdus in perioada imediat urmatoare.

"Analizele economico-financiare efectuate la nivelul fiecarei companii nationale au conturat perimetrele miniere de perspectiva, precum si cele ce urmeaza a fi inchise. Drept urmare, fiecare operator economic va intocmi un program de restructurare prin care va stabili numarul de salariati ce urmeaza a fi disponibilizati in perioada 2013-2018 si care vor beneficia de protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective. Scopul consta in reorganizarea activitatii societatilor comerciale si, de asemenea, un pret competitiv al energiei electrice si termice, care presupune disponibilizarea unui numar de salariati", se arata in document, fiind invocate totodata si angajamentele asumate de Guvern in fata Fondului Monetar International.

Documentul, elaborat sub forma unui proiect de ordonanta de urgenta, stabileste ca societatile care pot efectua concedieri colective si numarul de salariati ce urmeaza sa fie disponibilizati se stabilesc prin hotarare a Guvernului, daca exista un program de restructurare sau reorganizare aprobat, astfel incat concedierea colectiva sa nu depaseasca termenul de 31 decembrie 2018. Acelasi document include insa si o lista de 16 companii care au sau vor avea programe de restructurare sau reorganizare aprobate pana in anul 2018.

Pe aceasta lista au fost incluse Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Nationala de Inchidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Nationala a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Nationala a Sarii, Societatea Nationala a Huilei Petrosani, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cuprumin Abrud, Baita Stei, Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti, cu filialele sale, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galati, Electrocentrale Bucuresti, Electrica, cu filialele sale, si Transelectrica, de asemenea cu filialele sale.

In document este introdusa si o lista a companiilor care pot angaja salariati concediati colectiv, dar numai la activitati de conservare, inchidere, ecologizare si monitorizare postinchidere a minelor. Pe aceasta lista figureaza Minvest Deva, Societatea Nationala de Inchidere Mine Valea Jiului, Remin Baia Mare, cu filialele sale, Compania Nationala a Uraniului Bucuresti, Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti, cu filialele sale, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Nationala a Sarii Bucuresti, Cuprun Min Abrud, Baita Stei.

Programele de restructurare vor include obligatoriu "salariatii care se incadreaza in prevederile Legii 263/2010 privind pensia pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, masura aplicandu-se inclusiv membrilor alesi in organele executive de conducere ale organizatiilor sindicale", se arata in document.

Persoanele concediate vor primi indemnizatie de somaj, venit lunar de completare si plati compensatorii acordate in conformitate cu prevederile contractelor de munca aplicabile la nivelul fiecarei societati. Venitul lunar de completare se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.

Venitul de completare se acorda lunar, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta, respectiv pe 12 luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 -10 ani, pe 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 si 15 ani, pe 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 si 25 de ani, si pe 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de peste 25 de ani.

Pot beneficia de plati compensatorii numai persoanele care au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu cel putin 36 luni inainte de data concedierii. Beneficiaza de protectie sociala si persoanele care au fost preluate prin protocol de alte societati daca au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu societatile de la care au fost preluate, in perioada prevazuta, si cele care au fost preluate de societatile rezultate in urma divizarii sau a altor forme de reorganizare a societatilor, dar din nou daca au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu societatile supuse divizarii sau altor forme de reorganizare in perioada prevazuta.
Nu pot beneficia persoanele care au mai primit plati compensatorii acordate urmare a unui plan de concediere colectiva, indiferent de actul normativ prin care a fost reglementata concedierea colectiva


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri