Radiografia primelor 6 luni: Corectitudine sau munca la negru?
Toate drumurile duc spre Asia
Ce varianta va alege Pasmatex? Macedonia vs. Serbia
3 / 3

Ce varianta va alege Pasmatex? Macedonia vs. Serbia

Maria Grapini se va intalni peste 2 saptamani cu agentia de investitii straine din Macedonia pentru a studia posibilitatea relocarii productiei din fabrica din Timisoara. Grapini nu exclude pentru aceasta mutare nici Serbia, avantajul sau fiind proximitatea.

“In Serbia am fost si am facut o testare a pietei de la produse alimentare pana la cele nealimentare. Toate sunt mai ieftine decat in Romania. Salariile si costurile cu salariile sunt convenabile. In Macedonia costurile cu salariile sunt la 21%, iar in Romania se duc spre 60-70%. Ca si om de afaceri ce te-ar retine ar fi problema oamenilor. Pentru mine acest aspect este cel mai sensibil. Eu lucrez de 20 de ani cu acesti oameni si trebuie sa gasesc o solutie”, explica Maria Grapini.

In prezent, Pasmatex are 400 de angajati, o eventuala mutare a productiei din Timisoara in alta tara urmand sa afecteze 80-100 de oameni. Aceasta ar fi prima disponibilizare dupa 16 ani de activitate.

Managerul Pasmatex sustine ca 2010 este "de departe cel mai greu an", fiind vorba de o situatie mai dificila decat perioada ’96-’98.

“Daca atunci aveam euforia dezvoltarii, acum acest lucru nu mai exista si avem parte doar de teama si lipsa de incredere a tuturor categoriilor, de la bancheri la intreprinzatori si consumatori. Lipseste de asemenea predictibilitatea. In ultimii doi ani un lucru reglementat printr-o lege precum Codul Fiscal a fost modificat de 4-5 ori prin Ordonanta de Urgenta. Lucrul acesta nu s-a intamplat in ‘94 cand veneam dintr-un sistem centralizat”, spune Grapini.

Lipsa de incredere a fost principalul factor pentru care oficialul Pasmatex a sistat un proiect de extindere pentru fabrica din Timisoara.

Pentru acest an compania estimeaza o cifra de afaceri de 4,5 mil. euro. Exporturile reprezinta peste 50% din afacerile Pasmatex, potrivit Mariei Grapini. Cele mai multe comenzi vin din tari precum Germania, Ungaria, Polonia, Suedia si Italia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri