Cel mai optimist broker, pe cea mai verde piata
Romania, atractiva pentru investitorii in energia regenerabila
Avantajele certificatelor de emisii de CO2
Pasiunea pentru trading si grija pentru mediu
Noutati de la Vienna Investment Trust
“Sunt la fel de optimist, dar criza m-a adus cu picioarele pe pamant”
2 / 6

Romania, atractiva pentru investitorii in energia regenerabila

Adrian Simionescu spune ca se numara printre adeptii curentului de stopare a incalzirii globale, schimbarea climatica facandu-se simtita din ce in ce mai mult.

Dupa ce Vienna Investment Trust a devenit membru cu drepturi depline la Bluenext, a intrat in contact cu marile companii energetice si banci de investitii, mai ales ca sunt singurii din Romania.

“Zona Europei Centrale si de Est si Romania li se pare atractiva, cu atat mai mult cu cat ultimele sondaje spun ca regiunea are un foarte mare potential in energia regenerabila. Pe de o parte, ECE are o traditie in productia de energie si indeplineste conditiile de amplasare a acestor investitii, dar si din cauza faptului ca cea mai mare parte a instalatiilor sunt invechite si eforturile autoritatilor in ideea reducerii poluarii si producerii de energie verde sunt foarte mici”, explica Simionescu.

Mai mult, in plina criza de lichiditati, marii giganti energetici dispun de resurse de ordinul miliardelor de euro, destinate exclusiv investitiilor in energie alternativa.

Managerul Vienna Investment spune ca a inceput o campanie in tara, de educare a producatorilor de energie a celorlalte categorii de poluatori din industria siderurgica, ciment, var.

“Este o piata noua, un domeniu inca necunoscut, cu atat mai mult cu cat tara noastra a fost mai mult spectatoare si impinsa de la spate de Comisia Europeana”.

Dupa integrarea in Uniunea Europeana, Romania se supune acelorasi reguli ale comunitatii, de reducere cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, conform protocolului de la Kyoto, un acord international privind mediul, la care au aderat 160 de tari, din 1997 pana in prezent.

Protocolul de la Kyoto obliga tarile semnatare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 5% sub nivelul emisiilor din 1990, in perioada 2008-2012, iar Uniunea Europeana s-a angajat sa reduca un procent de 8%. Reducerile se refera la trei dintre cele mai importante gaze: dioxid de carbon (CO2), metan (CH4) si oxizi de azot (N2O) - care se vor masura comparativ cu anul de baza 1990.

Pentru Romania, dupa interventiile suplimentare ale unor specialisti, anul 2000 a fost luat ca referinta, pentru ca alocarile ar fi fost prea mari daca s-ar fi luat in 1990.

Scopul alocarii certificatelor de emisii de gaze prin acest tratat a fost sa le dea posibilitatea producatorilor, practic a poluatorilor, sa valorifice certificatele si banii, sa ii investeasca in tehnologii de reducere a emisiilor de noxe pentru care primesc un alt tip certificat, pentru a stimula reducerea poluarii si cresterea ponderii de energie verde, a mai explicat Simionescu.

In luna aprilie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a stabilit ca certificatele de emisii de gaze cu efect de sera (CO2) sunt valori mobiliare si sunt incidente prevederilor aplicabile legislatiei pietei de capital din Romania, pe fondul hotararii Bursei din Sibiu de a constitui si administra un sistem alternativ de tranzactionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri