Dafora – vedeta ultimelor zile
Compa – cel mai mare randament de la inceputul anului
Taramul speculatorilor sau epuizarea blue-chips-urilor?
2 / 3

Compa – cel mai mare randament de la inceputul anului

Titlurile producatorului de piese auto Compa (CMP) au consemnat cel mai mare randament de la inceputul anului dintre emitentii listati la BVB.

“Cresterea de peste 246% in doar 9 luni pare extrema la o prima vedere, insa daca luam in considerare ca la inceputul anului scaderea emitentului din maxime era de peste 95%, potentialul de crestere este inca unul destul de ridicat”, se arata in raportul Intercapital.

Motivele acestui randament sunt inca ambigue, mai ales ca in primul semestru al acestui an Compa a afisat un profit de 14 ori mai mic fata de perioada similara a anului trecut.

Totusi, interesul ar putea fi explicat prin faptul ca emitentul a reusit sa se mentina pe profit, in ciuda faptului ca exporta o mare parte din productie si activeaza intr-un domeniu puternic afectat de criza economica globala (industia auto).

“Compania nu a fost foarte transparenta si multi investitori sunt inca in ceata si au tranzactionat din inertie. Este o actiune aflata pe val in acest moment, multi investitori o pot folosi pentru crearea unor randamente superioare. Vom vedea cum sta, in realitate, la raportarile pentru trimestrul al treilea”, explica Marcel Mugoci.

Compa a scazut foarte mult in 2008, a ramas cu mai putin de 6% din valoarea ei de la finalul lui 2007, ceea ce este o scadere exagerata.

“Fiind si o actiune cu lichiditate redusa, a avut in aprilie si la inceputul lui mai cresteri spectaculoase”, explica Brendea.

Analistii Intercapital spun ca, desi investitorii care au pastrat titlurile CMP in portofoliu au facut o investitie inspirata de la inceputul anului si pana in prezent, emitentul consemneaza inca pierderi foarte mari fata de maximele istorice atinse.

In saptamana trecuta, randamentul titlurilor Compa este de aproximativ 33%, iar volumele de tranzactionare incep sa fie din nou destul de ridicate.

“Saptamana incheiata este prima de aprecieri consistente dupa o perioada foarte lunga in care tranzactiile au fost foarte scazute, iar evolutia pretului relativ constanta. Indicatorii de evaluare destul de atractivi inca (P/B si P/S sunt sub media emitentilor de la cota bursei, adica 0,57 si respectiv 0,32), dar si corectia foarte mare suferita de emitent pe tot parcursul anului 2008 pastreaza inca un potential ridicat pentru acest emitent si pentru perioada urmatoare”, se mai arata in raportul Intercapital.

In sedinta de ieri, Compa a scazut cu -6%.

“Daca emitentul va reusi sa isi imbunatateasca rezultatele in contextul revenirii economice, iar trendul general al BVB se mentine unul ascendent, actiunile Compa Sibiu vor ramane in continuare in topurile cresterilor in acest an”, estimeaza Nicu Grigoras.

Profitul Compa Sibiu s-a redus de 14 ori in S1


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri